Řecká
Pakliže znáte filozofii tzv. modrých zón, nepřekvapí vás, že na tomto seznamu najdeme hned tři kuchyně ze Středomoří. Byť je mezi nimi jen málo rozdílů, každý region má určité nuance, a první místo tak po dlouhém dumání přiřazují experti právě té řecké.
Základním kamenem řecké kuchyně je čerstvá zelenina jako rajčata a okurky, olivy, olivový olej, čerstvé ryby a masa, ale také jogurt, na rozdíl od španělské nebo italské kuchyně. Pakliže se bavíme o lokálním „knedlo-vepřo-zelo“, tím jsou například spanakopita (špenátový koláč), gigantes (pečené fazole s tomatovou omáčkou) a musaka (pokrm na bázi lilku nebo brambor s hovězím masem) – tedy opět jídla obsahující ve velké míře zdravé ingredience.
Fun fact: Středomořská kuchyně vznikla na Krétě, která je největším a nejlidnatějším řeckým ostrovem. Podle některých výzkumů mají Kréťané vysokou očekávanou délku života a nižší riziko srdečních onemocnění než mnoho jiných zemí, a to především díky potravinám, které jedí.

Tip Harper's Bazaar: Tzatziki
Jednu středně velkou okurku oloupejte a nastrouhejte na struhadle. Proceďte skrze gazu nebo cedník. Vložte do misky, přidejte 250 g tučného, řeckého jogurtu, 2 lžíce nahrubo nasekaného čerstvého kopru a máty, slisovaný stroužek česneku, pár lžic citronové šťávy, vločkovou sůl a dobře promíchejte. Pokapejte pár kapkami olivového oleje, a je to! καλή όρεξη!
Japonská
Tradiční japonská kuchyně je bohatá na čerstvé mořské plody a zeleninu, což může být jedním z důvodů, proč má Japonsko nejvyšší průměrnou délku života na světě. Pyšní se nejnižší mírou obezity obyvatelstva na světě a také nízkým výskytem některých druhů rakoviny.
Základem kuchyně jsou zejména ryby – losos, tuňák, makrela, bohaté na omega-3 mastné kyseliny a minerály, fermentované sójové produkty nebo řasy – vše obsahující probiotika, podporující zdraví střev. Mezi méně „zdravá“ jídla pak patří smažené krevety a maso (tempura), nudle a také rýže – tento sacharid totiž Japonci konzumují ve velké míře.
Fun fact: Japonské děti jsou učeny již ve škole, jak si připravit nutričně vyvážená a zdravá jídla. Podle některých průzkumů mají proto děti již v útlém věku raději potraviny jako brokolice nebo rýže namísto fastfoodu, který je v Japonsku uzpůsoben pro lokální trh.

Korejská
Korejská kuchyně pochází ze starověkých zemědělských a nomádských tradic v Koreji a jižním Mandžusku a je z velké části založena na rýži, zelenině, mořských plodech, vejcích a (alespoň v Jižní Koreji) mase. Mléko však v tradiční korejské stravě najdete málokdy. Rýže se zde připravuje na páře, čímž si zachovává vyšší nutriční hodnotu a obsah minerálů a vitamínů, a k ní se podávají protizánětlivé potraviny jako zázvor, česnek, ředkvičky a červená paprika. Esem korejské kuchyně jsou však fermentované potraviny – doenjang (pasta z fermentovaných fazolí), sójová omáčka, gochujang (fermentovaná pasta z červeného chilli), zelí napa a pochopitelně kimchi, které se podává ke každému jídlu.
Populární jsou silně koncentrované polévky, čerstvě grilované plátky masa nebo barevné bibimbap – obsahující vše, co tělo nutričně potřebuje. I zde však najdeme méně zdravé varianty, jako mnoho smažených nudlí, kvůli čemuž za posledních deset let mírně stouplo procento mužů s nadváhou (nikoliv obezitou). I přesto je však Jižní Korea na jedné z nejnižších příček v rámci obezity populace. A navíc, Korejky jsou známé tím, že mají krásnou pleť!
Fun fact: Kimjang neboli kimchi je zapsáno na seznamu nehmotného dědictví UNESCO coby opravdové kulturní bohatství.

Španělská
Španělsko je další středomořskou zemí, kde je zdravé stravování nejvyšší prioritou. Na každodenním menu tu najdete čerstvé mořské plody, ryby, zeleninu, olivy, luštěniny, bylinky, kvalitní chléb a domácí uzeniny. Španělé připravují relativně prostá a dobře stravitelná jídla, jako je paella (rýže s mořskými plody), pan con tomate (čerstvý chléb s čerstvě nastrouhaným rajčetem, olejem a solí), gambas al ajillo (krevety v olivovém oleji s paprikou, citronovou šťávou a petrželí) nebo zdravější verzi tortilly – tortilla de patatas (bramborové plátky s cibulí).
Velkou roli zde hraje také kultura stravování – tapas jsou skvělým způsobem, jak konzumovat menší porce co nejvíce rozmanitých potravin. Servírují se tak různorodé sýry, domácí uzeniny nebo i malinké porce méně zdravých smažených kroket.
Tip Harper's Bazaar: Gazpacho
Gazpacho je osvěžující studená polévka, pocházející z oblasti Andalusie. Stačit vám k tomu pouze blender, mixér nebo kuchyňský robot. Podle tradiční receptury potřebujete kvalitní, zralá rajčata, okurky, fresno chilli papričky, česnek, červenou cibuli (kterou pro redukci ostré chuti můžete opláchnout ve studené vodě), extra panenský olivový olej, cherry nebo vinný ocet a chléb, který polévku zahustí. Sůl, pepř a koriandr na dochucení. Stačí nechat chvíli v lednici, a můžete podávat s praženou cizrnou, krutony, nakrájeným vejcem či avokádem.

Italská
Byť si s Itálií mnozí spojují pizzu a gelato, italská kuchyně klade velký důraz na čerstvé potraviny – mořské plody, ovoce, zeleninu a luštěniny, čerstvé bylinky a koření. I zde se drží tradice příprav všeho „domácího“, a to od těsta až po tomatovou pastu. Italové proto takřka nekonzumují zpracované potraviny, které jsou spojovány s řadou zdravotních problémů. Najdete tu řadu zeleninových polévek s luštěninami jako minestrone nebo ribollita, čerstvé těstoviny se sezónní zeleninou jako chřest, špenát a rukola, artyčoky nebo houbami. Italská kuchyně je ale také z velké části založená na konzumaci jednoduchých (avšak po domácku vyrobených) potravin – sýrů, šunky, ale i olivového oleje a pesta. Tou nejlepší večeří tak může být pouze talíř čerstvých rajčat s olivovým olejem a balzamikem a bazalkou, s plátkem domácího chleba a malou skleničkou červeného vína.
Kouzlo italského dolce vita (i dlouhého a spokojeného života) je totiž v umění užívat si malé a jednoduché radosti.

Libanonská
Libanonská kuchyně má mnoho společného s řeckou a je často považována za domov světově oblíbeného dipu – hummusu. Jsou zde hojně zastoupeny celozrnné výrobky, zelenina, ovoce, čerstvé ryby a bylinky. Drůbež se tady jí častěji než červené maso, a když už, tak se preferuje jehněčí a kozí. Jídla obsahují velké množství protizánětlivého česneku a olivového oleje a často se dochucují citronovou šťávou.
Základem je z velké části cizrna a petržel, které najdete v každém pokrmu. Mezi typická jídla patří labneh (řecký jogurt s česnekem, citronem a mátou), shakshuka (vejce v tomatové omáčce) a mujadara (čočka s rýží a karamelizovanou cibulkou) nebo baba ganoush (dip z pečených lilků, česneku a bylinek).
Tip Harper's Bazaar: Tabbouleh
Na co nejmenší kostičky nakrájejte rajčata a okurky. Ty následně osolte a nechte chvíli ležet, aby pustily šťávu. Uvolní se z nich spousta vody, a když ji neslijete, bude tabbouleh spíše jako polévka, což rozhodně nechceme – recept na gazpacho máme totiž už nahoře. Nadrobno nasekejte (ručně nebo v robotu) tři svazky petrželky. K tomu přidejte vařený bulgur nebo kuskus, zalijte šťávou z citronu a osolte.