Výběr kuchyňského oleje ovlivní zdraví i krásu. Který doporučují odborníci?

Olej není jen přísada na vaření, ale také investice do zdraví a krásy. Je tou nejlepší volbou olivový, řepkový, nebo slunečnicový?
Tereza Zajíčková
——
12. září 2025

Foto: Spotligt, Matteo Scarpellini

Při vaření i pečení je olej naprosto nepostradatelný. Tvoří základ lehkých salátových dresinků, dodává šťavnatost zelenině smažené na pánvi a podílí se i na tom, aby pečené těsto získalo tu správnou vláčnost. Zdaleka však není jen kuchyňskou ingrediencí, ale i faktorem, jenž přímo působí na tělo.
Zatímco pozornost většiny se soustředí na základní trojici – řepkový, olivový a slunečnicový olej –, v posledních letech se do popředí dostává také avokádový či kokosový. Každý z těchto olejů má své benefity i limity, a proto se vyplatí prozkoumat jejich účinky podrobněji.

Tuky pod drobnohledem

Ačkoli se tuky v jídelníčku dlouho považovaly za nepřítele štíhlé linie, dnes už víme, že se bez nich tělo neobejde. Umožňují vstřebávání vitamínů A, D, E a K, podílejí se na činnosti mozku i nervové soustavy a jsou klíčové pro stavbu buněk. Zároveň představují nejkoncentrovanější zdroj energie, takže rozhodují o tom, jak dlouho vydržíte sytí i jak stabilní bude vaše hladinu cukru v krvi.  Rozhodující však není samotná přítomnost tuků v jídelníčku, ale jejich kvalita. Zatímco některé rostlinné oleje dokážou podpořit srdce i metabolismus, nadbytek nasycených tuků – které najdete třeba v másle nebo sádle – postupně zvyšuje hladinu cholesterolu, a tím i riziko ucpávání cév, infarktu nebo mrtvice. Odborníci proto varují před jejich nadměrnou konzumací a doporučují je v jídelníčku spíš omezit. Americká kardiologická asociace (AHA) stanovuje jasnou hranici: nasycené tuky by neměly tvořit víc než 7 % denního energetického příjmu. I proto je lepší smažit na rostlinných olejích než na živočišných tucích.

Výživa pro pleť zevnitř

Správný výběr oleje se neprojeví jen na hladině cholesterolu, ale i skrze vzhled. Esenciální mastné kyseliny, které si tělo neumí vyrobit samo, jsou totiž klíčem k pružné a hydratované pleti. Podílí se na správné funkci kožní bariéry, díky níž pokožka neztrácí vodu a lépe odolává vnějším vlivům. Pokud je esenciálních mastných kyselin v těle málo, bývá suchá, šupinatá a náchylnější k podráždění.
Roli navíc hrají i antioxidanty – například polyfenoly a vitamín E –, které pomáhají chránit buňky před volnými radikály a zpomalují stárnutí pokožky. Omega-3 mastné kyseliny pak tlumí zánětlivé procesy a mohou zklidňovat začervenání či přispívat k ochraně před poškozením UV zářením.

Který olej je nejlepší?

Pokud chcete znát jeden olej, který dlouhodobě vítězí v odborných doporučeních, je to extra panenský olivový. „Je bohatý na mononenasycené tuky, které jsou prospěšné pro srdce, a obsahuje polyfenoly – silné antioxidanty podporující kardiovaskulární zdraví tím, že snižují záněty a zlepšují hladinu krevních lipidů,“ vysvětluje pro Real Simple dietoložka Sapna Peruvemba. Podle odborníků z Harvard T.H. Chan School of Public Health je zároveň klíčovou součástí středomořské diety – stravovacího stylu, jenž bývá spojován s nižším rizikem chronických onemocnění a delší délkou života. Oproti řepkovému oleji, který je sice výživově velmi hodnotný a obsahuje cenné omega-3 mastné kyseliny, vyniká olivový olej právě obsahem antioxidantů a nejlépe prozkoumanými účinky na zdraví.

To ale samozřejmě neznamená, že byste ostatní oleje měli vyhodit do koše. Slunečnicový olej, bohatý na kyselinu linolovou, je spojován se zdravější a vláčnější pletí, avokádový zase vyniká vysokým obsahem vitamínu E a jemnou chutí. Kokosový olej se sice často zmiňuje i v souvislosti s výživou, ale vzhledem k vysokému podílu nasycených tuků není ideální volbou pro každodenní konzumaci. Mnohem lépe se proto uplatní při péči o pokožku, kde funguje jako přirozený hydratační prostředek.

Tereza Zajíčková

Beauty a self-care redaktorka vyhledávající (a bořící) mýty kolem krásy a zdravého životního stylu si při psaní ráda zdokonaluje i vlastní pečující rutinu, která je pro ni stejně důležitá jako šálek dobré kávy.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu