Jídelníčkem proti horku aneb jednoduché recepty na ochlazení těla

Teplý čaj, mléčné výrobky i červená řepa, ale pozor na meruňky nebo ledové nápoje – ty vás naopak umí zahřát.
Barbora Voštová
——
9. srpna 2022

Foto: Profimedia

Vysoké teploty představují pro lidské tělo velkou zátěž – vyčerpání, poruchy spánku, nechuť k jídlu či neschopnost se soustředit na práci nejsou výjimkou. Přehřát organismus není nic obtížného, a proto bychom měli kromě dodržování pitného režimu myslet i na svůj jídelníček a vybírat v létě potraviny, které nám působení slunečního žáru malinko ulehčí. 

Většina z nás nemá v létě chuť na vařící polévku nebo těžké jídlo jako třeba knedlík. Mnohem raději sáhneme po studeném gazpachu, ovoci či zeleninovém salátu. Pojďme si ukázat, jak by měl takový salát vypadat a z jakého ovoce udělat to nejlepší summer smoothie. To, že nás ochladí (sub)tropické plody, je sice jasné, ale co nám mohou nabídnout naše zahrádky?

Ochlazující zelenina

Hledejte zeleninu dle dostupnosti, lokální a ideálně tu nejčerstvější. Tak získáte nejvíc vitamínů a minerálů. Zajděte na farmářský trh a určitě nepřehlédněte červenou řepu, ledový a polní salát, růžičkovou kapustu, rajčata, okurku, lilek, květák, brokolici, mangold, chřest, špenát, řeřichu a ředkvičky. Všechny tyto druhy zeleniny vás zaručeně ochladí a váš talíř bude hrát barvami. Dle pravidel ájurvédy můžete ještě přidat cuketu, zelené fazole a libovolné klíčky a výhonky. Nezapomeňte salát vždy přelít dostatečným množstvím kvalitního olivového oleje, který má také chladivý efekt.

Teplé nápoje

Ano, teplé nápoje – nebo spíše ty v pokojové teplotě – jsou pro správný pitný režim v horkých letních dnech naprosto ideální. Studený nápoj musí naše tělo zahřát na svou teplotu, čímž vydá více energie a samo se také zahřívá. Můžete si uvařit velkou konvici čaje, který budete během dne popíjet, a doplnit jej ovocem a lístky bylinek, například mátou. Tu klidně přidejte i do salátu, smoothie nebo jogurtu. Mezi další oblíbence patří heřmánek – studený heřmánkový čaj přinese v horku vytouženou úlevu, a pokud to přeženete s jídlem, dokáže vám dokonce zklidnit žaludek. Chladivé účinky má také meduňka, lípa nebo bez.

Šťavnaté ovoce

Bez hromady ovoce by léto nebylo to pravé léto. Dejte si ale pozor, které si vyberete, některé může totiž organismus zahřívat. Pro správný účinek volte ananas, jahody, citron, borůvky, meloun, mango, grapefruit, hrozny, maliny, mandarinky a pomeranče. Zajímavostí je, že třeba meruňky, které jsou typickým ovocem v letních dezertech, naše tělo naopak zahřívají. Můžete je však už nyní zavařit a připravit se tak na zimní období.

Mléčné výrobky

Chladivý efekt je u mléčných výrobků typický. Všichni určitě známe staré dobré rady našich babiček – když to přeženete se sluníčkem, aplikujete na postižené místo jogurt nebo tvaroh, ten vytáhne z těla horko. Na ochlazení skvěle funguje ovčí a kozí sýr, jogurty, tvaroh nebo kefír.  V kombinaci s čerstvým ovocem vytvoří ideální snídani nebo svačinu.

Ovocné nanuky

Pokud chcete všechny chladivé potraviny efektivně zpracovat, a ještě třeba připravit občerstvení na letní party, máme pro vás několik tipů na snadné domácí řešení. Pět lahodných a zdravých nanuků, které jsou v podstatě jen zmrazené, čerstvě lisované šťávy a smoothie, vyrobené ze skutečného ovoce bez použití umělých přísad. Můžete je zmrazit ve formičkách na domácí nanuky nebo z nich vytvořit ledové kostky pro zpestření libovolného drinku.

Coco-jumbo 

8–10 porcí

Ingredience:
3 hrnky kokosové vody
Maliny
Borůvky
Kiwi
Mango

Rozdělte kokosovou vodu do připravených formiček a přidejte na kousky nakrájené ovoce dle chuti. Zamrazte na alespoň 5 hodin.

Okurkový refresh 

8–10 porcí


Ingredience:
3 okurky
1/2 hrnku vody
1/2 agáve sirupu
Listy bazalky

Okurky dáme do odšťavňovače, šťávu z nich získanou rozmixujeme s vodou, bazalkou a agáve sirupem. Pozor, agáve může být pro někoho hodně sladké, přidávejte tak postupně, a nechte zmrazit.

Watermelon dream 

6–8 porcí

Ingredience:
5 plátků červeného vodního melounu bez pecek
Šťáva z jedné limetky
Hrnek lístků máty

Rozmixujeme mátu, limetkovou šťávu a meloun dohladka. Nalijeme do formiček a necháme alespoň 5 hodin v mrazáku. Díky mátě dostane meloun zajímavou barvu a osvěží i v těch největších vedrech.

Red love 

8–10 porcí

Ingredience:
3 červená jablka
2 červené řepy
2 větší mrkve

Odšťavníme jablka, řepu a mrkev. Získanou šťávu rozšleháme a vlijeme do připravených tvořítek. Necháme v mrazáku alespoň na 5 hodin. Šťavnatou letní barvu této kombinace si zamilujete!

Super green

4 porce

Ingredience:
2 zralé banány
1/2 hrnku kadeřávku
Hrnek nakrájeného ananasu

Banán, kadeřávek a ananas rozmixujeme dohladka. Nalijeme do formiček na led a necháme zmrazit alespoň 5 hodin.

Objednejte si předplatné Harper‘s Bazaar

Časopis Harper‘s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu