Tip Kristýny Mazánkové: Listopadový průvodce potravou pro duši i tělo

Tip Kristýny Mazánkové: Listopadový průvodce potravou pro duši i tělo

Listopad je ideální měsíc, kdy se dají skvěle střídat návštěvy galerií a nových výstav s testováním horkých nápojů a degustací vybraných položek z jídelních lístků oblíbených podniků.
Oli Egler
——
4. listopadu 2023

Foto: archiv

Listopad je měsíc, kdy se musím srovnat s brzkou tmou i s tím, že se slunce jen málokdy protlačí přes šedou oblohu. Listopad je měsíc, kdy kabáty bez podšívky ustupují péřovým bundám. A je to měsíc, kdy dostávám první otázky, jestli už mám nakoupené dárky k Vánocům a kolik druhů cukroví letos bude. Listopad je měsíc, který je ideální strávit na výletech s cíli, které jsou vesměs blahodárné pro duši i pro tělo. Věřím v rovnováhu, a tak se paprskovitě rozbíhám do různých koutů země, abych se za a) pokochala uměním a za b) pokochala uměním na talíři.

První listopadový víkend: v PrazeVýstava: Tereza Štětinová a Martin Žák – Tři těla, šest nohou, šest rukou

Umělci a sochaři Tereza Štětinová a Martin Žák zkoumají ve svých dílech základní lidské prožitky lásky ve všech jejích podobách od romantické a platonické přes fyzickou a vášnivou až k hranicím fetišistického uctívání. Tereza Štětinová a Martin Žák ve výstavě Tři těla, šest nohou, šest rukou oživují v bytostně sochařských formách kamene, bronzu a sádry žánrové postavy, jako jsou Héraklés, Melpoméné či Salome. Výstava plná vášně a lásky!V Bold Gallery do 1. prosince

Foodie: Rotisería Cruz, Praha 7

Grilované kuře je vždycky dobrý nápad! Pokud sdílíte tuto myšlenku, jistě vám zachutná i v Rotiserii Cruz na pražské Letné, kde grilované kuře nabízejí hned ve čtyřech variantách, ve třech velikostech a s několika druhy příloh. Mají tu ale i empanadas, kapsu plněnou masem, či steak sendvič s chlebem. Pokaždé s jihoamerickým twistem!

Druhý listopadový víkend: v jižních ČecháchVýstava: HR Giger – Metamorphoses

Do Alšovy jihočeské galerie v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou míří davy (dosud to bylo přes třicet tisíc návštěvníků), aby se zblízka seznámily s tvorbou švýcarského umělce HR Gigera. Tvořil v duchu temného surrealismu, jeho styl napomohl populárnímu tattoo stylu biomechanika a stvořil podobu Vetřelce. Velkorysá přehlídka představuje Gigerovu tvorbu v širokém kontextu, a i když nejsem fanynkou Vetřelce, tuším, že půjde o velký zážitek.V Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou jen do 19. listopadu.

Foodie: Triko Tábor

Lehkou spojitost s tetováním má i sympatický podnik Triko Tábor. Patří totiž Michalu Burdovi, který je zakladatelem jednoho z nejdéle fungujících tattoo salónů u nás, Tribo. Jeho nadšení se propsalo i do gastronomie, nejdříve otevřel Triko Kafe & Kolonial na pražském Smíchově a letos v létě táborskou pobočku. V Táboře je však i víc prostoru pro vaření, a tak si tu kromě nákupu farmářských, hand-craft a stylových pochutin můžete dát i skvělý oběd nebo večeři.

Třetí listopadový víkend: v Brně Výstava: Nové výstavy v Moravské galerii v Brně

Moravská galerie je jedno z mých nejoblíbenějších výstavních míst (na celém světě), a tak každou návštěvu Brna vždy spojím s její návštěvou, resp. častěji jedu do Brna, protože chci do Moravské galerie. Stane se tak i po 17. listopadu, kdy tam začíná několik nových výstav. Kromě Made by Fire, legendárního projektu, který se po premiéře v Miláně a představení v Praze přesouvá v nové podobě do Brna, se těším na výstavu Příběhy vyzvednuté z hlubin černého depozitáře, kdy skupina studentů pražské UMPRUM připravila zajímavý vhled do historické sbírky porcelánu a keramiky.

Foodie: Manya

Japonsko v Brně! Manya není ani bistro, ani sushi bar, ale je to perfektní místo, kde můžete ochutnat perfektní jídlo (například knedlíčky Gyoooza a křupavé kuře karaage), ideálně formou sharingu, každý chod tu servírují na tradiční keramice, nechybí saké ani sushi. Stačí chvíle, a budete si připadat jako v centru Tokia. A pak vyjdete ven a budete v Brně.

Čtvrtý listopadový víkend: v Pardubicích Místo: Automatické mlýny

Už se těším, až se osobně vypravím do Pardubic, abych zevrubně prozkoumala Automatické mlýny. Fenomenální stavba od architekta Josefa Gočára až do roku 2013 fungovala sto let jako mlýny. Od roku 2016 tento browfield patří manželům Smetanovým, kteří mu postupně dávali nový život. A tak se letos na podzim mohl otevřít veřejnosti. Z Automatických mlýnů je moderní městská kulturně-společenská čtvrť. V bývalé hlavní budově mlýnů je Gočárova galerie, vyhlídková terasa i kavárna. Co víc si přát! Snad jen zasít podobné nadšení i do dalších menších měst.

Foodie: Epifany Parisserie

Epifany Parisserie je již legendární pardubická kavárna a cukrárna s dokonalými dezerty, makronkami a pralinkami. O víkendech připravují brunche, které uspokojí i ty, kteří si místo laskonky raději objednají míchaná vajíčka.

Oli Egler

Tři věci, které ji nikdy nepřestanou fascinovat, jsou módní historie, kultovní filmy a to, jak někdo může přežít jediný den na bezkofeinové kávě.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu