Imunita 101: 3 homemade drinky, které posílí tělo

Imunita 101: 3 homemade drinky, které posílí tělo

… a navíc zlepšují pleť a přispívají i hubnutí!
Alice Filatova
——
25. října 2024

Foto: Getty Images

Abychom se jako každou sezónu i tentokrát (přinejlepším) vyvarovali všem nemocem à la carte, je třeba naboostovat imunitu, a to přímo z jejího centra – střev. Ta se totiž považují za náš „druhý mozek“, jelikož se zde rozkládá potrava, vstřebávají živiny a vylučují odpadní látky. To vše vyžaduje chemické zpracování, mechanické míchání a rytmické svalové kontrakce, posouvající vše jako na lince, což zajišťuje složitá síť nervů nezávislá na mozku. Které podomácku připravené drinky jsou tedy nejlepším #brainfood?

Vývar z kostí

Asi nejslavnější babská rada a univerzální lék na všechno – menstruační bolesti, zažívací potíže, únavu, bolest hlavy, zlomené srdce i chřipku. Je bohatý na vápník, hořčík, fosfor a další stopové minerály, stejně jako vitamíny, ale také kolagen. Právě to z něj dělá tzv. elixír krásy a ideální potravinu pro zdraví kostí, chrupavek a také pleti. Stačí se podívat na ženy k Yakutska, Koreje nebo Číny, kde jsou vývary součástí denního jídelníčku – ženy zde mají překrásnou, zdravou a pružnou pleť s minimem vrásek do velmi pozdního věku.  Koncentrovaný vývar z kostí – a to ať už hovězích, telecích, nebo kuřecích či slepičích – je také bohatým zdrojem aminokyselin, zejména glycinu a prolinu. Ty jsou podle jedné japonské studie užitečné při podpoře přirozeného spánku a jako antistresové látky. Glycin také podporuje trávení a vylučování žaludečních kyselin z těla a díky želatině vývar také zlepšuje trávení.
I v tomto případě existuje řada receptů, jak na to. Někdo kosti nejprve peče v troubě a poté vkládá do horké vody, kde se vaří po dobu 2–10 hodin. Jiné recepty nabízejí jednodušší variantu, a to pouhé omytí kostí a vložení do studené vody, přivedení k varu a následné vaření po dobu 12 hodin. 
V každém případě se jedná o všestranný elixír, který můžete buď konzumovat samostatně jako nápoj, vytvořit polévku, nebo používat do slaných kaší či těstovin.

Imunita 101: 3 homemade drinky, které posílí tělo - vývar z kostí

Domácí vitamínový boost

Ginger shoty známe všichni – prodávají se v každém supermarketu jako malý panák koncentrované dávky vitamínu C. Většinou obsahují pomerančovou a citronovou šťávu a hodně zázvoru. Tak moc, až to občas pálí žaludek. Tyto „šoty“ jsou sice lepší než kdejaký šumák, ale zase umí uškodit všem, co mají problémy se žaludkem.
Doma si můžete udělat o to lepší vitamínovou bombu, a to hned na dva způsoby – teplý a studený.

Plodina, která obsahuje skoro osmkrát více vitamínu C než citron, je šípek – navíc v něm najdeme i vitamíny K, B1, B2 a B3. Na rozdíl od citrusových plodů není tak agresivní na žaludek, je vhodný i pro těhotné a kojící ženy a nemusíte se bát, že byste se jej přepili. Na rozdíl od černého nebo zeleného čaje v sobě nemá žádné látky způsobující vedlejší účinky. Naopak – studie ukazují, že díky množství oxidantů prospívá pleti, zlepšuje trávení a dokonce podporuje hubnutí!  12týdenní studie v Japonsku naměřila v roce 2015 velký úbytek viscerálního (břišního) tuku a celkové hmotnosti u těch účastníků, kterým byla (místo placeba) dána tableta s výtažkem z šípku. 

Co je však důležité, abyste sušené plody šípku (které jsou bezpochyby lepší než čajové sáčky) nezalévali vroucí vodou. Teplota nápoje by neměla přesáhnout 70 °C, aby z šípků nevyprchaly všechny vitamíny a další látky.  Tím vůbec nejlepším způsobem, jak získat maximum vitamínů, je louhování šípku přes noc při pokojové teplotě. Ráno si tak do něj pouze stačí nastrouhat (nikoliv nakrájet) kousek zázvoru, a máte perfektní vitamínový boost ve studené verzi!

Imunita 101: 3 homemade drinky, které posílí tělo - šípek

Kombucha

Tento fermentovaný, perlivý nápoj buď milujete, nebo nenávidíte. V žádném případě mu ale nemůžete upřít jeho zdravotní benefity – je totiž tou nejlepší stravou pro naše střevní bakterie, které zajišťují imunitu, a tedy i ploché břicho a krásnou pleť! Podle některých studií navíc pravidelná konzumace kombuchy může snižovat riziko vzniku rakoviny, cukrovky a dalších chronických onemocnění.Pakliže nemáte rádi teplé nápoje a preferujete něco spíše sladkého, kombucha pro vás bude ideální náhražkou sladkých sodovek – má totiž jemně nasládlou chuť. A navíc můžete přidat pár snítek máty pro ještě větší osvěžení.  
Připravuje se buď z černého, nebo zeleného čaje či maté, do kterého přidáte živou kulturu (tzv. matku), která je základem pro vytvoření nápoje. Tu seženete například v bio obchodech nebo u farmářů. Je důležité k výrobě použít čaj, který v sobě obsahuje kofein.

Čaj nejprve zalijete horkou vodou, přidáte cukr, kterým se bude živá kultura živit (přibližně 150 g na 2 litry čaje), necháte vychladnout ve velké sklenici a pak přidáte živou kulturu. Přikryjete plátýnkem a necháte 6 až 7 dnů pracovat při pokojové teplotě, aniž by na nádobu dopadalo přímé světlo.

Imunita 101: 3 homemade drinky, které posílí tělo - komucha

Alice Filatova

Lifehacky slavných, dobré a zdravé jídlo a (kultovní) filmy jsou její hlavní obsesí, o kterou se ráda podělí s čtenářkami Harper’s Bazaar.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu