Jak zima ovlivňuje chuť k jídlu, soustředění a touhu?

Mrazivé teploty mají dopad nejen na náladu, ale i hormonální rovnováhu a soustředění. Vědci popisují, co se během zimních měsíců s tělem děje.
Tereza Zajíčková
——
2. prosince 2025

Foto: Getty Images

Když se dny začnou zkracovat a teploty klesnou k bodu mrazu, tělo na to pochopitelně reaguje. A nejen chmurnější náladou nebo prokřehlými končetinami, ale také změnami v hladině energie, chuti k jídlu nebo v tom, jak snadno se dokážete soustředit. „Během zimy prochází naše tělo přirozeným evolučním cyklem,“ vysvětluje pro National Geographic psycholog a docent na Arizona State University Michael Varnum. Se svými kolegy se rozhodl sledovat, jak roční období ovlivňuje fungování mozku i tělesných procesů.

Psychika v zimních měsících

Studie publikovaná roku 2023 v časopise Perspectives on Psychological Science ukazuje, že zima mění především myšlení a chování. Klesající množství světla snižuje hladinu serotoninu, což může ovlivnit náladu, energii a motivaci. Zkracující se dny zároveň mění vnitřní rytmus – mnoho lidí pociťuje větší únavu a touží hlavně po klidnějších aktivitách.

Zajímavé však je, že i přes pokles energie může mozek v zimě pracovat překvapivě soustředěně. Neurologické studie ukazují, že výkon v úlohách vyžadujících dlouhodobou pozornost vrcholí právě v chladných měsících. Některé intelektuální nebo kreativní úkoly tak mohou jít v prosinci či lednu snáz než uprostřed léta, kdy je mysl rozptylována množstvím podnětů a delšími dny.

Další změny pak probíhají i v oblasti intimity: Varnum upozorňuje, že v tomto období stoupá nejen sexuální aktivita, ale i samotné libido. A nesouvisí to jen s tím, že lidé tráví víc času uvnitř. Výzkumy ukazují, že kromě hormonálních změn hraje roli také nedostatek světla, jenž ovlivňuje touhu po kontaktu. Zimní měsíce tak nepředstavují jen období zpomalení, ale i čas specifických emočních a sociálních změn, které se v tomto ročním období objevují naprosto přirozeně.

Jak tělo pracuje s chladem

S poklesem teploty tělo aktivuje mechanismy, které mají udržet vnitřní prostředí v rovnováze. Chladné podněty nejprve zachytí nervová zakončení v kůži a následně vyšle signály do hypotalamu, části mozku, která má na starosti termoregulaci. V důsledku toho se cévy stáhnou, ruce a nohy začnou rychle chladnout a svaly spustí třesovou reakci, pomocí níž se snaží udržet tělesnou teplotu.

Tvorba tepla je energeticky náročný proces, což se promítá i do chuti k jídlu. Jak pro The Scientist popisuje neurovědec Neeraj Lal ze Scripps Research Institute, organismus spaluje „velkou část denních kalorií jen na udržení tělesné teploty“. Mozek tak v chladných měsících přirozeně sahá po strategii, která mu pomůže energii doplnit, což může probouzet touhu po teplejších a sytějších jídlech. Není to tedy známka slabé vůle, ale reakcí těla, které pracuje o něco intenzivněji než v teplejším období.

Tereza Zajíčková

Beauty a self-care redaktorka vyhledávající (a bořící) mýty kolem krásy a zdravého životního stylu si při psaní ráda zdokonaluje i vlastní pečující rutinu, která je pro ni stejně důležitá jako šálek dobré kávy.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu