SIRTFOOD dieta podle Adele a Gigi Hadid

Zázrak, který povoluje čokoládu a červené víno
Aneta Koukalová
——
5. února 2023

Foto: Getty Images

Sirtfood Diet neboli sirtuinová dieta se stala jednou z nejpopulárnějších vůbec. Sbírá body už jen proto, že povoluje červené víno a čokoládu. Experimentovaly s ní sestry Middleton, modelka Gigi Hadid i zpěvačka Adele, která díky ní zhubla téměř čtyřicet kilo. Sirtfood však není jen pouhá dieta, je to klíč ke zdraví, kráse, štíhlosti i mládí.

Jedním z nejúčinnějších opatření v oblasti omlazující medicíny je bezpochyby omezení kalorií. Jíst méně totiž znamená žít déle. Stačí prý zmenšit množství jídla, vynechat některé pokrmy nebo se občas postit. „Všechny tyto metody prodlužují život při dobrém zdraví, to je jasně prokázáno. Musíme však kvůli nim hladovět. A to se většině lidí příliš nelíbí,“ podotýká gynekolog a expert na omlazující medicínu profesor Bernd Kleine-Gunk. Jedno východisko z tohoto dilematu přesto existuje. Jíst zdravě, vydatně a bohatě na takzvané „sirtuiny“.

Potraviny, které mění geny

Právě tyto látky, mnohdy nazývané také enzymy oprav a dlouhověkosti, jsou v našem těle aktivovány během hladovění. Není však nutné se neustále trápit s prázdným žaludkem, abychom je uvedli do chodu. Sirtuiny totiž dokáže aktivovat celá řada různých potravin – jahody, maliny, kapusta, olivy, chilli, kurkuma či brokolice. „Tyto tzv. sirtuinové potraviny jsou doslova revolucí ve výživové a omlazující medicíně. Spojují v sobě totiž hned několik aspektů, které jsou pro naše zdraví zásadní: podporují odbourávaní tuků, předcházejí řadě chorob a prodlužují mládí,“ vysvětluje fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal. Můžete díky nim nejen zhubnout, ale dokonce i změnit některé geny.

Revoluce v medicíně

Toto překvapivé zjištění dokazuje řada studií, předně pak ta, kterou harvardský profesor genetiky David Sinclair zveřejnil roku 2003 v časopise Nature. Dokazuje, že právě sirtuiny jsou aktivovány při omezení kalorií – během nedostatku potravy přepnuly enzymy celý metabolismus do jakéhosi módu přežití, který se neomezuje jen na to, aby vystačil pouze s menším množstvím energie, ale zároveň způsobuje, že se buňky podrobí rozsáhlému programu údržby a oprav. Poškozená DNA se opravila, buněčné organely byly opět v pořádku. To dokazuje jediné: že období hladu lze nejen přežít, ale také je po něm organismus v lepší formě a zdravější než předtím. A díky tomu žije déle. 

Zapomeňte na jojo efekt

Pozitivní je rovněž fakt, že se tyto enzymy dají aktivovat i bez hladovění. A to díky některým složkám v potravinách, třeba resveratrolu – látce vyskytující se ve slupce hroznů, či kapsaicinu obsaženému v chilli papričkách. A je toho dost, co sirtuiny umí. Nejenže aktivně bojují proti stárnutí, ale rovněž potlačují záněty, zlepšují fungování metabolismu a zachovávají svalovou tkáň. To z nich činí ty nejlepší pomocníky sportovců, ale i těch, kteří potřebují zhubnout a váhu si udržet. „Sirtfood dieta umožňuje opravdovou dlouhodobou redukci váhy, jelikož uchovává svalovou hmotu, a tím předchází jojo efektu. Díky tomu je to dieta vhodná i pro ty, kdo mají jen malou nadváhu, začali sportovat, ale přesto by chtěli zhubnout ještě pár kil,“ vysvětluje Bernd Kleine-Gunk. Sirtuinové potraviny zkrátka zajistí, že u těchto posledních přebytečných kil půjde opravdu jen o čistý tělesný tuk.

Objednejte si předplatné Harper‘s Bazaar

Časopis Harper‘s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu