Richard Bielik: v kuchyni nemá fantazie hranice
Foto: Almanac hotel Alcron
Foto: Almanac hotel Alcron
Restaurace ALCRON, oblíbená gastronomická oáza v srdci Prahy, si pro své hosty v létě připravila nové menu i další zajímavé novinky. Právě zde byla otevřena krásná letní terasa s osobitou atmosférou, nabízející jedinečné kulinářské zážitky pod širým nebem. Tým ALCRONu v čele s šéfkuchařem Richardem Bielikem se nechal unést svěžestí, barvami a vůněmi léta – ty nyní přenesl do letního menu, které se hostům rozhodl zprostředkovat skrze všechny smysly. Sám Bielik totiž vždy sází na komplexní zážitek – bílý talíř vnímá jako plátno, na které má možnost vyjádřit své umění.
Na české kuchyni miluji rozmanitost a různorodost produktů, které nám naše země nabízí. Od zeleniny přes luštěniny, ryby až po masa. Za největší oříšek pokládám vytvořit a vymyslet menu tak, aby bylo atraktivní pro zákazníka, a zároveň vytvořit komplexní gastronomický zážitek z návštěvy.
Myslím si, že v gastronomii a především v kuchyni fantazie a pocit vyjádření samého sebe pomocí jídla nemá hranic. Všechny suroviny v kuchyni nám nabízí široké množství využití a zpracování – a je to jen o kreativitě a umění kuchaře přinést zákazníkům to nejlepší, co dokážeme vykouzlit.
Miluji brynzu, okurku a kedlubnu!
Vizuál a přitažlivost pokrmu je jednou částí z komplexního zážitku. Tím, že jsem detailista, tak dbám na to, aby pokrmy byly precizně naservírované, úhledné, nepřekombinované a hlavně chuťově výrazné a vyvážené. Myslím si, že kuchaři jsou z určitého pohledu také umělci, a bílý talíř vnímám jako plátno, na které mám možnost se vyjádřit.
Určitě je to mísa plná ovoce nebo nějaká super kaše, kterou si vařím téměř každé ráno na snídani s rodinou. Například jedna varianta může být špaldová krupice, ovesné vločky, otruby, pohanka drcená, chia, lněné semínko, konopné semínko, kokos, rýžové mléko, mango, ceremoniální kakao.
Za mě je láska balanc chutí, a to je i vyjádření mé kuchyně. Je jak slaná, tak sladká, taky kyselá, křupavá, čerstvá.
Je to přesně brynza parfait s bílou čokoládou a cibulovým gelem, což máme v Alcronu jako signature dish. Právě tato souhra a kombinace chutí stvořila toto jídlo, a já chci, aby ho ochutnal opravdu každý, a potom pochopí ten balanc, který je dokonalým odrazem mě samého.
Miluji japonské techniky, jejich jednoduchost a plnost, preciznost a chutě francouzské kuchyně a bohatost československé kuchyně.
Rezervovat stůl můžete na alcronprague.cz/restaurace.