Food of the month: Brokolice

Food of the month: Brokolice

Zatracovaná, milovaná, prezidentskou kampaní zpopularizovaná…
Alice Filatova
——
7. června 2025

Foto: Imaxtree / Unsplash

Brokolice, zelený poklad naší kuchyně, není jen chutnou přílohou, ale i silným spojencem v péči o zdraví a krásu. Tento kříženec květáku a kapusty, známý vědecky jako Brassica oleracea var. italica, má za sebou více než 2 000 let pěstování, přičemž jeho historie sahá až k Etruskům a starým Římanům. 
Díky značnému obsahu vitamínů, minerálů a řady prospěšných fytolátek (které patří mezi nejbohatší zdroje antioxidantů) se řadí mezi nejzdravější zeleninu na světě.

Původ brokolice se datuje do oblasti dnešní Itálie, kde byla pěstována již ve starověku. Etruskové a Římané ji cenili nejen pro její chuť, ale i pro její zdravotní přínosy. V roce 1533 ji Kateřina Medicejská přivezla do Francie, odkud se postupně rozšířila do dalších částí Evropy a Severní Ameriky. 
Dnes se používá ve všech světových kuchyních – asijské, americké nebo italské. Byť brokolice málokdy hraje hlavní roli, je jednou z nejuniverzálnějších ingrediencí, hodících se jak do studené, tak i teplé kuchyně.   

Fun fact: Řadu benefitů mají také méně známé brokolicové klíčky. Oplývají podobnými vlastnostmi jako brokolice samotná, navíc ale obsahují výrazně vyšší množství sulforafanu (antioxidant), jenž pomáhá odvádět toxické látky z těla.

Proti paradentóze a pro krásnou pleť 

Zařazení brokolice do jídelníčku má nespočet benefitů pro zdraví a krásu těla. Posiluje imunitu, podporuje správnou činnost srdce a cév a zabraňuje poškození mozku. Je velmi bohatá na vlákninu, obsahuje vitamíny K, B, D, hořčík, selen, vápník (čímž podporuje zdraví kostí), koenzym Q10 a draslík. Pokud navíc vsadíte na brokolici syrovou, dostanete do sebe značné množství vitamínu C. Kombinace vitamínu C a vápníku pak funguje pozitivně při léčbě paradentózy a zároveň může pomoci předcházet jejímu vzniku.
Má navíc silné antioxidační a protizánětlivé účinky, snižuje hladinu cukru v krvi, vysoký krevní tlak a v neposlední řadě mnohé studie dokazují, že díky vysokému obsahu sulforafanu může účinně pomáhat snižovat riziko rakoviny dutiny ústní.

Fun fact: Pokud chcete brokolici zařadit do svého jídelníčku, mějte na paměti, že se příliš nesnáší s octem či jinými kyselými přípravky – ztrácí kvůli nim barvu a měkne. Lepší je ji v salátech jen promíchat s kořením, a teprve těsně před podáváním doplnit dresink z oleje, octa či citronu.

Stay fit with broccoli

Brokolice je mimo jiné také velmi vhodná při redukčních dietách, a to díky své nízké energetické hodnotě. Ve 100 gramech najdeme jen necelých 30 kalorií. Skládá se totiž téměř z 90 % z vody, neobsahuje žádný tuk a najdete v ní jen velmi málo sacharidů. Díky vysokému obsahu vlákniny ji naše tělo tráví pomaleji a zůstáváme po její konzumaci déle sytí. To zabraňuje náhlému zvýšení hladiny cukru v krvi (a následnému nezkrotnému pojídání všeho, co nám přijde pod ruku), jako je tomu v případě rychle stravitelných potravin, kterými jsou sacharidy, sladkosti nebo slazené nápoje.

Harper's Bazaar tip: Salát z brokolice a jablka 

Ingredience:
1 brokolice
1 jablko
½ červené cibule
1 menší mrkev
Sultánky
Slanina (pancetta)
Mandle nebo pekanové ořechy (plátky nebo „DIY“ krájené) 

Dressing:
Řecký jogurt
Hrubozrnná hořčice
½ citronu
Sůl a pepř 

Brokolici rozdělte na růžičky a vložte do vroucí vody na maximálně dvě minuty. Poté ji vyjměte a zchlaďte ledovou vodou. Tímto trikem brokolici udržíte hezky křupavou a nepřijdete ani o její typickou zelenou barvu. Nakrájejte na kostičky slaninu, přidejte ořechy a vše dozlatova opražte na pánvi. Nastrouhejte jablko a mrkev, zatímco cibuli společně s uvařenou brokolicí nakrájejte na co nejmenší kostičky nebo plátky. Přidejte osmahnutou slaninu, ořechy a sultánky, pokapejte dresinkem a můžete podávat.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu