6 tipů, jak jíst spoustu ovoce a zároveň mít ploché bříško

Téměř všichni odborníci doporučují jíst ovoce každý den, ale co když vám tak úplně nevyhovuje a způsobuje nadýmání a plynatost?
Yelyzaveta Topukh
——
7. května 2023

Profimedia

Ovoce obsahuje mnoho cukrů, například fruktózu a sorbitol, které mohou způsobovat podráždění a plynatost. Má také vysoký obsah vlákniny. Ta je nepostradatelná pro zdravou funkci střev, ale v nadbytku brzdí trávicí proces, způsobuje nadýmání a plynatost. 

Věnujte pozornost tomu, které ovoce způsobuje nadýmání

Je důležité si uvědomit, že ovoce nepůsobí na každého stejně. Snažte se pozorovat reakce svého těla na to, co jíte. Mějte také na paměti, že některé ovoce způsobuje podráždění častěji. Vysoký obsah fruktózy obsahují zejména jablka, banány, hroznové víno a fíky. Ne všechen tento cukr dokáží střeva strávit, což vyvolává podráždění. Je také důležité vědět, že je lepší jíst sezónní ovoce na vrcholu jeho zralosti.

Sledujte, ve kterou denní dobu se potíže objevují častěji

Reakce na ovoce závisí na individuálním organismu. Například pravidlo o zákazu konzumace ovoce po obědě a večeři není univerzální. Zda jíst ovoce po hlavním jídle, či nikoliv, je osobní volba. Pokud máte pomalé trávení, zůstává ovoce ve střevech déle, což způsobuje podráždění a nadýmání. Vše závisí na tom, jak vyvážená je vaše střevní mikroflóra a zda nemáte zažívací abnormality. Ovoce si můžete dát k snídani, abyste nastartovali střeva, ale nešetřete jím ani po jídle odpoledne nebo večer. Existuje teorie, že je lepší nejíst ovoce po druhé hodině odpoledne, ale neexistují přesvědčivé důkazy, že v těchto hodinách tělo přijímá cukr hůře nebo že tělo nestihne jeho hladinu stabilizovat. Zákazem ovoce ve večerních hodinách mnoho lidí začne hřešit na nezdravé mlsání a přibírat na váze. Ovoce je skvělou volbou, pokud chcete zahnat hlad a nepřibrat.

Vsaďte na banány

Banány jsou na seznamu ovoce, které způsobuje nadýmání, a někteří odborníci na zdravou výživu je doporučují nejíst vůbec, pokud se snažíte zhubnout. Nicméně právě banán je ve světě ovoce skutečnou superhvězdou. Má sice více cukru než jiné ovoce, ale není to cukr průmyslový a je zdravý. Ovoce je bohaté na draslík a obsahuje tryptofan, látku, která je prekurzorem serotoninu, hormonu štěstí. A samozřejmě je jednoduše chutné.

Kombinujte ovoce s kefírem

Pokud si vaše tělo s některými druhy ovoce neví rady, můžete je zkusit zkombinovat s probiotiky. Například s fermentovanými mléčnými výrobky, které pomáhají regulovat střevní mikroflóru. Zkuste k ovoci přidat kefír nebo jogurt bez cukru a dalších přísad.

Pijte teplé nálevy

Některá koření, jako je oregano, skořice, fenykl, máta, zázvor, bobkový list a šalvěj, stimulují produkci trávicích šťáv, a tím zlepšují trávení. Chcete-li snížit pravděpodobnost nadýmání, můžete zkusit zalít ovoce těmito nálevy nebo je přidat do teplého čaje.

Jezte pomalu

Na toto důležité pravidlo bychom nikdy neměli zapomínat, a tím spíše v případě potravin, které způsobují nadýmání. Je důležité ovoce důkladně rozkousat, aby se vaše střeva lépe vyrovnala s šokujícím množstvím fruktózy. Měli byste pít hodně vody a sledovat, jaké další potraviny podporující plynatost jste snědli.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu