Food of the month: okurky
Foto: Imaxtree
Foto: Imaxtree
Již před více než 3000 lety ji pěstovali Indové, Číňané, ale také naši jižanští bratři – Římané a Řekové. Pro Egypťany byla dokonce symbolem plodnosti a používala se při obřadech. Okurky jsou zmíněny v legendě o Gilgamešovi – uruckém králi, který žil kolem roku 2500 př. n. l. na území dnešního Iráku a Kuvajtu.
První evropskou písemnou zmínku o okurkách najdeme v roce 1549 v díle Roberta Estienna, kde se píše o jejich konzumaci se solí nebo citronovou šťávou – tehdy ještě coby exotické, renesanční delikatesy ze zámoří. Frankové se k okurkám dostali kolem 9. století, Angličané kolem 14. století a
Severní Amerika až v polovině 16. století skrze britské kolonie. Právě Američané byli ti, u nichž okurku poprvé vidíme v roli beauty produktu – její slupku totiž používali na rány a popáleniny pro zmírnění bolesti a zlepšení hojení. Svou obsesi okurkami však zaznamenala i viktoriánská éra, během které byli lidé posedlí pěstováním dokonale rovných okurek – čehož se dosahovalo nasazováním forem pro jejich „správný“ růst.
Od roku 1876 si je zamilovává celý svět, a to díky Henrymu J. Heinzovi, který poprvé nabízí nakládané okurky! Od té doby si okurky nachází svou cestu do světových kuchyní a také se rozvíjí jejich kultivace a modifikace.
Okurka je opravdu magickou potravinou – je z 96 % tvořena vodou, neobsahuje takřka žádné kalorie a pro naše tělo má benefity jak při vnějším, tak i vnitřním po(u)žívání.
Tato #greenqueen obsahuje velké množství molekul bránících působení volných radikálů, které jsou zodpovědné nejen za předčasné stárnutí pleti, ale také za mnoho chorob. Tento tzv. oxidační stres je spojován s velmi vážnými nemocemi (jako rakovinou) a srdečními, plicními a autoimunitními onemocněními. Dnes se díky mnoha studiím potvrzuje, že okurky obsahují látky, které jsou spojovány se sníženým rizikem kardiovaskulárních onemocnění a také několika typů rakoviny, včetně rakoviny prsu, dělohy, vaječníků a prostaty. Po boku vitamínu C, beta-karotenu a manganu, které v okurkách najdeme ve velkém množství, jsou také plné vlákniny – jsou proto skvělou potravinou pro podporu zažívání a eliminaci nadýmání.
Okurkové masky jsou ve filmech a popkultuře evergreen – stačí si vzpomenout na Elle Woods z Legally Blond (Pravá blondýna) nebo na Miu z filmu The Princess Diaries (Deník princezny) –, okurky totiž mohou sloužit jako skvělý prostředek na zmírnění oteklých očí či dehydratované pokožky. To vše díky obsahu vitamínu C a kyseliny listové. Pro osvěžující beauty rituál stačí ráno položit plátky chlazené okurky tam, kde je potřeba, a přírodní dávka hydratace je splněna.
Okurka je ale také účinná v boji proti akné, a to díky svému zklidňujícímu a protizánětlivému účinku – hojí podráždění bolestivých pupínků a přitom také redukuje jejich zarudnutí a nepříjemný pocit pnutí. Dá se však použít i jako přísada (ve formě okurkové vody či esence) do jílové masky v rámci týdenního pečujícího rituálu.
Okurky jsou hlavně v létě dokonalou přísadou do našeho jídelníčku – saláty, sendviče, polévky, ale i drinky. Jak už bylo napsáno, obsahují minimum kalorií, skvěle hydratují tělo, a tím také přispívají k dobrému zažívání. Díky obsahu vlákniny a pektinu tak redukují zácpy, nadýmání a podporují zdravou funkci střev (tedy orgánu zodpovědného za náš imunitní systém i krásnou pleť). Studie z roku 2010 navíc zjistila, že konzumace okurek (nebo konkrétně okurkových slupek) může redukovat hladinu cukru v krvi a zabránit některým komplikacím cukrovky.
Ingredience:
2 okurky, nakrájené na tenké plátky
½ velké červené cibule na tenké plátky
citronová šťáva
med / agáve sirup
kosher nebo keltská vločková sůl
čerstvý kopr
Pakliže nepatříte k fanouškům ostré chuti cibule, nechte plátky cibule odstát 5–10 minut ve studené vodě – jejich ostrost zmizí a zůstane jen sladká chuť. Mezitím v misce smíchejte šťávu z citronu, med (nebo agáve), sůl a kopr podle chuti a vše dohladka promíchejte. Do misky následně vložte okapanou cibuli a okurky (zbavené přebytečné vody) a přidejte dresink… Bon appétit!