Moc a síla jídla
Původně to vůbec nebyla dieta. Byl to způsob stravování, který měl lidem pomoci vyřešit jejich problémy s pletí, zbavit je otoků, akné, povislých kontur a především vrásek. Poté, co však americký profesor a dermatolog Nicolas Perricone zjistil, že lidé, kteří se začali stravovat podle jeho knihy The Wrinkle cure, rovněž zhubli, začal se věnovat i výzkumu diety. Ona totiž myšlenka, že některé potraviny přispívají k zánětům, zatímco jiné je mírní, zpomalují proces stárnutí a dodávají lidem vitalitu a energii, zafungovala i v tomto odvětví. Protože hubnutí zdaleka není jen o omezení kalorií, ale také o výběru těch správných, nutričně hodnotných potravin.
Dieta věčného mládí
Princip Perriconeho stravování je poměrně snadný. Zkrátka a jednoduše jíst střídmě, a především potraviny, které jsou protizánětlivé. Krása totiž podle doktora Perriconeho vychází zevnitř. „Stárnutí kůže je podle mě způsobováno záněty vznikajícími pojídáním cukrů a škrobů nebo stresovým životním stylem. Protizánětlivé potraviny jsou ovoce a některé druhy ryb,“ vysvětluje uznávaný dermatolog. Žádné krémy ani anti-age produkty podle něj nemohou nahradit pestrou a vyváženou stravu. Působí skvěle jako doplňky, nikdy ale nebudou tak účinné jako některé potraviny. Ty vám prý navíc pomohou i zhubnout.
Klíč k úspěchu? Zdravé geny
Asi vás nepřekvapí, které potraviny tvoří protizánětlivou dietu: ovoce, zelenina, olivový olej, ryby, celozrnné výrobky, kurkuma, avokádo, fermentované potraviny a vývar z kostí. Poznáte je snadno, jsou to potraviny barevné, aromatické, výživově bohaté a kaloricky nenáročné. Už dlouhá léta se ví, že jsou pro tělo dobré, ale nyní je mnohem jasnější, proč tomu tak je. Předně ryby bohaté na mastné kyseliny jsou základem středomořské stravy, kterou stále více odborníků považuje za záruku dlouhověkosti. A současná posedlost péčí o vnitřní orgány, jako jsou játra nebo tlusté střevo? Ta je důvodem, proč se v našich jídelníčcích znovu objevují fermentované a kvašené potraviny.
Čísla mluví jasně
Podle Perriconeho není důležité množství kalorií, ale prospěšnost výživných látek obsažených v daných potravinách. Některé z nich jsou prý doslova pilulkami mládí, které dokonce umí zpomalit i stárnutí. „Dostává se nám jistého souboru genů, které zdědíme, včetně dispozic k dřívějšímu nebo pozdějšímu stárnutí a k určitým nemocem. Avšak při pravidelném zařazování některých potravin do jídelníčku dokážete do tohoto celkového plánu vnést jisté korekce,“ vysvětluje Perricone. Mnohé studie navíc dokládají, že jeho názor není tak docela nepodložený. Ve studii Manchesterské metropolitní univerzity z roku 2018 se uvádí, že osoby se „zánětlivou stravou“ měly o 40 % vyšší riziko deprese. A výzkum z téhož roku, publikovaný v časopise Journal of Internal Medicine, který po dobu patnácti let sledoval více než 70 000 lidí, ukázal, že ti, kteří dodržovali protizánětlivou dietu, měli o 20 % nižší riziko srdečních chorob, o 13 % pak nižší riziko rakoviny.

Co je povoleno:
Ovoce, zelenina, především jablka, hrušky, jahody, avokádo, špenát, kapusta, květák, chilli papričky. Dále také ryby, sezamová semínka, kurkuma, vlašské ořechy, mandle, luštěniny (hlavně fazole a čočka), nízkotučné mléčné výrobky, olivový olej, pohanka a oves, pro bílkoviny také kuře a trocha červeného masa, nejlépe bio.
Co je zakázáno:
Nasycené tuky, rafinované cukry a mouka. Neměli byste tedy jíst pečivo, hovězí maso, tvrdý sýr, některé obiloviny, smažené pokrmy, těstoviny, pizzu, brambory, rýži, slané a sladké pochutiny (max. 60 g tmavé čokolády denně), zmrzliny a sorbety, z nápojů alkohol, ovocné šťávy a limonády.