Opojné a charismatické, avšak něžné a půvabné – takové je pačuli. Pojí v sobě chyprové, dřevité a ambrové akordy. Jedná se o zvláště pronikavou složku, která prostupuje vonnou kompozicí s jedinečnou intenzitou. Parfuméři ji tak používají promyšleně a berou v potaz její sofistikovaný charakter.
Co je pačuli?
Pačuli (patchouli nebo také pačule) je teplomilná rostlina rostoucí v jihovýchodní Asii. Roste ve formě keře a je to tropická a vytrvalá bylina dorůstající až do výšky jednoho metru. Název „patchouli“ pochází z 19. století z tamilštiny a je složený ze slov patch, což znamená zelená, a ellai, což znamená listy. V aromaterapii je pačuli asociované s redukcí strachu a úzkosti a podporou jistoty a pocitu odhodlání. Jeho moc však sahá za hranice parfumerie. V léčitelství se využívalo pro své protiinfekční, protizánětlivé, protiplísňové schopnosti a v kosmetickém průmyslu bylo opěvováno pro schopnost regenerovat kožní buňky a revitalizovat pleť.
Jak se pačuli získává a jak voní?
Tato vůně se extrahuje procesem parní destilace, kdy jsou suché listy destilovány, aby z nich byl získán esenciální olej, který se poté rafinuje několik měsíců. Tento proces je zásadní pro to, aby esence ztratila svou hořkost – z těchto listů s jednoduchým vzhledem však vychází velmi silná vůně, kombinující v sobě sladkou, kořeněnou, kouřovo-cedrovou vůni, s níž je třeba zacházet velmi opatrně: pačuli je nejsilnější ze všech rostlinných esencí. V parfémech tak může být jak solitér, tak vytvořit smyslnou kombinaci spolu s jinými ingrediencemi.

Pačuli
Typ ingredience: přírodní surovina
Metoda extrakce: parní destilace
Použité díly: vysušené listy
Vůně: dominantní dřevité, chypre a zemité akordy
Nejlépe se kombinuje s: bergamotem, jasmínem, vanilkou, růží, cedrovým dřevem nebo kakaem
Pačuli v parfumerii: repelent proti hmyzu a k zamaskování vůně marihuany
Během viktoriánské éry 19. století bylo pačuli používáno jako repelent proti hmyzu a štěnicím při přepravě oděvů z Asie do zbytku světa. Listy se kladly mezi kusy oblečení a do látek, a ty tak nasávaly tuto unikátní vůni dlouhé týdny. Vůně se tak stala známkou pravosti kvalitních východních látek, jako je hedvábí, a tak i symbolem vysoké módy a bohatství. Například císařovna Eugenie zavedla trend takzvaných paisley šál provoněných pačuli. Ty pak nosily Francouzky napříč 19. stoletím.
V 60. a 70. letech 20. století byla vůně pačuli opět na vrcholu své popularity, a to natolik, že se neoficiálně stala vůní 60. let díky hnutí hippies. Květinové děti ji (nejčastěji v podobě esenciálního oleje) používaly k maskování pachu alkoholu a marihuany – a pačuli byla také základní složkou některých nejprodávanějších vůní té doby. Nebyla to však vůbec dobrá reklama – svou reputaci tak musela dlouho obnovovat.
Nejslavnější (a nejlepší) vonné kombinace s pačuli
Vůně pačuli se krásně kombinuje s podobně dřevitými tóny, jako je vetiver, santalové dřevo nebo cedr.
Přináší hloubku a smyslnost a některými je považována za afrodiziakum, zvláště v kombinaci se sladkými orientálními tóny, jako je kadidlo a vanilka. Pro větší svěžest se kombinuje s citrusovými plody, jako je bergamot, ylang-ylang, jasmín nebo růže.
Pačuli je spíše temnou aromatickou notou, která má silný charakter, hloubku, ale je také svěží. Je to tzv. sublimátor – umí podtrhnout jiné vůně. Je proto vždy přítomna v dřevitých a orientálních parfémech, zatímco v chyprových parfémech často nahrazuje vůni mechu.
Pačuli vůně (pouze) pro pokročilé
S pačuli mají mnozí tzv. love or hate relationship. Buď ji zbožňují, nebo nenávidí. Pakliže patříte k těm, kdo se jí nemohou nabažit, můžete vyzkoušet niche parfémy, kde stojí jako výrazný solitér, pouze jemně doplněn vonnými společníky. Například v Sammarco Bond-T (coby alfa a omega pačuli parfémů) připomíná svou intenzitou čokoládový dort, u Jovoy Psychedelique je dochucená aromatem koňaku a vanilky pro vyvolání opojné smyslnosti, a v případě Oriza L. Legrand Horizon je vůně přesně uprostřed.
Jemnější nosy uchvátí Patchouli Nobile 1942 s vůní citrusů a rozinek. Omámit dokáže i Patchouli od Santa Maria Novella nebo Maitre Parfumeur et Gantier Patchouli 1969 svou kombinací s kardamomem připomínající chai latte.