Před rokem se konal první udržitelný obchoďák, který pořádaly Lucie Poubová a Kristýna Holubová z neziskové organizace SWAP Prague. Princip akce byl jednoduchý – kdokoliv z návštěvníků může přinést do udržitelného obchoďáku oblečení (dospělé i dětské), nerozbalenou kosmetiku, domácí potřeby, knihy, pokojové rostliny i sportovní vybavení – a nabídnout vše na rozebrání ostatním. Platilo však jedno pravidlo: věci musí být čisté, nepoškozené a v dobrém stavu. Návštěvníci si také mohou odnést cokoliv, co uznají za vhodné, a v libovolném množství. Prostě a jednoduše – výměna zboží sloužící jako alternativa nakupování nových věcí. Proč také ne, podle této rovnice se o množství vyměněného zboží sníží poptávka (s největší pravděpodobností o fast fashion kusy), což do určité míry bude moct ovlivnit množství nově vyráběného zboží rychlých řetězců. Podle organizátorek se v minulém roce takto na jednom místě sešlo více než 16 tun věcí, které hned tam našly nového majitele.

Pro Lucii Poubovou a Kristýnu Holubovou má však akce ještě jednu velkou přidanou hodnotu, a to destigmatizaci tohoto druhu směny. Mnozí z nás nad tímto principem možná kroutí hlavou, avšak stačí si vzpomenout na to, jak velký kus cesty ušly second handy. Ty byly po 2. světové válce doslova černým trhem podvodníků a zlodějů, kteří vykrádali prázdné byty válečných obětí. Dnes je tomu zcela jinak a i nejslavnější blogerky, módní kurátoři a historici vyhledávají na bleších trzích a v second handech unikátní kusy, kterých se někdo rozhodl dobrovolně zbavit.

To je také důvodem, proč má akce vždy bohatý doprovodný program, v rámci kterého se lidé mohou naučit, jak správně sestavovat kapsulový šatník, jak opravovat své oblíbené kusy pomocí upcyklingu, nebo se také dozví mnoho užitečných informací o módním průmyslu z úst fashion insiderů. Akce totiž vždy nabízí zajímavé hosty věnující se tématu udržitelnosti z různých pohledů – ať už se jedná o speakery z oblasti marketingu, obchodu, nebo žurnalisty a environmentalisty. Nejedná se ale pouze o témata spojená s oblečením – například během nadcházející akce se dozvíte, jak si doma vyrobit fermentované potraviny nebo jak na kompostování.
Kdy: 18.–24. října 2022, vždy od od 11:00 do 19:00
Kde: Holešovická tržnice, Hala 17
#SeeYouThere
