7 největších chyb, které děláme při hubnutí

Cesta za dokonalou postavou není sprint, ale běh na dlouhou trať. A každý z nás se při něm může dopustit různých přešlapů, pádů a zaškobrtnutí.
Aneta Bartoníková
——
2. června 2023

Getty Images

Cesta za dokonalou postavou není sprint, ale běh na dlouhou trať. A každý z nás se při něm může dopustit různých přešlapů, pádů a zaškobrtnutí. Dejte si pozor na největší chyby, které ve snaze zhubnout neustále opakujeme. Každý nepodařený pokus se totiž na vašem těle podepíše a může poškodit zdraví.  

Z diety do diety

Jsou lidé, kteří vyzkoušeli všechno možné. Co shodili, postupem času nabrali, a v tu chvíli začali držet další dietu. „Během své praxe jsem se setkal s nespočtem lidí, kteří kopírovali módní vlny a vyzkoušeli kdeco od ovocné diety přes raw stravování až po tolik diskutovaného Atkinsona,“ říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal. Drastické omezení příjmu potravy je však tou největší chybou. I při hubnutí je totiž důležité pravidelně jíst. Snídat, obědvat i večeřet. Vynecháním jídla tělu odepřete dostatek živin, kvůli čemuž se můžete cítit unavení a vaše mentální funkce budou oslabeny. Zároveň se vám zpomalí metabolismus a cokoliv sníte, bude tělo špatně spalovat. Navíc při tomto hubnutí ztratíte spíš svalovou hmotu než tuk.  

Spoléhat na nízkotučné produkty

Je pravda, že nízkotučné produkty hrají důležitou roli při dietě, nicméně je třeba myslet na to, že nízkotučný nerovná se nízkokalorický. „Pokud máte pocit, že když si dáte na oslavě kus nízkotučného dezertu nebo dortu, a nijak vám to při dietě neublíží, tak se mýlíte. V konečném důsledku si nejspíš uškodíte víc, než kdybyste si dali kousek klasického dortu nebo čehokoliv jiného tučného,“ vysvětluje výživový specialista Petr Žůček. Podstatné je hlídat především obsah tuku, cukru a bílkovin a počítat kalorie. Je to snadná rovnice: pokud je váš výdej větší než příjem, zaručeně zhubnete.  

Plést si vodu s kávou a vínem

Když už jste u toho počítání, nezapomínejte ani na kalorie v nápojích. I ty jsou totiž občas plné cukru. I pití kávy nebo alkoholu může váš dietní plán výrazně narušit. A co je ještě horší, že kalorie v nápojích nezahánějí hlad. Naopak – sladké limonády a doslazované džusy ho mohou ještě podpořit.  

Vyřadit z jídelníčku brambory

Podle některých alternativních stylů stravování je dobré vyřadit z jídelníčku brambory, protože jsou zdrojem škrobů, a raději je nahradit třeba rýží nebo kuskusem. I to je ale obrovský přešlap. „Paradoxně kuskus je nejen bohatý na škrob, ale také je mnohem kaloričtější a obsahuje i méně nutričních látek než brambory,“ upozorňuje Koukal. Podle odborníků navíc brambory obsahují i kvalitní bílkoviny, které jsou nesmírně důležité pro stavbu svalové hmoty.  

Zelenina kdykoliv a kdekoliv

Zeleniny můžete sníst téměř neomezené množství a vaší váze to nijak neublíží, ale záleží na tom, jak si pokrm připravujete. Pokud si zeleninu pravidelně dochucujete omáčkami a dresinky ze supermarketu, moc si nepomůžete. Tyto výrobky bývají velmi kalorické a plné konzervantů, a tak veškerá vaše snaha o zdravou a vyváženou večeři padne. Podobně jako když si v restauraci objednáte salát se smaženým krůtím masem nebo chlebovými krutony. Raději si zálivku vytvořte doma sami, použít můžete olej, bylinky a citronovou šťávu.  

Posedlost zdravým životním stylem

Stále více lidí je doslova posledlých zdravými potravinami. „Ne vždy jsou ale tyto výrobky a potraviny tak zdravé, jak slibuje jejich obal. Je důležité hledět především na pestrost a vyváženost stravy a vyvarovat se průmyslově zpracovaným potravinám,“ zmiňuje Žůček. Sem přitom mohou spadat i některé rádoby zdravé potraviny pro vegany či vegetariány.  

Nahradit bílý cukr třtinovým

Slyšeli jste to už mockrát, bílý cukr je největší zlo. Pohlížet na ten třtinový jako na mnohem zdravější je však jeden z největších omylů. Obsah sacharózy, a tedy i energetická hodnota a zpracování v organismu jsou totiž naprosto stejné. Zdravější nejsou ani rostlinné sirupy, naopak. Mnohdy jde spíš o horší variantu, protože místo sacharózy obsahují jednoduché cukry – fruktózu nebo glukózu. Ty se rychleji využijí a podpoří ukládání nadbytečné energie do tukové tkáně. 

Aneta Bartoníková

Milovnice sportu, fitness a zdravého životního stylu píše pro Harper's Bazaar články o vnitřní a vnější kráse, vyváženém stravování, work-life balancu a také zdravém lifestylu moderních žen.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu