Listopadové změny počasí, z teplého babího léta na deštivý a šedivý podzim, dávají zabrat nejen naší psychice, ale i našemu tělu. Sezónní chřipky jsou v plném „rozkvětu“, a oslabená imunita se odráží i na naší pleti, která je nyní daleko více náchylná k zánětům, pupínkům i vyrážkám.
A byť svou podzimní rutinu již dávno aplikujeme, je třeba přizpůsobit tomuto období i náš jídelníček.
Nyní na každému kroku vidíme granátová jablka, což není náhoda – ta totiž představují naprosto skvělý booster plný antioxidantů, vitamínů, minerálů, ale i vlákniny. Díky tomu posílují imunitu, zlepšují zažívání i kvalitu pleti.
Ovoce plodnosti a věčné krásy
Plody granátovníku obecného pocházející z oblasti Íránu a severní Indie, přičemž dnes se pěstují po celém Středomoří, dále v oblastech jako Argentina, USA i po celé Asii. Tento rubínově červený plod je bohatý na vitamíny (C, B, K), minerály (měď, draslík, železo) a antioxidanty (zejména punicalaginy a antokyany).
Mají příznivý vliv na srdce, cévy, imunitu a mohou pomáhat v boji proti zánětům a oxidativnímu stresu. Používají se ve studené i teplé kuchyni, ve formě šťávy nebo jako posyp (saláty, jogurty). A skvělá zpráva? Jejich konzumace může přispět k lepší náladě a soustředění.
Pro zdravá střeva a močové cesty
Konzumace granátového jablka může pomoci podpořit zdraví střevního mikrobiomu, který hraje klíčovou roli v mnoha aspektech zdraví i vnější krásy – konkrétně pokožky. Výzkum zjistil, že granátové jablko může zvýšit hladinu prospěšných střevních bakterií a může mít tedy prebiotické účinky. Prebiotika slouží jako palivo pro prospěšné bakterie ve střevě a podporují zdravější střevní mikrobiom, a tím i náš imunitní systém.
Pecky granátového jablka jsou navíc bohaté na vlákninu, která je nezbytná pro zdraví trávicího traktu a může chránit před některými zažívacími potížemi. Sloučeniny z granátového jablka mohou pomoci v boji proti škodlivým mikroorganismům. Například chrání zdraví ústní dutiny tím, že snižují rozmnožování bakterií, které mohou přispívat k zápachu z úst a zubnímu kazu.
Studie zjistily, že extrakt z granátového jablka může pomoci snížit tvorbu ledvinových kamenů. Bylo potvrzeno, že extrakt z granátového jablka inhibuje mechanismus spojený s tvorbou kamenů u lidí s recidivujícími ledvinovými kameny, a to tak, že pomáhá regulovat koncentraci oxalátů, vápníku a fosfátů v krvi, které jsou běžnou součástí ledvinových kamenů.
Antioxidanty pro zdravé srdce
Punicalaginy a antokyany, antioxidanty obsažené v granátových jablkách, chrání tělo před oxidačním stresem, pomáhají bojovat proti zánětům a podporují celkové zdraví srdce. Pravidelná konzumace granátového jablka může přispět ke snížení rizika chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby a některé druhy rakoviny. Toto tvrzení potvrdila studie z roku 2017. Lidé se srdečními chorobami konzumující šťávu z granátového jablka potvrdili snížení frekvencí a závažnost svých bolesti na hrudi. Prokázaly to i určité biomarkery, naznačující, že pravidelná konzumace tohoto ovoce má ochranný účinek na zdraví srdce.
Studie provedené na zvířatech také zjistily, že granátové jablko pomáhá zpomalit růst nádoru v raných stádiích rakoviny jater. Extraktu z granátového jablka byly také připsány benefity při zpomalování nástupu rakoviny prostaty.
Redukce zánětů a pomoc při regeneraci
Granátová jablka obsahují antioxidanty zvané ellagitaniny, které pomáhají snižovat záněty v těle. Ty produkují ve střevě sloučeninu zvanou urolithin A, která byla studována pro svou schopnost snižovat záněty, a to nejen v těle, ale také v mozku, a oddálit tak nástup kognitivních onemocnění. Některé studie zjistily, že ellagitaniny mohou pomáhat chránit mozek před Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou snížením oxidačního poškození a zvýšením přežití mozkových buněk.
Extrakt z granátového jablka navíc podle jedné studie pomáhá oddálit dobu vyčerpání a zlepšuje tak výkonnost trénovaných cyklistů. Jiný výzkum zjistil, že doplňky stravy s granátovým jablkem mohou zlepšit jak vytrvalost, tak regeneraci svalů.
Granátové jablko je sice ideálním spojencem pro podzimní večery, během kterých jej můžete jíst jako popcorn, avšak není bohužel vhodné pro každého. Ovoce totiž může interagovat s některými léky, například těmi k léčbě vysokého krevního tlaku, ledvinových onemocnění nebo s léky na ředění krve. Má také vysoký obsah cukru a draslíku, proto není vhodné ani pro diabetiky.
Harper’s Bazaar tip: Salát z pečené dýně, baby špenátu a granátového jablka
Ingredience (na 2 porce)
-
200 g dýně Hokkaido (nakrájené na měsíčky)
-
1 lžíce olivového oleje
-
sůl a čerstvě mletý pepř
-
hrst baby špenátu
-
½ granátového jablka (semínka)
-
50 g balkánského nebo kozího sýra (rozdrobeného)
-
1 lžíce pražených dýňových semínek
-
pár lístků čerstvé máty a hladké petržele
Dresink:
-
1 lžička dijonské hořčice
-
1 lžička medu
-
1 lžíce citronové šťávy nebo balzamikového octa
-
2 lžíce olivového oleje
-
špetka soli
Dýni pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte ji na 200 °C asi 25 minut, dokud nezměkne a nezíská zlatavý odstín.
Hotovou dýni promíchejte s baby špenátem (krájeným nebo trhaným), přidejte sýr, dresink, posypte semínky, granátovým jablkem, nakrájenými bylinkami, et voilà!
Týdenní horoskop od 22.08.-28.08.2022
Iluze kognitivní nadřazenosti aneb Návod na to, jak zůstat pokorní, když máte vždycky pravdu
I'm fine aneb jak uvolnit nežádoucí emoce pomocí Sedona metody