Posledních několik let se tento druh kapusty stává stále více populární potravinou v rámci virálních domácích receptů na sociálních sítích i v menu restaurací. Důvodem není pouze jeho unikátní, hořko-zemitá chuť a sytá barva, ale také vysoký obsah prospěšných látek a variabilita v kuchyni. Zároveň do velké míry přispěla i „reklama“ slavných žen jako Beyoncé a Emmy Chamberlain, které milují saláty z kadeřávku, nebo Yolandy Hadid a její kadeřávkové polévky. Obsahuje nespočet prospěšných látek, je dobře stravitelná a pro pleť je doslova hotovou superfood. Z praktického hlediska tato zeleň navíc dokáže v zimě nahradit za syrova salátové listy a v pečené, vařené nebo smažené podobě bude skvělým „seźonním záskokem“ za klasické zelí.
Antioxidanty pro tělo
Těch v těle nikdy není dost – potřebujeme je k regeneraci každé buňky našeho těla a neutralizaci volných radikálů. V kadeřávku jsou zastoupeny v podobě kvercerinu a kaempferolu, a to v relativně vysoké koncentraci. Tyto sloučeniny mohou podle studií pomoci zmírnit zánět v těle, podpořit zdraví srdce, zpomalit růst rakovinných buněk a chránit před chronickými nemocemi. Jednou z nejdůležitějších látek je v tomto případě však sulforafan – ten prokazatelně pomáhá blokovat tvorbu rakoviny na molekulární úrovni. Stejně tak v něm nalezneme i indol-3-karbinol (známý v rámci doplňků stravy jako I3K), který podle studií také působí jako prevence proti rakovině.

Vitamíny C a K a (v nepřímé formě) A
Vitamín C patří také mezi antioxidanty, a právě kadeřávek jej obsahuje výrazně více než jakákoliv jiná zelenina. Zatímco 100g porce syrového kadeřávku poskytuje 93 mg vitamínu C, neboli 103 % denní dávky, přibližně stejná porce vařeného kadeřávku poskytuje 21 mg vitamínu C, neboli 23 % denní dávky. Pro pleť má tento vitamín nespočet benefitů – pomáhá udržovat pevnost a pružnost pokožky, napomáhá tvorbě kolagenu a chrání nás před volnými radikály.
A byť vaření této zeleniny snižuje obsah vitamínu C, studie z roku 2017 zjistila, že její tepelné zpracování může zvýšit biologickou dostupnost (neboli míru a rychlost, kterou je látka absorbována do těla) zdraví prospěšných látek. To pomáhá snížit riziko chronických zánětlivých onemocnění. Vitamin K, a konkrétně K1, je klíčový pro srážení krve, a to tak, že „aktivuje“ určité proteiny, čímž jim dává schopnost na sebe vázat vápník.
Vitamín K2 je zastoupen ve fermentovaných jídlech a pomáhá udržovat normální strukturu kostí. Přibližně šálek (cca 20 g) kadeřávku tvoří 70 % denní dávky tohoto vitamínu. Vzhledem k tomu, že je tento vitamín rozpustný v tucích, je ideální kadeřávek připravovat nebo rovnou konzumovat s (olivovým) olejem nebo ořechy.

Studie z roku 2015 zjistila, že vitamín K (spolu s kofeinem) redukuje tmavé kruhy pod očima, podle doktorky Michelle Henry, certifikované dermatoložky a zakladatelky Skin & Aesthetic Surgery na Manhattanu také redukuje pigmentové skvrny. Tmavé kruhy mohou být totiž způsobeny hromaděním krve v důsledku poškozených nebo rozšířených krevních cév pod očima – něco, co by mohl vitamín K zmírnit svou schopností pomáhat při srážení krve. Podle jiných zdrojů také redukuje vizibilitu strií, a to díky své schopnosti zvýšit elasticitu pokožky, čímž se strie mohou zesvětlit.
Kadeřávek je také bohatý na jeden konkrétní antioxidant, a to beta-karoten. Ten se v těle dokáže přeměnit na formu vitamínu A, který v beauty průmyslu známe jako retinol.
Dalším benefitem je i obsah luteinu a zeaxantinu – dvou živin, které jsou spojovány se sníženým rizikem makulární degenerace a šedého zákalu.

A v jaké formě nejlépe chutná?
Krom polévek se z něj dají dělat skvělé křupavé chipsy nebo jej můžete použít na pesto místo bazalky. Chutná skvěle restovaný s máslovou dýní třeba v poké nebo naložený v citronové šťávě a sójové omáčce. V syrové formě je však nejlepší v salátu.
Kadeřávkový salát
1 svazek kadeřávku
1 zralé avokádo
1 plechovka velkých bílých (bio) fazolí nebo cizrny
Pražená slunečnicová a/nebo dýňová semínka
Loupaná konopná semínka
Na dresink:
1 citron
2 lžíce javorového sirupu
1 lžíce žluté hořčice
4 lžíce olivového oleje
1 stroužek slisovaného česneku
sůl a pepř podle chuti

Kadeřávek omyjte, promasírujte (viz níže) a následně roztrhejte ručně na menší kousky, přidejte zceděné fazole, nakrájené avokádo a semínka. Spojte ingredience dresinku a ten vlijte do salátu.
HB tip: Podle mnoha kuchařů je třeba kadeřávek po umytí řádně promasírovat – výrazně změkne, získá lepší strukturu a také se lépe spojí s jinými ingrediencemi.