Jak naše sladké prohřešky ovlivňují zdraví naší pleti nejen o Vánocích?

Cukr vs. pleť

Jak naše sladké prohřešky ovlivňují zdraví naší pleti nejen o Vánocích?
Tereza Zajíčková
——
22. prosince 2023

Foto: Imaxtree

Přestože se možná tetelíte cukrovým blahem, vaše pleť dostává během svátků pořádně na frak. Sladké jídlo podporuje vznik akné i „cukrového povadnutí“.  Předtím než spořádáte plech vanilkových rohlíčků a perníkový betlém i s malým Ježíškem, zamyslete se, co udělá všechno to sladké s vaším tělem. Určitě víte, že v otázce štíhlé linie není cukr dobrým kamarádem, napadlo vás ale, že může mít dopad také na pokožku?

Existuje mnoho faktorů životního stylu ovlivňujících zdraví vaší kůže. Sluneční záření, dehydratace, alkohol a kouření… A v neposlední řadě i strava, která může – stejně jako zanedbávání pravidelné péče – vést k poškození a předčasnému stárnutí. Nesprávná výživa (v tomto případě složená převážně z cukroví všeho druhu a přeslazeného svařáku) podporuje stárnutí pleti, ale i vzplanutí některých kožních onemocnění, jako je dermatitida nebo akné.

Za vše může glukóza

Že se konzumace sladkého odrazí na vašem vzhledu, je podloženo mnoha vědeckými výzkumy. Sacharóza obsažená v bílém rafinovaném cukru se během procesu trávení rozštěpí na fruktózu a glukózu. Tyto jednoduché cukry se dostanou do krevního oběhu a stanou se potravou pro buňky, které je využijí jako zdroj energie. To by zas tak špatné nebylo, tady ale cesta glukózy nekončí. 
Vysoká hladina glukózy může spustit proces zvaný glykace. Během něj se cukry vážou na bílkoviny v těle, čímž ovlivňují jejich strukturu a funkci. A protože jednou z těchto bílkovin je i kolagen, určitě už tušíte, co bude následovat.

Povadnutí i zánět

Glykace narušuje obnovu kolagenu, což je proces, který je nezbytný pro udržení pružných kolagenových vláken. Výsledkem je rychlejší stárnutí kůže, ale i mdlý a povadlý vzhled nebo extrémní suchost pokožky. Tomuto jevu se říká „cukrové povadnutí“, a přestože možná nezní tak zlověstně, život vám určitě neosladí.  Konzumace sladkých jídel (a pozor, i nápojů!) vyvolává zvýšení hladiny inzulínu, jenž podporuje zánět. Cukr zároveň zvyšuje některé růstové faktory působící na hladinu androgenů, hormonů spojených s vyšší produkcí kožního mazu, a tím i ucpanými póry. A tak se kromě povadnutí můžete připravit také na dáreček v podobě svátečního výsevu akné nebo nepříjemné plísňové infekce.

Riziko stoupá s věkem

Podle časopisu British Journal of Dermatology se viditelné účinky glykace nejvíce projevují u žen kolem 35 let. Důvodem je hromadící se oxidační poškození, ale i hormonální změny. Pokožka zkrátka postrádá dostatečnou syntézu kolagenu a elastinu a není schopná proti těmto vlivům bojovat. A opotřebení pokožky je na světě.

Jak snížit příjem cukru? 

Když mluvíme o snížení příjmu cukru, je jasné, že ho nemusíte ze svého jídelníčku vyškrtnout úplně (co by to bylo za Vánoce, viďte?). Pro začátek postačí, když se budete více zajímat o potraviny a jejich složení, čímž pravděpodobně objevíte mnoho skrytého cukru. Číhat na vás může i ve výrobcích, kde byste ho vůbec nečekali: v nízkotučných jogurtech, ovocných džusech, alkoholu, snídaňových cereáliích a dochucovadlech, jako je kečup nebo barbecue omáčka. 
Víme, že držet se stranou dobrého jídla je o Vánocích složité, ale pokud už od Mikuláše likvidujete zásoby čokolády, je na místě zpomalit. I když se během Vánoc nedokážete držet úplně stranou tradičního cukroví, zkuste aspoň trochu omezit jeho množství, jíst více ovoce a zeleniny a ideálně se vyhnout potravinám, které představují skrytou cukrovou bombu. Nejen, že vám během svátků nebude tak těžko, ale navíc vám určitě poděkuje i vaše pleť.

Tereza Zajíčková

Beauty a self-care redaktorka vyhledávající (a bořící) mýty kolem krásy a zdravého životního stylu si při psaní ráda zdokonaluje i vlastní pečující rutinu, která je pro ni stejně důležitá jako šálek dobré kávy.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu