Vitamin D Chrání od virů a bakterií, osteoporózy a zajišťuje zdraví našeho srdce. Při jeho nadměrné konzumaci však mohou vznikat ledvinové kameny.

Příznaky nadbytku vitamínu D v těle

Chrání nás od virů a bakterií, osteoporózy a zajišťuje zdraví našeho srdce. Při jeho nadměrné konzumaci však mohou vznikat ledvinové kameny.
Yelyzaveta Topukh
——
6. července 2023

Foto: Getty Images

Lékaři doporučují (v závislosti na věku) konzumovat okolo 10–15 mikrogramů vitamínu D denně, abyste si udrželi zdravé kosti a svaly. Tento vitamín je nesmírně důležitý pro zdraví našeho těla – dětem se v malých dávkách doporučuje již od narození a u dospělých je důležitý pro regulaci hladiny cukru v krvi, ale také klíčový pro zdraví srdce, krevních cév a pro normální krevní tlak. Některé studie nalezly souvislost mezi nízkou hladinou vitamínu D v krvi a zvýšeným rizikem deprese. Lidé žijící poblíž rovníku, kteří jsou více vystaveni slunci a mají vyšší hladiny vitamínu, mají výrazně menší riziko výskytu roztroušené sklerózy (RS). Bylo také zjištěno, že podporuje imunitní systém v boji proti bakteriím a virům, včetně covidu-19.

Kde vitamín najít? 

Je obsažen například v tučných rybách, tresčích játrech, červeném masu, obilovinách, vaječných žloutcích, mléce a houbách. V letních měsících získáváme dostatek vitamínu D ze slunce. Od října do začátku března však lékaři doporučují užívat vitamín D jako samostatný doplněk stravy nebo obohatit jídelníček o výše uvedené potraviny.

Nic se však nemá přehánět a dlouhodobé užívání příliš velkého množství vitamínu D může vést k hromadění nadměrného množství vápníku v těle, což může oslabit kosti a poškodit srdce a ledviny. „Nadbytek vitamínu D, nazývaný také hypervitaminóza D, je vzácný, ale závažný stav, který může vést k tvorbě vápenatých kamenů v ledvinách,“ zdůrazňují odborníci z americké Mayo Clinic pro britský Express.co.uk.

Právě poškození ledvin má jeden alarmující příznak, a to časté močení. Tento problém může mít pochopitelně velké množství různých dalších příčin – od infekcí až po problémy s nervovým systémem.

Kromě častých návštěv toalety může intoxikace vitamínem D způsobit nevolnost, zvracení, slabost, zmatenost, apatii, bolesti břicha a také dehydrataci. To vše jsou závažné příznaky, které by neměly být ignorovány. „Přestože je otrava vitamínem D vzácná, zdravotní následky mohou být velmi vážné, pokud není patologie včas odhalena,“ uvádí studie amerického Národního ústavu zdraví.

Vitamínová matematika 

140g kousek pečeného lososa obsahuje 10,2 mikrogramu a miska otrubových vloček přibližně 1,5 mikrogramu vitamínu D. Jedním z nejlepších dostupných zdrojů vitamínu D je ale vejce. Podle nedávného australského výzkumu bylo zjištěno, že dvě vejce obsahují 82 % denní dávky vitamínu D, tedy až 8,2 mcg. Vejce si tak opět potvrdila svůj status nejzdravější snídaně!

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu