Svatomartinské rohlíčky podle Jirky Matějky z Furiantu

Povinností pro všechny labužníky je letos na podzim návštěva pop-up podniku Furiant, který najdete v Parnasu na Smetanově nábřeží v Praze. Poprosili jsme jeho hlavního cukráře Jiřího Matějku, aby nám na svatého Martina připravil své svatomartinské rohlíčky.
Ivona Petružálková
——
12. listopadu 2025

Foto: Lukáš Zachara

Matějka tvrdí, že ke každému svátku patří speciální druh pečiva nebo sladkosti. „Dodržování tradic je pro mě důležité. Zároveň rád dělám specialitky – a kde jinde než u nás v pop-upu si to můžeme dovolit, “ říká Matějka.

Rohlíčky patří ke svátku svatého Martina podobně jako husa. Jejich půlměsícový tvar připomíná koňskou podkovu – podle legendy měl svatý Martin právě na koni přijet a cestou se dělil s chudými. Rohlíčky byly odměnou pro koledníky a pekly se z toho, co bylo doma – mák, ořechy, tvaroh, povidla… V kuchařských knihách je najdete pod názvy jako „martínci“ nebo „podkovy“.

Co je Furiant?

Za pop-upem v Parnasu stojí Jozef Onderka, majitel kavárny Slavie, baru Forbína a bistra SmetanaQ, a Jiří Matějka, který působil jako šéf cukrář v Esce a pak se vydal sbírat zkušenosti do Berlína. V Parnasu dostal Matějka možnost otestovat vlastní koncept originální cukrárny (a trochu i pekárny), která stojí hlavně na českých dobrotách inspirovaných jeho babičkou. Tady se prostě jede klasika. 

Kávu dostanete v hrníčku s krtečkem a krupicovou kaši vám speciálně uklohní přímo pro vás (a pořádně vám ji polijí máslem a posypou kakaem). Šrumec je tam od čtvrtka do neděle a na dveře klepou první zákazníci už ráno od devíti.

Recept na kynuté těsto na rohlíčky – 10 ks

435 g hladké mouky + na podsypání

44 g moučkový cukr + na posypání

1 ks vanilky

6 g soli

145 g másla

58 g žloutků pasterovaných

110 g mléka

22 g droždí

Vše zpracujeme dohromady v hladké tuhé těsto. Necháme nakynout. Rozdělíme na stejné dílky, podle toho, jak chceme mít rohlíčky veliké.
Vyválíme do oválu. Naplníme. Náplň je mletý bílý nebo modrý mák, či mleté vlašské ořechy. Zafrešujeme – poválíme. A necháme kynout dalších 30 minut. Pečeme v troubě asi 25 minut při 180 stupních.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu