Ještě předtím, než lidi začnou strašit Vánocemi a než dorazí první mrazíky, existuje ráj na zemi – italský podzim a s ním i sezóna bílých lanýžů. A když přišla otázka, zda nepoletíme na prodloužený víkend do Piemonte, moje odpověď trvala asi půl sekundy.
Po vyzvednutí auta v Miláně jsme zamířili kousek od vesnice Cremolino, kde nás čekaly dvě noci v hotelu Nordelaia. Pokud toužíte po klidu, po tom chvíli nevidět moc lidí, užívat si výhledy a opravdu zpomalit, tohle je to správné místo – navíc čerstvě oceněné Michelin Key.
A i když nejste úplně romantické duše (jako já), věřte, že světlo, typická mlha na svazích a magické výhledy z vás na chvíli romantika udělají.
Koupací sezóna už sice skončila, ale vyhřívaný bazén ve spa části s panoramatickým výhledem naprosto stačil. Bylo teplo na to si v županu lehnout na lehátko, objednat si domácí rosé a chvíli jen tak být… Takhle nějak vypadá ideální podzim v mojí hlavě.
Ti, kdo ani na dovolené nevynechají fitko, mají k dispozici very good looking gym s výhledem. Nebo si ho aspoň vyfoťte, to se taky počítá.
Nemusíte resort vůbec opouštět, abyste se dobře najedli. Hotel má dvě restaurace – fine dining a bistro. Zkusili jsme obojí, ale za mě určitě vyhrálo bistro, a to díky jejich braised beef plin – to jsou malé taštičky plněné masem, které se rozplývají na jazyku. Upřímně? Nejlepší jídlo z celého pobytu v Itálii.
Přes den se můžete pokusit vypotit 0, 1 % snídaně a vína procházkou (asi 30 minut) do Cremolina – malebné vesničky jako stvořené pro espresso trip.
Barolo, kopce a Manzone
A co by to bylo za výlet do Piemonte bez wine tastingu? My si ho dali ve vinařství Manzone, asi pět minut jízdy od dalšího ubytování v Monforte d’Alba.
Zasazené do zvlněných kopců Langhe, Manzone Winery vyrábí svá vína už od roku 1925. Dnes ho vede pátá generace rodiny, která ručně obdělává strmé vinice ve slavné oblasti Gramolere a Castelletto. Čeká vás plné Nebbiolo, sluncem políbené Barberu a vřelé přijetí s výhledem, který soupeří s vínem samotným, což dohromady tvoří nejlepší kombinaci.
Lanýže a jiné závislosti
Když je sezóna bílých lanýžů, je vaše jediná povinnost jasná – dejte si je aspoň jednou. Nebo si vemte extra hypotéku a jezte je pořád!
Osobně doporučuji tajarin s white truffle v Antica Torre v Barbaresco – klasická místní pasta (tenké nudle), která s lanýžem chutná jako nebe. Pokud lanýže nevezete domů, tajarin je skvělý suvenýr.
Na oběd se stavte také do Campamac – moderní, ale s duší.
A protože Piemont je víno na každém kroku, vyrazte i do Barola, Alby nebo Neive – a nezapomeňte na pitný režim (čtěte: červené víno).
Monforte d’Alba
V Monforte se můžete ubytovat u charismatického Giulia v Le Case Della Saracca. Je to kombinace středověku a moderního designu – kamenné zdi, skleněné lávky, jeskynní bar. Pokud má plno, stavte se tam aspoň na skleničku.
Na večeři nesmíte vynechat Osterii dei Càtari a předtím si vezměte lahev Barbery z Manzone, vyšlápněte si s ní na kopec, sedněte si na lavičku a užijte si ten pohled.
Ráno si skočte na kávu na náměstí, sedněte si mezi místní dědy a nechte se pohltit tím, jak dobře se dá žít, když se nikam nespěchá.
Edible souvenirs & happy endings
Pokud, stejně jako já, milujete jedlé dárky, kupte si hazelnut spread v Le Bancarelle di Elisa – místní rodinné firmě. Je silně návykový, takže doporučuji koupit rovnou větší balení (a ano, nové scannery na letišti v Miláně Malpensa to zvládnou).
K životu někdy opravdu stačí jen dobré víno, pasta, balíček grissini a někdo, kdo vám s úsměvem strouhá lanýže přímo na talíř.
Esej Daniely Peštové: Beauty of less
Daniela Pilná: Za hory, za doly, mé zlaté nákupy?
Erika Palkovičová: můj vitamínový boost