Home made brunch aneb 7 zdravých receptů, které vám prodlouží letní dny

Lososové kuličky, středomořská květáková pizza nebo mražené třešňové bonbony vám zaberou jen pár minut, a navíc pomohou zachovat linii.
Barbora Voštová
——
26. srpna 2022

Foto: Profimedia

Během posledních letních dnů je příprava osvěžujícího salátu nebo lehkého dezertu jasnou volbou. Nejspíš vás ihned odradí vidina nudné zeleniny či nepoživatelného „něčeho“, vydávajícího se za dezert. Skutečným klíčem k udržení zdravého životního stylu je přeměnit potraviny, které jsou pro vás běžně dostupné a vašemu tělu vyhovující, na chutná jídla, po kterých budete neustále toužit a která vás budou bavit. 

Jedna z věcí, kterou na létu všichni milujeme, je pestrý výběr čerstvých surovin. Lákají nás svými překrásnými barvami a doslova si říkají o to být součástí rychlého receptu, který tělu dodá dostatek energie, vitamínů a minerálů, a bude k tomu ještě vyvážený a chutný. Dokonale zralá rajčata, okurky, čerstvé bylinky, ovoce atd. – všechny tyto ingredience potřebují jen málo přípravy, aby chutnaly absolutně skvěle.
Připravili jsme pro vás několik receptů, které si v rámci letošního léta ještě musíte stihnout vychutnat.

Středomořská květáková pizza

Ingredience

Květákový základ:
1 květák
¼ šálku jemně nastrouhaného parmazánu
¼ šálku mandlové mouky
1 vejce 1 lžíce olivového oleje
½ lžičky cibulového prášku
½ lžičky himálajské soli
1 stroužek česneku 

Omáčka:
2 lžičky extra panenského olivového oleje
1 stroužek česneku
2 malá rajčata, hrubě nakrájená
½ lžičky sušeného oregana nebo sušené bazalky
Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Náplň:
½ pečené červené papriky nakrájené na plátky
4 marinované artyčoky, nakrájené na silné plátky
150 g kozího sýra nebo mozzarelly, lámané na hrudky
Vypeckované olivy
1 velká hrst listů rukoly 
1 lžíce piniových oříšků, lehce opražených
Extra panenský olivový olej na pokapání

Vložte obrácený plech na pečení do trouby a předehřejte troubu na 220 °C. Druhý plech na pizzu o průměru 26 cm lehce vymažte tukem a vyložte pečicím papírem. Květák vložte do kuchyňského robotu a mixujte, dokud nebude nasekaný na drobná zrnka. Ta vařte 1 minutu, aby lehce změkla. Proceďte, nechte okapat a mírně vychladnout a poté vymačkejte přebytečnou tekutinu skrze čistou utěrku.  Pro přípravu omáčky rozehřejte olej v malém hrnci na mírném ohni. Plátky česneku orestujte do změknutí. Přidejte rajčata a bylinky a vařte 15 minut nebo dokud nezměknou a tekutina se nezredukuje, aby vznikla hustá omáčka. Pomocí mixéru vytvořte finální omáčku a dochuťte solí a pepřem. Na přípravu základu dejte květák a zbývající ingredience do střední mísy a dobře promíchejte. Lžící naneste směs do středu plechu na pizzu a přitlačte, abyste vytvořili rovnoměrný základ. Umístěte plech na pizzu na obrácený plech na pečení. Pečte 15–20 minut, dokud nezezlátne. Připravenou omáčku rozetřete na základ a následně posypte pečenou paprikou, artyčoky, sýrem a olivami. Pečte dalších 10 minut nebo dokud sýr nezměkne a nezačne zlátnout. Vyjměte z trouby, posypte rukolou, piniovými oříšky a pokapejte olivovým olejem.

Salát s grilovanou kukuřicí

Ingredience na 6 porcí: 

Salát:
1 červená paprika
1 zelená paprika
6 padrón papriček
4 klasy kukuřice
½ červené cibule, nakrájené na malé kostičky
2 avokáda, nakrájená na kostičky
1 šálek nahrubo nasekaného koriandru

Zálivka:
½ jalapeño papričky, zbavená semínek 
1 stroužek česneku, nastrouhaný
¼ lžičky římského kmínu
¼ šálku limetkové šťávy
¼ šálku olivového oleje
½ lžičky soli

Nejprve si připravte klasy kukuřice – ideálně již předvařené. Okrájejte všechny klasy a proužky opečte na pánvi. Následně opečte padrón papričky vcelku, ideálně na troše olivového oleje a nechte lehce zchladnout. Smíchejte všechny ingredience na dresink, přidejte opečenou kukuřici, nakrájené papriky i papričky padrón, červenou cibuli, koriandr a avokádo. Vše dobře promíchejte a podávejte.

Lososové kuličky s okurkovým salátem

Ingredience na 2 porce

1 filet čerstvého lososa (cca 400 g)
1 lžička sezamového oleje
1 lžička rýžového oleje
1 šálek hnědé rýže
Sůl
Avokádový olej

Okurkový salát:
3 menší okurky
2 jarní cibulky na tenké plátky
1 lžíce rýžového octa
¼ lžičky strouhaného zázvoru
¼ lžičky sezamového oleje
Sůl
Pepř

Nejprve upečte lososa. Předehřejte troubu na 180 °C. Lososa dejte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte trochou avokádového oleje a dochuťte špetkou soli. Pečte 12–15 minut nebo do doby, kdy půjde snadno sloupnout kůže. Dejte stranou vychladnout. Uvařte hnědou rýži a ještě za tepla přidejte rýžový a sezamový olej. Následně nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Lososa vidličkou rozeberte na co nejmenší kousky a smíchejte spolu s rýží. Dobře promíchejte a dochuťte podle potřeby. Abyste snadno vytvořili rýžové kuličky, navlhčete si ruce studenou vodou, pak se vám rýže nebude lepit na dlaně. Vezměte cca polévkovou lžíci rýžovo-lososové směsi a v dlani z ní vytvořte úhledné kuličky. Ty následně nechte zchladnout v lednici. 

Okurkový salát připravíte tak, že nakrájené okurky posypete špetkou soli a necháte 5 až 10 minut odležet v cedníku, aby z nich vyšla přebytečná vlhkost. Pak vymačkáte zbytek vody ručně a přidáte zbývající ingredience. Dobře promíchejte a podle potřeby dolaďte kořením.

Poctivý rajčatový salát

Ingredience na 4-6 porcí: 

½ kila rajčat, ideálně různých druhů a barev nakrájených na tenké plátky
¼ šálku plnotučného řeckého jogurtu
1 stroužek česneku
1 malý svazek pažitky, nasekané nadrobno 
¼ šálku jemně nasekané petrželky
¼ šálku jemně nasekané bazalky
Citronová šťáva
2 lžíce podmáslí / mléka / vody 
Čerstvě mletý pepř 
Mořská sůl
Olivový olej

Všechny druhy rajčat rozložte na talíř. V malé misce promíchejte jogurt, česnek, čerstvé bylinky a citronovou šťávu. Zřeďte podmáslím, mlékem nebo vodou a šlehejte, dokud nedosáhnete krémové konzistence. Podle chuti osolte, opepřete a nalijte na všechna rajčata. Na závěr pořádně zakápněte olivovým olejem.

Mražené třešňové bonbony

Ingredience na 36 kousků:

2 šálky mražených třešní
1 hrnek kokosového jogurtu
1 šálek čokoládových lupínků nebo jedna čokoláda s vysokým podílem kakaa
1 a ½ lžíce kokosového oleje
Vločková mořská sůl

Třešně nejprve ponořte do kokosového jogurtu tak, aby byly zcela obaleny. Vyložte vedle sebe na plech nebo tác s pečicím papírem a  umístěte do mrazáku. Mezitím rozpusťte čokoládu a kokosový olej a připravte si další plech s pečicím papírem. Teď začne rychlá akce, jelikož musíte zmrzlé třešně v jogurtu rychle namočit v čokoládě, aby se nerozpustily. Jakmile obalíte všechny třešně, posypte každou trochou vločkové mořské soli a opět nechte vychladnout v mrazáku. Již po 15 minutách budou vaše domácí pralinky připraveny k podávání.

Křupavé nektarinky a ostružiny

Ingredience na 6–8 porcí:

6 nektarinek
1 šálek ostružin
¼ šálku kokosového cukru
3 lžíce bezlepkové mouky
1 lžíce citronové šťávy

Drobenka
1 šálek mandlové mouky
2 lžičky prášku do pečiva
½ lžičky soli
5 lžic medu
Nasekané mandle

Předehřejte troubu na 180 °C. Nektarinky spolu s ostružinami nakrájejte, smíchejte s dalšími ingrediencemi a přidejte do středně velké zapékací misky. V další míse smíchejte všechny suroviny na drobenku a dobře promíchejte. Ovoce posypte drobenkovou směsí a pečte 40–50 minut nebo dokud náplň nebude bublat a vršek nezezlátne. Podávejte teplé s řeckým jogurtem nebo domácí zmrzlinou.

Zmrzlina se slanými datlemi a arašídovým máslem

Ingredience:

4 zmrzlé banány
2 plechovky kokosového mléka, použijeme jen tuhou část
2 lžíce tekutého kokosového mléka z plechovky
4 lžíce křupavého arašídového másla
6 datlí bez pecek
Vločková mořská sůl

Do mixéru přidejte zmrzlé banány, tuhé a tekuté kokosové mléko a rozmixujete. Potom přidejte arašídové máslo a datle a znovu mixujte do hladka. Do vzniklé směsi přidejte špetku soli a zbylými vločkami posypte vršek zmrzliny. Nechte alespoň 2 hodiny ztuhnout v mrazáku, a můžete podávat.

Citronovo-ricottové palačinky

Ingredience na 12 kusů:

4 vejce
Kůra ze 2 citronů 
2 lžičky vanilkového extraktu
½ šálku plnotučného sýru ricotta
6 lžic mandlového mléka
Velká špetka soli
½ hrnku prosáté bezlepkové mouky 
Máslo podle potřeby 
½ šálku smetany ke šlehání
⅓ šálku crème fraîche (smetany)
4 lžíce medu
Čerstvé borůvky

Ve velké míse vyšlehejte žloutky, 2 lžíce medu a citronovou kůru. Nejprve do směsi přidejte vanilku, sýr ricotta a mléko, až poté prosátou mouku. Jemně míchejte, dokud nevznikne hladká konzistence bez hrudek. V samostatné misce ušlehejte bílky se špetkou soli, dokud nebudou pevné. Po částech pomalu přidávejte bílky do směsi, ale hlavně dávejte pozor, aby se nevyfoukly. Do pánve rozpálené na střední teplotu přidejte 1 až 2 polévkové lžíce másla, a až když se rozpustí, začněte opékat palačinky. Ozdobte smetanou, crème fraîche a medem. Teplé palačinky podávejte se šlehačkou a čerstvými borůvkami.  Bon appetit!

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu