Kyselina polyglutamová – nový zázrak v hydrataci?

Kyselina hyaluronová má zřejmě nového konkurenta, který hydratuje pleť pětkrát účinněji a navíc podporuje hojení nedokonalostí.
Oli Egler
——
3. září 2022

Foto: Getty Images

Není to tak dávno, co se o této kyselině poprvé celý beauty svět dozvěděl z úst britské maskérky a zakladatelky stejnojmenné značky dekorativní kosmetiky Charlotte Tilburry. Od té doby se objevila u značky The Inkey List, Dermalogica nebo Dr. Jart – a její popularita stále stoupá. Co ale tato složka dělá a proč se postupně stává jednou z nejvyhledávanějších ingrediencí v hydratačních krémech?

Co je kyselina polyglutamová neboli PGA? 

Ve zkratce se jedná o aminokyselinu. Vyrábí se bakteriální fermentací a nachází se například v tradiční japonské potravině z fermentovaných sójových bobů Nattō. Svými vlastnostmi velmi připomíná kyselinu hyaluronovou (HA), ale umí hydratovat mnohonásobně efektivněji. Narozdíl od HA se přirozeně nevyskytuje v naší pleti a také se nepoužívá při výplních. Podle slavné chemičky Michelle Wong aka Lab Muffin Beauty Science, která na sociálních platformách vysvětluje, jak ve skutečnosti fungují kosmetické ingredience, umí PGA udržet až pětkrát více vlhkosti než HA – což potvrdila i studie z roku 2014. Je to dáno především tím, že má větší molekulovou hmotnost, a proto se drží hlavně na povrchu, díky čemuž pomáhá vyhladit svrchní vrstvu a dodat pleti plnější look – což ze složky dělá dokonalého pomocníka nejen v rámci hydratace, ale i coby podkladové báze. Podle jiných studií umí navíc lépe hojit rány a pomáhat tělu produkovat složky jako například kyselinu mléčnou nebo hyaluronovou.

Jak se používá a kde ji hledat? 

V první řadě není třeba, abyste se svého oblíbeného produktu s kyselinou hyaluronovou ihned vzdali ve prospěch nové, učinnější ingredience. Byť je i podle doktorky Wong kyselina polyglutamová opravdu mnohonásobně silnější v hydrataci, obě tyto složky mohou fungovat společně a vzájemně se doplňovat. Obě totiž pracují v různých hloubkách a velmi dobře se snáší jak navzájem, tak i s jinými produkty na vodní bázi. „Stačí jí navíc jen velmi malá koncentrace (jen 0,1 %) k tomu, aby fungovala, a to v hydratačních přípravcích, esencích a tonikách, sérech i opalovacích krémech,“ říká Wong.

Objednejte si předplatné Harper‘s Bazaar

Časopis Harper‘s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu