Jíte stres? 6 potravin, které mohou zhoršovat napětí v těle

Jíte stres? 6 potravin, které mohou zhoršovat napětí v těle

Někdy se stres neukrývá jen ve vypjatých situacích, ale i v obědovém menu. Věděli jste, že některé potraviny mohou podporovat podráždění a úzkost?
Tereza Zajíčková
——
9. března 2025

Foto: Getty Images

Ráno sotva otevřete oči, a už vám v hlavě běží seznam povinností. Pracovní schůzky, termíny, starosti o rodinu – den ještě pořádně nezačal, a vy už cítíte napětí. Stres se stal neviditelným, ale všudypřítomným společníkem moderního života. I když si ho často spojujeme s vnějšími faktory, jako je práce nebo vztahy, jenom málokdo si uvědomuje, že ho můžeme nevědomky podporovat i něčím úplně jiným – svým jídelníčkem.

Chronický stres a jeho dopady na tělo 

Stres je přirozenou reakcí těla na nebezpečí, jenž lidem v dávných dobách pomáhal přežít. Problém však nastává, když se tento stav stane chronickým. Tělo je totiž neustále v pohotovosti a produkuje zvýšené množství stresových hormonů, jako je kortizol a adrenalin, což může vést k vyčerpání, úzkosti a zdravotním problémům.
Dlouhodobě zvýšený kortizol oslabuje imunitní systém, narušuje kvalitu spánku, ovlivňuje náladu a dokonce přispívá i k přibírání na váze, zejména v oblasti břicha. Hladinu tohoto hormonu přitom neovlivňuje jen zvýšená stresová zátěž, ale překvapivě také nadměrná fyzická aktivita či strava. Některé potraviny mohou nenápadně podněcovat stresovou reakci v těle a udržovat ho v neustálém napětí. Víte, které to jsou?

Kofein

Většina z nás si den bez šálku kávy neumí představit – kofein nás nakopne a zvýší schopnost koncentrace. Jenže ve chvíli, kdy ho přijímáme ve velkém – ať už v kávě, čaji, nebo energetických nápojích –, může mít úplně opačný efekt. Tato látka stimuluje produkci adrenalinu a kortizolu, což jsou hormony zodpovědné za stresovou reakci, a pokud máte už tak hektický den, nadměrná konzumace kofeinu ho vyžene do extrému. Kromě neklidu, nervozity, poruch spánku a zvýšené srdeční frekvence se u citlivějších osob mohou objevit i nepříjemné pocity úzkosti.

Pokud se často cítíte vystresovaní nebo trpíte problémy se spánkem, zkuste množství tohoto stimulantu ve svém jídelníčku omezit. Místo odpolední kávy vyzkoušejte bylinkový čaj nebo jiný přirozený způsob, jak tělu dodat energii – například krátkou procházku na čerstvém vzduchu. Jestli se však kofeinu nechcete vzdát úplně, vyzkoušejte mikrodávkování kofeinu, které vám pomůže udržet soustředění a energii bez negativních účinků spojených s nadměrnou konzumací.

Cukr a rafinované sacharidy 

Sladká tyčinka, sušenky nebo bílý chléb – rychlé zdroje energie, po kterých saháme v momentech únavy nebo stresu – jsou obvykle plné cukru. Ten sice krátkodobě přinese pocit uspokojení, brzy po jeho konzumaci ale dochází k prudkému poklesu krevního cukru. Tento výkyv je úzce spojen nejen s únavou, rychlým srdečním tepem a pocením, ale i změnami emočního stavu. Když jíme nadměrné množství rafinovaných sacharidů, tělo reaguje zvýšenou produkcí inzulinu, aby glukózu v krvi zpracovalo a snížilo její hladinu. Jenže jakmile tato hladina klesne příliš rychle, mohou se objevit pocity úzkosti, nervozity a podráždění – tedy stavy, které stres ještě prohlubují.
Dlouhodobá konzumace velkého množství cukru může také zvýšit hladinu kortizolu, což znamená, že bude tělo neustále ve stresovém režimu. Pokud si chcete udržet stabilní náladu a vyhnout se zbytečnému napětí, zkuste do jídelníčku místo sladkostí zařadit potraviny s nízkým glykemickým indexem, jako jsou celozrnné produkty, ořechy nebo luštěniny.

Alkohol

Po náročném dni je sklenka vína nebo koktejl pro mnoho lidí symbolem relaxace. Alkohol sice krátkodobě navozuje pocit uvolnění, jeho vliv na stres je ale ve skutečnosti mnohem komplikovanější. Při popíjení se totiž v těle zvyšuje hladina kortizolu, což může vést k větší úzkosti a podrážděnosti.
Jak už možná víte, alkohol také narušuje kvalitu spánku, a i když vám pomůže rychleji usnout, negativně ovlivňuje jeho hlubokou fázi. To může vést k častějšímu probouzení a celkově neklidnému odpočinku. Nedostatek kvalitního spánku pak jen zhoršuje stresovou reakci organismu a vytváří začarovaný kruh.

Ultrazpracované potraviny

Instantní polévky, slané pochutiny, fastfood nebo hotová jídla z mrazáku – všechna tato jídla mají jedno společné: jsou plná konzervantů, umělých dochucovadel a nezdravých tuků. Nadměrná konzumace průmyslově zpracovaných potravin bývá spojována s vyššími hladinami kortizolu, jenž podporuje zánětlivé procesy v těle. Mnohé z nich navíc obsahují velké množství skrytého cukru, který přispívá nejen k energetickým výkyvům a následnému podráždění, ale i narušení střevního mikrobiomu, jenž má na stresovou reakci a náladu přímý vliv.

Nadměrné množství soli

Sůl je pro tělo nezbytná, ale její nadbytek často přispívá k vyšší hladině stresových hormonů. Výzkumy naznačují, že konzumace velkého množství sodíku může aktivovat sympatický nervový systém, což vede ke zvýšení krevního tlaku a uvolňování kortizolu. 
Instantní jídla, uzeniny nebo slané pochutiny často obsahují mnohem víc soli, než si uvědomujeme. Pokud si chcete udržet rovnováhu a podpořit odolnost vůči stresu, zkuste postupně snižovat jejich příjem a nahradit je čerstvými a méně průmyslově zpracovanými alternativami.

Trans tuky

Trans tuky, které se nacházejí v některých typech margarínů, pečivu, fastfoodových jídlech nebo sladkých potravinách, jsou známé tím, že zvyšují hladinu zánětlivých markerů v těle. Kromě toho, že narušují normální funkci cév a zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění, zhoršují také schopnost těla regulovat hladinu stresových hormonů. Při dlouhodobém příjmu tak mohou trans tuky přispět k prohlubování stresu, úzkosti a dalších negativních emocí. 
Pokud se chcete těmto negativním dopadům vyhnout, zaměřte se na zdravé tuky, jako jsou ty v ořeších, semenech, avokádu nebo olivovém oleji. Těm, jež se skrývají v průmyslově zpracovaných potravinách, se pak obloukem vyhněte.

Strava hraje klíčovou roli v tom, jak tělo reaguje na stres. Potraviny s vysokým obsahem cukru, kofeinu, alkoholu, soli nebo trans tuků stimulují produkci stresových hormonů, což může zhoršovat vaši schopnost zvládat stresové situace. Naopak vyvážená strava, bohatá na živiny, zdravé tuky a kvalitní bílkoviny, pomáhá udržet hormonální rovnováhu a zlepšit duševní pohodu. Pokud tedy chcete snížit úroveň stresu, stačí pár změn v jídelníčku, které mohou mít dlouhodobě pozitivní dopad na vaše zdraví a celkový pocit pohody.

Tereza Zajíčková

Beauty a self-care redaktorka vyhledávající (a bořící) mýty kolem krásy a zdravého životního stylu si při psaní ráda zdokonaluje i vlastní pečující rutinu, která je pro ni stejně důležitá jako šálek dobré kávy.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu