Opravdu dokáží potraviny napomoci k získání krásného letního opálení? Podle vědců ano. Zbarvení kůže se rozděluje na dva typy: karotenoidové a melaninové. Melaninové zbarvení je opálení, které získáte na slunci, zatímco karotenoidové získáte konzumací některých druhů ovoce a zeleniny s vysokým obsahem karotenoidů. Které potraviny proto zařadit do jídelníčku ještě dnes?
P. S.: Nepodceňujte ochranu proti slunci a vždy při opalování používejte alespoň SPF50.
Vajíčka
Levná, chutná a univerzální potravina, kterou můžete připravit na sto způsobů. Je bohatým zdrojem vitamínů A, B a D, ale také kyseliny listové, vápníku nebo selenu. Tyto látky pomáhají zvyšovat produkci melaninu a zároveň chrání pokožku před poškozením. Látka zvaná lutein dodává pokožce hydrataci a pružnost a zároveň podporuje produkci kolagenu. Je také jedním z nejlepších zdrojů bílkovin – ty pomáhají obnovovat tkáně a udržovat tak pevnost pokožky. Zatímco žloutky, nabité mastnými kyselinami, dodají pleti vlhkost, bílky zas dokáží díky obsahu albumina stahovat póry i eliminovat přebytečnou mastnotu.

Kadeřavá kapusta
Existuje mnoho důvodů, proč je tato potravina tak populární mezi doktory, výživovými poradci i celebritami. Yolanda Hadid z ní vaří polévku a Priyanka Chopra ji má nejraději v salátu. Krom toho, že je jednoduchá na přípravu, je také doslova nabitá vitamíny A, C a K a mnoha dalšími prospěšnými látkami. Antioxidanty pomohou rozjasnit pleť, přispět k eliminaci pigmentových skvrn a také zlepšit pružnost pokožky.

Mango
Dokážete si snad představit léto bez tohoto sluncem nasáklého ovoce? Nejen, že skvěle chutná samotné, ale můžete z něj připravit výborný sorbet nebo jím dochutit smoothies a (nealko) koktejly. Pouze hrst manga obsahuje 67 procent doporučeného denního příjmu vitaminu C. Korejská studie z roku 2013 navíc zjistila, že voda s výtažky z manga dokáže do jisté míry eliminovat vrásky a snížit známky poškození UV záření, a to díky obsahu vitaminu A. Pozor však na nadměrnou konzumaci – obsahuje dost velké množství cukru, který může vést k nežádoucím pupínkům.

Mrkev
Za její oranžovou barvu je zodpovědný beta karoten – naše tělo tuto látku přeměňuje na vitamin A. #bingo! Látka také zvyšuje pigmentaci, čímž může napomoci k opálení pokožky i její ochraně zároveň. Obsahuje také vitamín C, který je nezbytný pro tvorbu kolagenu. Tato super kombinace zároveň pomůže redukovat záněty a zrychlit obnovu buněk.

Jahody
Tyto kouzelné plody jsou plné vitaminu C a antioxidantů. Obsahují také pigmenty zvané antokyany, díky nimž mají jahody červenou barvu – ty pomáhají obnovit porušená kolagenová vlákna, stimulovat syntézu kolagenu a navíc posílit cévy. Aktivně tak bojují proti známkám stárnutí, a navíc umí redukovat akné.

Lískové ořechy
Jen hrstka lískových ořechů, které můžete bez výčitek mlsat u televize, obsahuje 86 procent doporučené denní dávky vitamínu E. Ten pomáhá zlepšovat pružnost pokožky, udržovat dostatečnou dávku hydratace, a navíc působí jako ochranná bariéra proti slunečnímu záření – což z lískových ořechů dělá toho nejlepšího spojence při zdravém opalování.

Špenát
Vše, co je (v čerstvé podobě) zelené, je dobré. Konkrétně špenát je známý svým vitamínem K, který reguluje srážlivost krve a podporuje zdraví kostí. Daleko lepší je ale jeho schopnost napomoci pokožce k lepšímu opálení, a to díky obsahu karotenoidů.

Extra tip
Bílý jogurt
Nejen láska, ale i krása prochází žaludkem. Nebo spíše trávicím traktem. Jogurt a všechny kysané mléčné produkty mají prokázáno mnoho benefitů pro naše zdraví, a to konkrétně díky probiotikům v nich obsaženým. Zinek navíc umí tlumit zánětlivé reakce a tím léčit pupínky a předcházet jejich vzniku. Tento produkt však zařazujeme coby SOS pomoc pro ty, kteří na slunci zůstanou nedopatřením až příliš dlouho. Nejstarší babská rada tak zůstává dodnes nejlepším receptem. A pamatujte, čím tučnější, tím lepší!
