#LazySunday: dokonalý nedělní brunch (do 300 kalorií)

Máte v plánu binge watching? Pak místo binge eating musíte vyzkoušet jednoduché DIY recepty k domácímu relaxu, které nepřekročí 300 kalorií, a navíc jsou zdravé!
Alice Filatova
——
15. ledna 2023

Foto: Profimedia

Ne, rozhodně nemusíte počítat každou snězenou kalorii, ale nebylo by skvělé, kdyby existovalo něco chutného a zároveň zdravého, co byste si mohli připravit během pár minut sami doma, a nemuseli se strachovat o svou (povánoční) linii? #IFeelYou 

Ať už v neděli ráno naskakujete zpět na režim sportování (čímž předcházíte pondělnímu šoku pro tělo), nebo se ortodoxně věnujete fyzickému relaxu a meditaci, brunch k tomuto dni neodmyslitelně patří. Když ale počasí zrovna nehraje do karet, a vy do toho musíte stihnout alespoň pár epizod nejnovějších seriálů, není zbytí – nastává „home food day“.

Frittata

cca 260 kcal

3 vejce 100 g (mraženého) hrášku 
1 balení špenátu 
feta sýr
olivový olej
sůl, pepř a kurkuma podle chuti

Na olivovém oleji osmahněte hrášek do změknutí a v polovině přípravy přidejte i balení špenátu. Mezitím vyšlehejte vajíčka s kořením a následně vlijte obsah do hluboké pánve potřené olivovým olejem. Přidejte zelený mix, zasypte kousky feta sýru a nechte péct v troubě 5–7 minut na 180 °C.

Zapečený květákový „steak“ s tahini

cca 280 kcal
#veganfriendly

1 velký květák, nakrájený na čtyři „řízky“ 
¼ šálku olivového oleje
1 lžíce šťávy z citronu
2 malé stroužky česneku, slisované
kurkuma 
špetka chilli vloček
sůl a pepř

Tahini dip na pokapání
tahini (sezamová pasta) 
šťáva z půlky citronu
med nebo datlový sirup 
ledová voda
sůl a pepř

Prošlehejte v misce všechny ingredience a polovinou výsledné směsi potřete nakrájené plátky květáku. Ty vyložte na plech s pečicím papírem a pečte 15 minut na 200 °C. Následně plátky obraťte a potřete druhou polovinou směsi. Pokračujte v pečení dalších 15–20 minut – plátky by měly být zlatavé a měkké.   Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout. Mezitím si připravte tahini mix – množství ingrediencí bude určovat konzistenci. Začněte s jednou polévkovou lžící koncentrované sezamové pasty, kterou v malé misce smíchejte s dvojnásobným množstvím vody, citronovou šťávou, malou špetkou soli a pepře. Konzistenci a chuť tohoto mixu následně regulujte ostatními ingrediencemi – pro vodovější texturu můžete vždy přidat vodu i šťávu.
Tip: Datlový sirup či med dodají dipu jemně sladký nádech, ale pokud preferujete něco ostřejšího, můžete přidat slisovaný česnek nebo koriandrový schug.

Pečený lilek 

cca 200 kcal 

1 lilek
150 g žampionů
½ cibule 
1 stroužek lisovaného česneku 
50 g feta sýru 
sůl a pepř

Lilek rozkrojte napůl a na dužině nožem vykrojte mřížku. Mírně osolte a nechte odstát – na povrch se po pár minutách dostane voda, kterou papírovým ubrouskem setřete. Pečte v troubě 15–20 minut na 180 °C, poté nechte vychladnout.
Mezitím osmahněte cibuli, houby a česnek na pánvi doměkka. Dužinu z lilku jemně vytáhněte pomocí lžíce nebo vidličky tak, abyste nepoškodili kůžičku (v ní totiž budete směs servírovat). Dužinu promíchejte se směsí a tu umístěte zpět do „lilkové misky“. Následně posypte sýrem, vložte na dalších 10–15 minut do trouby a tentokrát pečte na 200 °C.

Avokádovo-tuňákové burrito

cca 250 kcal

¼ šálku řeckého jogurtu (2%)
1 lžička dijonské hořčice 
šťáva z ½ citronu 
1 lžíce extra panenského olivového oleje 
⅛ lžičky soli 
⅛ lžičky čerstvě mletého černého pepře 
konzerva tuhého bílého tuňáka ve vodě 
1 avokádo 
1 velké rajče hrst rukoly 
sůl a pepř

V malé misce smíchejte jogurt, hořčici, olej, sůl a pepř. Ve druhé misce smíchejte  tuňáka, avokádo a rajče. Poté obě směsi spojte a řádně promíchejte. Rovnoměrně umístěte na celozrnnou tortillu.
Tip: Tortillu můžete nahradit také rýžovým papírem nebo řasou nori.

Shakshuka

cca 281 kcal

1 cibule
5 velkých rajčat
3 sladké papriky
1 lžíce tomatového protlaku  
koriandr
1 slisovaný stroužek česneku
feta nebo balkánský sýr
2 vejce 
drcený kmín
kurkuma 
sůl a pepř

Na pánvi opečte nadrobno nakrájenou cibuli, rajčata a sladké papriky. Přidejte tomatový protlak, česnek a koření. Čím výraznější chuť česneku chcete, tím později jej do pánve přidejte – jen si dejte pozor, abyste jej nehodili na horkou pánev hned ze začátku, jinak velmi rychle zhořkne. Ve změklé směsi vytvořte 2 jamky, do kterých umístěte vajíčka. Zasypte velkou hrstkou koriandru a fety nebo balkánského sýra. Zavřete pokličku a nechte na ohni 5–10 minut v závislosti na tom, jakou konzistenci vajec máte nejradši.
Tip: Konzistenci shakshuky můžete upravovat – pokud máte rádi formu dipu, přidejte více tomatové pasty, pokud ale preferujete něco jako lečo, tomatovou pastu můžete vynechat zcela.

Alice Filatova

Lifehacky slavných, dobré a zdravé jídlo a (kultovní) filmy jsou její hlavní obsesí, o kterou se ráda podělí s čtenářkami Harper’s Bazaar.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu