Existuje spousta dobrých rad, jak zhubnout a udržet si vysněnou váhu, ale také řada těch, které byste v zájmu svého zdraví zkoušet neměli. Kterým dietám byste podle odborníků na výživu měli dát nadobro ban?
Doporučení, jak jíst a cvičit, slýcháme z různých koutů každý den. Zatímco někdo je pouští jedním uchem dovnitř a druhým ven, jsou i ti, kteří si každou výživovou radu – a to i tu vypuštěnou přáteli nebo náhodnými lidmi na internetu – vezmou k srdci.
Pokud je to i váš případ, vězte, že všechny tuky nejsou vaším nepřítelem a jídlo každé dvě hodiny vaši váhu opravdu nespasí. Tady je 5 výživových tipů, které vám podle odborníků na výživu přinesou víc škody než užitku.
0 % tuku
Všichni výživoví poradci a nutriční specialisté se shodují na tom, že základem zdravého životního stylu je rovnováha. Když zcela vyřadíte jednu kategorii makroživin (jako jsou tuky nebo sacharidy), hrozí, že sníte příliš mnoho z toho, co zbylo. „Pokud držíte dietu s velmi nízkým obsahem tuků, budete pravděpodobně jíst příliš mnoho sacharidů,“ vysvětluje dietoložka Kristin Kirkpatrick z Cleveland Clinic Wellness Institute s tím, že toto chování může stimulovat inzulín, hormon způsobující ukládání tuku. Místo abyste se nadobro vzdali tuků (respektive sacharidů), zaměřte se na konkrétní potraviny, které je obsahují. Je jasné, že tuky obsažené v chipsech a smažených jídlech vám až na chuť nepřinesou žádné benefity, to samé se ale nedá říct o lososu, avokádu nebo oříšcích. Tyto potraviny sice obsahují větší množství tuku, ale toho dobrého, jenž ochrání vaše srdce a podpoří celkové zdraví.

Doplňky stravy pro spalování tuků
Možná v chřipkovém období pravidelně doplňujete vitamín C a během zimy „déčko“, při hubnutí vám ale doplňky stravy příliš nepomohou. Přestože výrobci proklamují dramatické změny, pro shazování kil bohužel rychlé a zázračné řešení neexistuje. Žádné studie totiž dosud neprokázaly významné změny hmotnosti související s užíváním „spalovačů tuků“, což napovídá hlavně to, že jde o zbytečně vyhozené peníze. Nadměrné polykání prášků navíc může mít negativní vliv na vaše zdraví, a to především, když je kombinujete s jinými léky.
Čím méně kalorií, tím lépe
Pokud vás také zasáhnul trend počítání kalorií, možná máte během dne problém s běžnými činnostmi, jako je vyjít schody nebo dojít si nakoupit. Problém je v tom, že jakmile výrazně snížíte příjem kalorií, vaše tělo přejde do režimu hladovění a s cílem šetřit energii se tomu přizpůsobí i metabolismus. S nízkou dávkou energie můžete sotva zvládat každodenní povinnosti a sotva dodržovat tréninkový plán, kterým jste chtěli formovat svou postavu. A navíc, kila ztracená během extrémně kaloricky omezené diety jsou obvykle kombinací svalů, tekutin a tuků, takže pokud se později s cílem zahnat hlad přejíte, naberete pravděpodobně hlavně tuky.
Namísto počtu kalorií se proto radši zaměřte na jejich kvalitu. Jak pro Women's Health řekl Mike Clancy, osobní trenér z David Barton's Gym v New Yorku: „Chemické látky, hormony a obecně vedlejší produkty, které se nacházejí ve zpracovaných potravinách, ovlivňují vstřebávání živin.“ Takže zatímco prázdné kalorie, které se nacházejí ve sladkostech nebo třeba hranolkách, vašemu tělu nedodají žádné živiny, v zelenině a ovoci jich najdete spoustu.

Šest malých jídel denně
Asi už jste slyšeli o tom, že několik malých jídel v průběhu dne vám pomůže udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Podle kanadské studie v časopise British Journal of Nutrition však rozdělení nízkokalorické stravy na šest jídel místo tří nemá na úbytek hmotnosti žádný vliv. Častější jídlo sice může pomoct zahnat pocit hladu, jak ale pro Women's Health prozradila odbornice na výživu Monica Reinagel, musíte si dávat opravdový pozor na velikost porcí. V opačném případě totiž jednoduše dosáhnete toho, že se začnete během dne nepřiměřeně přejídat.

Ovoce ano, ale...?
Zatímco některé druhy ovoce obsahují více cukrů než jiné, problém tkví podle Emily Danckers jinde. „Ano, ovoce obsahuje cukr, ale také sytou vlákninu a důležité vitamíny a minerály, které nás udržují zdravé. Pokud chcete být zdravější, ovoce nevyřazujte,“ upozornila zakladatelka Emily RD Nutrition Coaching. Pokud se obáváte vyššího příjmu cukru, zkuste radši omezit slazené nápoje, zpracované sladké pochoutky a ovocné džusy, které jsou zbaveny většiny vlákniny a minerálů obsažených v dužině. Jak navíc radí Jessie Inchauspé alias Glucose Goddess, nejlepší je jíst ovoce (a cokoli sladkého) po jídle, nikoli nalačno.