Food of the month: Polníček

Vypadá úplně obyčejně, skoro jako nějaká plevelná rostlina.
Aneta Bartoníková
——
18. dubna 2023

Žádný jiný salát přitom nemá tolik vitamínů a minerálních látek jako právě polníček. Má příjemnou nasládlou chuť, obsahuje minimum kalorií a krom toho působí i proti stresu.  

Znali ho už staří Římané

Možná vás překvapí, že tento zázrak planě roste téměř po celé Evropě. Oblíbený je potom zejména v její západní části – v Německu, Dánsku a Holandsku. V oblasti Středomoří se polníčkové listy vyskytují od nepaměti a pro své výborné kulinářské vlastnosti byly hojně využívány již v dobách starověkého Říma a Řecka. Pak ale na nějaký čas zmizely z českých stolů a nebylo vůbec snadné je sehnat. To už dnes naštěstí neplatí, polníček je možné koupit a samozřejmě i pěstovat. Hlavní sezonu má teď, na jaře, vychutnat si ho ale můžete téměř po celý rok. A to nejen v salátech, ale třeba i ve smoothie. Takový nápoj vás doslova nabije energií a vitamíny.   Recept na zdraví Odborníci tvrdí, že pokud si zhruba dvakrát do týdne dopřejete salát, jehož součástí bude pořádná porce polníčku, ochráníte tělo před škodlivými volnými radikály a zmírníte náchylnost k zánětlivým onemocněním. „Polníček můžete konzumovat i ke snídani nebo ke svačině, klidně každý den v podobě pár lístků. Skvěle poslouží k doplnění životně nezbytného minerálu hořčíku,“ zmiňuje fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal. Žádná jiná rostlina na tento cenný prvek totiž není tak bohatá jako právě tmavě zelený polníček.

Hořčík, železo, vitamín C

Malá nenápadná rostlinka neobsahuje téměř žádnou energii, ostatně jako všechny druhy salátu. Na 100 g polníčku připadá asi jen 15 kcal. Co se týká vitamínů, je ale špičkou mezi saláty. Krásně zbarvené lístky obsahují velké množství vitamínu C, dokonce víc než citron nebo pomeranč. Stejně tak vitamíny E, B1, B2 a B6 najdete v polníčku v hojné míře. Kromě toho dodává rostlinka tělu sekundární rostlinné a minerální látky – železo, fosfor, kyselinu listovou a draslík.  

Pro zdraví cév i kvalitní spánek

Obzvlášť velký podíl vitamínů dělá z polníčku účinnou zbraň v boji s infekcemi a pomáhá tak imunitnímu systému v ochraně našeho těla. „Je skvělou prevencí před nachlazením, jeho používání podporuje krvetvorbu a aktivuje látkovou přeměnu v buňkách,“ podotýká výživový poradce Petr Žůček. Kořeny a někdy i listy obsahují kozlíkový olej, který uklidňuje žaludek a podporuje spánek. Jeho pozitivní účinky oceníte i při stresu. Navíc obsažený betakaroten působí pozitivně na funkci očí a zraku.  

Fantazii se meze nekladou

Krom toho má polníček výbornou chuť. Jemnou, mírně nasládlou, která vynikne v řadě smoothies a různých variacích salátů. Rozumí si se zálivkou z olivového oleje, medu a citronu. Do takto přichystaného základu přidejte pokrájené natvrdo uvařené vejce, posypejte piniovými oříšky a podávejte s kousky žitného chleba. Polníčkem můžete ozdobit i jakékoliv sendviče nebo ho podávejte k masu, kořeněným sýrům či rybám. Výborně bude chutnat i v kombinaci s ovocem, třeba s jahodami nebo hruškami.

Aneta Bartoníková

Milovnice sportu, fitness a zdravého životního stylu píše pro Harper's Bazaar články o vnitřní a vnější kráse, vyváženém stravování, work-life balancu a také zdravém lifestylu moderních žen.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu