Food of the month: Hrušky
Foto: Imaxtree
Foto: Imaxtree
Hruška je jedním z nejstarších plodů vůbec, jelikož zmínky o ní sahají až do doby 5000 let př. n. l. Už starověké národy v Evropě i Asii využívaly toto ovoce k výrobě nápojů.
Dnes existuje už více než dva a půl tisíce různých odrůd hrušek – rostou po celém světě a svou chutí, krásou i zdravotními benefity dobyly jak nutriční tabulky, tak i „vysokou kuchyni“. Hrušce se dodnes přezdívá „máslové ovoce“, a to pro její měkkou texturu.
Toto na první pohled jednoduché ovoce má krom unikátní chuti plno benefitů pro naše zdraví a krásu. Obsahuje vitamíny A, C a K, ale také draslík, zinek, hořčík, jód, železo, fosfor či vápník. Navíc obsahuje folát a niacin, které jsou důležité pro buněčnou funkci a produkci energie, zatímco provitamín A podporuje zdraví pokožky a hojení ran. Má také velké množství polyfenolových antioxidantů, které chrání naše tělo před oxidačním stresem, a tedy i předčasným stárnutím pleti. Tyto antioxidanty se však nacházejí z velké části ve slupce, jelikož ta obsahuje až šestkrát větší množství polyfenolů než dužina!
Hrušky jsou velmi známým zdrojem vlákniny a pektinu. Jedna střední hruška obsahuje až 21 % denní dávky rozpustné vlákniny, a při časté konzumaci může dokonce dlouhodobě zlepšit zdraví střev a balanc střevní mikroflóry. Zralé a měkké hrušky jsou lehce stravitelné. Již po 90 minutách po konzumaci se hruška dostane do tlustého střeva. Mnohým je také znám jejich močopudný efekt, který tak může být přírodním řešením proti dlouhodobému zadržování vody v organismu.
Jednou z nejdůležitějších vlastností hrušky je však její protizánětlivý efekt, a to díky obsahu flavonoidních antioxidantů. Některé studie dokazují spojitost mezi vysokým příjmem flavonoidů a sníženým rizikem cukrovky a rozvoje srdečních chorob nebo úmrtí na ně.
A co si ze zralých plodů připravit? Nejčastěji se hrušky používají k výrobě moštů, džusů, sirupů, marmelád, povidel, kompotů, moučníků, avšak ani výroba lihovin nezaostává. Na Valašsku se pak hrušky často suší a poté se z nich připravuje náplň do frgálů. Pokud tedy budete mít cestu do okolí Beskyd, mějte na paměti, že neochutnat tuto delikatesu by byl hřích.
Jedním z nejpopulárnějších receptů s hruškou je podzimní salát. Dá se dělat na sto způsobů, jelikož můžete zvolit libovolný salátový základ – římský salát, rukolu, polníček, hlávkový salát nebo jako opravdový gurmet hořké listy čekanky nebo řeřichy. Měnit také můžete druhy sýrů a ořechů – pekany se dají nahradit vlašskými nebo piniovými, obměňovat můžete také ovoce – třeba přidat žluté rozinky i hroznové víno nebo vymyslet zcela jiný dresink. A dokonce tento salát snadno připravíte ve vegetariánské formě, kdy maso nahradíte kuskusem, či ve veganské bez medu a sýra.
Na oblíbený podzimní salát Harper's Bazaar potřebujete:
Salát:
Červená čekanka
Polníček
2 střední hrušky
Sýr roquefort
Pekanové ořechy
Sušené brusinky
Grilovaná kuřecí prsa (nebo třeba i kousky grilované slaniny)
Dresink:
Olivový olej
Balsamico ocet
Med
Dijonská hořčice
Stačí smíchat všechny ingredience, et voilà!