Existují čtyři hlavní typy pleti – suchá, mastná, smíšená a normální. Než se rozhodnete dodržovat pravidla péče o suchou pleť, měli byste se ujistit, že se opravdu jedná o váš typ pleti.
Jak na to?
Umyjte se svým obvyklým přípravkem, pleť otřete ručníkem a nepoužívejte nic dalšího. Po půl hodině si obličej otřete kapesníkem a přitlačte na oblast čela, nosu, tváří a brady. Pokud na kapesníku nejsou žádné stopy kožního mazu, je vaše pleť suchá. Používání nevhodné pleťové vody může způsobit šupinatění a podráždění pokožky. Mějte také na paměti, že pokožka špatně reaguje na střídání ročních období, vítr a mráz.
Příčiny suché pleti
Pokud máte suchou pleť, jedná se především o vrozený a trvalý stav. Tímto se liší od dehydratované pleti. U suché pleti neprodukují mazové žlázy dostatek mazu, a proto zde chybí ochranná bariéra a výživa.
Existují však některé příčiny, které k suchosti pleti přispívají. O které se jedná?
- Genetický faktor – suchá pleť může být dědičná.
- Nesprávná domácí péče o suchou pleť – ta může způsobit její další vysušování.
- Nadměrné opalování – pro suchou pokožku jsou sluneční paprsky největším nepřítelem.
- Vnější podmínky, jako jsou extrémní teploty, suchý vzduch, vítr nebo extrémní chlad.
- Mytí příliš horkou vodou. Vysoká teplota vody vyvolává její smršťování. Každodenní péče o suchou pokožku zahrnuje používání vody pokojové teploty.
Jak o suchou pleť pečovat?
- Pro hloubkové čištění volte jemné a šetrné čisticí prostředky. Například micelární vodu s oleji, hydrofilní olej nebo mléko.
- Používejte tonikum. To vyrovná pH a dodá suché pleti dodatečnou hydrataci, navíc ji připraví na další kroky.
- Vyhněte se peelingům s hrubými exfoliačními částicemi, přípravkům s retinolem a ovocným kyselinám.
- O velmi suchou pleť je třeba pečovat komplexně ve více krocích. Po toniku a následném krému použijte hydratační sérum.
- Nezbytná je kvalitní hydratační/vyživující pleťová maska.
- Pro suchou pleť je důležité, aby dostávala jak hydrataci, tak výživu.
- Pijte hodně vody a jezte potraviny bohaté na mastné kyseliny: avokádo, olivový a lněný olej, lososa a ořechy.