GASTRO FEVER
Foto: Bára Kubíčková
Foto: Bára Kubíčková
Dnes to nebude o cestování, ale o mé druhé nejoblíbenější věci na světě – jídle. Miluji objevovat nová místa, ale také chutě a kombinace, které bych sama doma v kuchyni nevytvořila. Nabízím tak své tipy na místa, která v Praze nemůžete minout. Bon appétit!
Interiér rotisserie Cruz na Letenském náměstí si zamilujete už na první pohled. Můžete si zde vychutnat tradiční street food z Jižní Ameriky a je to ideální místo na večerní rande či na brunch s kamarádkami. Vybrat si můžete z jejich bestsellerů, a to pečené kuře na jakýkoliv způsob, tradiční empanadas, padrone papričky, hranolky s lanýžovou solí, slider a jako sladkou tečku jejich slavné churros. Pokud sem plánujete cestu, doporučuji udělat rezervaci přes jejich rezervační systém, abyste měli jistotu, že si sednete.
Chcete-li se dostat do gastro nebe, zavítejte na nové „plant-forward“ menu do Alcron restaurant. Nově je podnik pod taktovkou šéfkuchaře Richarda Bielika, který svá jídla zakládá na lokálních ingrediencích a sezónnosti potravin. Na své si tu přijdou jak milovníci ryb a masa, tak i ti preferující rostlinnou stravu. Celé degustační menu je sestaveno tak, aby člověka upoutalo vizuálně a nadchlo už na první sousto. Každý pokrm vypadá jako umělecké dílo, které chcete ochutnat všemi smysly. Jídla jsou dokonalá, všechny komponenty do sebe zapadají jako skládačka a vytváří tak opravdu nezapomenutelný zážitek.
Sharing is caring – takovým heslem se řídí nedávno otevřená restaurace Lola Tapas v Myslíkově ulici. Je dokonalým spojením španělských tapas, nádherného interiéru a širokého výběru španělských vín. Celý tento mix vytváří velmi autentickou kulinářskou záležitost. Ať už sem přijdete večer s partnerem, nebo kamarádkami, budete nadšeni. Za zvuku latinské hudby si vychutnáte skvělé jídlo a ocitnete se na chvíli na jihu Španělska.
Další mé oblíbené místo s názvem Meza Cruz se nachází v Myslíkově ulici, kde vládne peruánská kuchyně a kde se můžete připravit na ten nejbarevnější mix chutí. Hlavním signature jídlem jsou zde samozřejmě ceviche – tradiční pokrm Latinské Ameriky – zde připravený ze smuhy královské, jejíž syrové maso si po marinování zachovává svou strukturu. Ryba je doplněna o pečenou kukuřici, batáty, avokádo, červenou cibulku a smažený rybí chicharrón. Jedná se o dokonalé spojení chutí a textur, které vám utkví v paměti, a rádi sem zavítáte znovu, neboť lepší ceviche v Praze nenajdete.
Přes den vídeňská kavárna a večer restaurace inspirovaná francouzskou kuchyní. Nevím jak vy, ale já zbožňuju, když v Savoyi začne období ovocných tvarohových knedlíků, na které se těším celý rok. Právě ty jsou součástí mé dokonalé neděle, a to hned po procházce Prahou a objevování jejích skrytých zákoutí, kde ztrácím pojem o čase.
Ani po kávě a vytoužených meruňkových (nebo hned na druhém místě jahodových) knedlících nikdy neodcházím s prázdnou – krom úsměvu na tváři si s sebou vždy odnáším i jejich vynikající chléb.