Šampaňské jako zážitek, který spojuje aneb festival Grand Jour de Champagne slaví už 19. ročník
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Už téměř dvě dekády propojuje Grand Jour de Champagne svět prestižních šampaňských domů s těmi, kteří v tomto výjimečném nápoji nacházejí víc než jen degustační zážitek. Festival, který se letos koná 6. listopadu v pražském Kaiserštejnském paláci, není jen přehlídkou špičkových vín, ale především oslavou vytříbených chutí, umění a zážitků.
Na místě se setkají zástupci renomovaných domů jako Billecart-Salmon, Henriot, Le Mesnil či Piper-Heidsieck, stejně jako someliéři, milovníci vína a ti, kteří chtějí objevit, co dělá šampaňské jedinečným symbolem noblesy. Zakladatel festivalu Ondřej Balík říká, že šampaňské je jediné víno, které nikdy nepil sám – a právě sdílený zážitek je tím, co dává celému projektu hlubší smysl.
Grand Jour de Champagne není jen o degustaci, ale o atmosféře, která se těžko popisuje slovy. Možná nejlépe ji vystihuje zvuk – jemné šumění ve sklenici, které připomíná mořskou vlnu, bublající lávu nebo zkrátka něco živého, co se právě rodí…
Pamatujete si moment, kdy jste se rozhodl, že šampaňské si zaslouží vlastní festival? Byl to spíše impuls, nebo dlouhodobá vize?
Před osmnácti lety byly na našem trhu známé jen dvě nebo tři značky šampaňského, v čele s Moëtem. My jsme tehdy byli importérem několika prestižních a vysoce kvalitních značek, které ovšem nikdo neznal. Není snad na světě vinařská oblast s tak pestrou škálou chutí a vůní, a proto mi bylo líto, že domy, ke kterým jsme si postupně vytvořili vřelý vztah, zůstávají téměř neznámé. Prodeje logicky moc nefungovaly a myslím, že jsem s přáteli byl největší zákazník sám sobě. Impuls ale nebyl jen obchodní – důkazem toho je, že jsme už od prvního ročníku zapojovali i naše konkurenty. Šlo mi především o samotnou věc.
Zmiňujete, že šampaňské je jediné víno, které nikdy nepijete sám. Čím si vysvětlujete jeho výjimečnou schopnost spojovat lidi?
Stačí ten zvuk při otevření láhve, pak to perlení a šumění ve skleničce – to je zážitek, který si člověk prostě nemůže nechat jen pro sebe.
Jak se za těch 19 let změnilo vnímání šampaňského v Česku? Jsou dnes návštěvníci festivalu více znalí nebo otevřenější novým značkám?
Nejen návštěvníci festivalu, ale obecně i milovníci šampaňského a tichých vín jsou v Česku mimořádně znalí. Zajímají se o ročníky, značky, mnozí podnikají zájezdy za vínem. Nedá se to srovnat s dobou, kdy jsme festival zakládali. Na českém trhu je dnes zastoupeno neuvěřitelné množství značek, skoro mám někdy pocit, že co Čech, to importér nějakého domu. Možná to zní sebevědomě, ale věřím, že na tomto rozvoji má svůj podíl i Grand Jour de Champagne.
Festival každý rok přiláká kolem tisícovky hostů. Co je podle vás důvodem jeho dlouhodobé obliby?
Šampaňské zasahuje snad do všech sfér života – oslav, dárků, podpisů smluv, křtů všeho možného, skleniček jen tak, gastronomických vín, romantických večeří, Formule 1… Akce festivalu jsou proto pestré: od široké přehlídky Exhibition až po kaviár, od kabaretu ke galavečeři s michelinským šéfkuchařem, od skleničky s ústřicemi až po snídani s lanýži. Šampaňské bylo vždy spojeno s filmem, divadlem i operou, objevuje se na plátnech světových malířů. Snažíme se proto do programu zapojovat i kulturu, například příští rok plánujeme koncert francouzského filharmonického orchestru Champagne Mozart Orchestra s dirigentem Pejmanem Memarzadehem. Takže odpověď? Asi právě ta pestrost programu.
Vzpomínáte si na nějaký výjimečný okamžik z historie festivalu, který vám utkvěl v paměti?
Například když šéfkuchař Glenn Viel (mající na svém kontě hned tři Michelinské hvězdy) požadoval mušle sv. Jakuba. My jsme je dodali vyloupané, ale on chtěl čerstvé – vyhrožoval, že jinak odjede. Druhý den byl v Evropě svátek, takže to vypadalo bez šance. Nakonec to nějak spolkl… Ale šampaňské je veselé víno – takže spousta legrace a spousta usměvavých lidí.
Šampaňské je spojováno s oslavami a výjimečnými chvílemi. Jaký je váš osobní nejkrásnější zážitek spojený s tímto nápojem?
Aniž bych se chtěl vyhýbat otázce – je to pokaždé, když otevřu láhev šampaňského. Znamená to totiž, že nejsem sám.
Co byste doporučil někomu, kdo přijde na Grand Jour de Champagne poprvé? Jak si akci nejlépe užít?
Rozhodně doporučuji navštívit Champagne Exhibition, která se koná ve čtvrtek 6. listopadu v Kaiserštejnském paláci na Malostranském náměstí v Praze. Představujeme zde celou škálu typů šampaňského – letos rekordních 22 domů. Hosté si tak mohou najít „svou chuť“ a vyhnout se omylům při otvírání dalších a dalších lahví. Návštěvníci si mohou vybrat ze dvou časových bloků – od 14 do 17 hodin a od 17 do 20 hodin, dopoledne je akce tradičně vyhrazena profesionálům. Vstupenka stojí 2 100 Kč a zakoupit ji můžete na info@grandjour.cz.