Svatomartinské rohlíčky podle Jirky Matějky z Furiantu
Foto: Lukáš Zachara
Foto: Lukáš Zachara
Matějka tvrdí, že ke každému svátku patří speciální druh pečiva nebo sladkosti. „Dodržování tradic je pro mě důležité. Zároveň rád dělám specialitky – a kde jinde než u nás v pop-upu si to můžeme dovolit, “ říká Matějka.
Rohlíčky patří ke svátku svatého Martina podobně jako husa. Jejich půlměsícový tvar připomíná koňskou podkovu – podle legendy měl svatý Martin právě na koni přijet a cestou se dělil s chudými. Rohlíčky byly odměnou pro koledníky a pekly se z toho, co bylo doma – mák, ořechy, tvaroh, povidla… V kuchařských knihách je najdete pod názvy jako „martínci“ nebo „podkovy“.
Za pop-upem v Parnasu stojí Jozef Onderka, majitel kavárny Slavie, baru Forbína a bistra SmetanaQ, a Jiří Matějka, který působil jako šéf cukrář v Esce a pak se vydal sbírat zkušenosti do Berlína. V Parnasu dostal Matějka možnost otestovat vlastní koncept originální cukrárny (a trochu i pekárny), která stojí hlavně na českých dobrotách inspirovaných jeho babičkou. Tady se prostě jede klasika.
Kávu dostanete v hrníčku s krtečkem a krupicovou kaši vám speciálně uklohní přímo pro vás (a pořádně vám ji polijí máslem a posypou kakaem). Šrumec je tam od čtvrtka do neděle a na dveře klepou první zákazníci už ráno od devíti.
435 g hladké mouky + na podsypání
44 g moučkový cukr + na posypání
1 ks vanilky
6 g soli
145 g másla
58 g žloutků pasterovaných
110 g mléka
22 g droždí
Vše zpracujeme dohromady v hladké tuhé těsto. Necháme nakynout. Rozdělíme na stejné dílky, podle toho, jak chceme mít rohlíčky veliké.
Vyválíme do oválu. Naplníme. Náplň je mletý bílý nebo modrý mák, či mleté vlašské ořechy. Zafrešujeme – poválíme. A necháme kynout dalších 30 minut. Pečeme v troubě asi 25 minut při 180 stupních.