Vítejte v létě! Nora Grundová uvádí červnové číslo
Art

Vítejte v létě! Nora Grundová uvádí červnové číslo

Začíná léto a my hledáme způsoby, jak žít co nejdéle co nejzdravěji a nejsmysluplněji...
Nora Grundová, Kristýna Mazánková
——
16. května 2024

Foto: XAVI GORDO

Milé čtenářky, vítejte oficiálně v létě! Kdo by nechtěl letní slunovrat! Nejdelší prosluněné dny v roce přímo vedou naše myšlenky k tomu, že takhle bychom chtěli strávit největší část našeho života.

V posledních týdnech na mě nápadně často vyskakuje téma dlouhověkosti, o kterém jsem si myslela, že už bylo napsáno vše. Dostala jsem se k rozhovoru s japonskou vědkyní, dr. Iwamoto Mana, která se dlouhověkostí zabývá. Rozhovor přinese příští číslo, ale způsoby, jak žít co nejdéle co nejzdravěji a nejsmysluplněji, rezonuje už tímto číslem. Čeho se zbavit, aby nás to už nezdržovalo, a do čeho se naopak opřít. Vybavil se mi rozhovor, který jsem vedla někdy před deseti lety s belgickým demografem Michelem Poulainem, usazeném v malém Charleroi. Jeho jméno nikdo nezná, ale jeho objev z roku 2000 rozjel celý koncept, na který navázal posléze velký byznys. Doktor Poulain se v tom roce vydal na Sardinii zkoumat životní styl nápadně velkého počtu žijících a zdravých stoletých lidí na jednom místě. Vesnice s výskytem těchto lidí si na mapě kroužkoval modrou propiskou a... už jste doma, jde o slavné Blue Zones. Objevil podobné komunity i jinde po světě, na řeckém ostrově Ikaria, na japonské Okinawě... Posléze se k němu přidal novinář Dan Buettner, který si po čase značku Blue Zones zaregistroval a začal vydávat knihy, točit dokumenty (jeden je i na Netflixu) a otevírat semináře a pobytová střediska. V rozhovoru se mnou si doktor Poulain posteskl, že Buettner celý koncept překroutil, začal například hlásat výhody vegetariánství a podobně, přičemž v oněch modrých zónách právě o žádné exkluzivní stravování nešlo. Naopak, místní lidé tam pili víno, kávu, jedli sladké a tučné, nesportovali, nemeditovali, své tělo zkrátka příliš nesledovali. Všichni však jedli jen to, co si sami vypěstovali, ulovili nebo chovali ve chlívku, chodili do kopce a z kopce a trávili hodně času s širokou komunitou.

V zásadě se vědci ohledně longevity včetně Poulaina i Iwamoto Mana totiž shodují na tom, že úspěšnou cestou k dlouhověkosti je udržovat tělo v lehkém nepohodlí. Prostě řečeno, pořád by nám měla být trochu zima a měli bychom mít trochu hlad. Na diskomfort totiž tělo reaguje zajímavě. Mírný hlad zbystří smysly (hladový vlk je v lovu úspěšnější než sytý), mírný chlad posiluje imunitu. Na pravidelné, mírné drncání kostry reaguje tělo posílením struktury kostí, což je zajímavý objev v souvislosti s osteoporózou. Drobná poranění na kůži hojí tělo vlastním kolagenem, jak zase dobře vědí ženy podstupující mezoterapie. Celá myšlenka velmi jemného stresu, který organismu svědčí, jde naopak proti snahám o radikální výkony. Kdo udržuje své tělo v mírném chladu, nemusí se nořit do ledové vody. Kdo je zvyklý chodit, nosit nákupy a dobíhat tramvaj, nemusí se odrovnat v posilovně. Kdo přirozeně málo jí, nemusí držet žádné drastické diety ani detox. Rozumíme si. Pojďme si tedy užít ono jemné nepohodlí, v létě člověku totiž nic nevadí, a pojďme se zamyslet nad tím, čím smysluplným ten náš krásný dlouhý život naplníme. To je totiž také podmínka úspěšné dlouhověkosti.

Krásný červen

Nora Grundová

Šéfredaktorka Harper’s Bazaar nikdy nevynechá zajímavou knihu, nejnovější výstavu nebo divadelní hru.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu