Příznaky nadbytku vitamínu D v těle
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Lékaři doporučují (v závislosti na věku) konzumovat okolo 10–15 mikrogramů vitamínu D denně, abyste si udrželi zdravé kosti a svaly. Tento vitamín je nesmírně důležitý pro zdraví našeho těla – dětem se v malých dávkách doporučuje již od narození a u dospělých je důležitý pro regulaci hladiny cukru v krvi, ale také klíčový pro zdraví srdce, krevních cév a pro normální krevní tlak. Některé studie nalezly souvislost mezi nízkou hladinou vitamínu D v krvi a zvýšeným rizikem deprese. Lidé žijící poblíž rovníku, kteří jsou více vystaveni slunci a mají vyšší hladiny vitamínu, mají výrazně menší riziko výskytu roztroušené sklerózy (RS). Bylo také zjištěno, že podporuje imunitní systém v boji proti bakteriím a virům, včetně covidu-19.
Je obsažen například v tučných rybách, tresčích játrech, červeném masu, obilovinách, vaječných žloutcích, mléce a houbách. V letních měsících získáváme dostatek vitamínu D ze slunce. Od října do začátku března však lékaři doporučují užívat vitamín D jako samostatný doplněk stravy nebo obohatit jídelníček o výše uvedené potraviny.
Nic se však nemá přehánět a dlouhodobé užívání příliš velkého množství vitamínu D může vést k hromadění nadměrného množství vápníku v těle, což může oslabit kosti a poškodit srdce a ledviny. „Nadbytek vitamínu D, nazývaný také hypervitaminóza D, je vzácný, ale závažný stav, který může vést k tvorbě vápenatých kamenů v ledvinách,“ zdůrazňují odborníci z americké Mayo Clinic pro britský Express.co.uk.
Právě poškození ledvin má jeden alarmující příznak, a to časté močení. Tento problém může mít pochopitelně velké množství různých dalších příčin – od infekcí až po problémy s nervovým systémem.
Kromě častých návštěv toalety může intoxikace vitamínem D způsobit nevolnost, zvracení, slabost, zmatenost, apatii, bolesti břicha a také dehydrataci. To vše jsou závažné příznaky, které by neměly být ignorovány. „Přestože je otrava vitamínem D vzácná, zdravotní následky mohou být velmi vážné, pokud není patologie včas odhalena,“ uvádí studie amerického Národního ústavu zdraví.
140g kousek pečeného lososa obsahuje 10,2 mikrogramu a miska otrubových vloček přibližně 1,5 mikrogramu vitamínu D. Jedním z nejlepších dostupných zdrojů vitamínu D je ale vejce. Podle nedávného australského výzkumu bylo zjištěno, že dvě vejce obsahují 82 % denní dávky vitamínu D, tedy až 8,2 mcg. Vejce si tak opět potvrdila svůj status nejzdravější snídaně!