Art

Richard Bielik: v kuchyni nemá fantazie hranice

Exkluzivní interview s Richardem Bielikem, šéfkuchařem restaurace ALCRON o tom, jak vnímá vysokou kulinařinu, co je jeho „comfort food“ a jak podle něj chutná láska.
komerční článek
——
23. července 2024

Foto: Almanac hotel Alcron

Restaurace ALCRON, oblíbená gastronomická oáza v srdci Prahy, si pro své hosty v létě připravila nové menu i další zajímavé novinky. Právě zde byla otevřena krásná letní terasa s osobitou atmosférou, nabízející jedinečné kulinářské zážitky pod širým nebem. Tým ALCRONu v čele s šéfkuchařem Richardem Bielikem se nechal unést svěžestí, barvami a vůněmi léta – ty nyní přenesl do letního menu, které se hostům rozhodl zprostředkovat skrze všechny smysly. Sám Bielik totiž vždy sází na komplexní zážitek – bílý talíř vnímá jako plátno, na které má možnost vyjádřit své umění.

Co na české kuchyni máte nejraději, a co naopak pokládáte za její největší oříšek?

Na české kuchyni miluji rozmanitost a různorodost produktů, které nám naše země nabízí. Od zeleniny přes luštěniny, ryby až po masa. Za největší oříšek pokládám vytvořit a vymyslet menu tak, aby bylo atraktivní pro zákazníka, a zároveň vytvořit komplexní gastronomický zážitek z návštěvy.

V módě a vizuálním umění dnes panuje pocit kreativní slepé uličky. Je tomu tak i v kulinařině, nebo jsou její hranice fantazie zatím v nedohlednu?

Myslím si, že v gastronomii a především v kuchyni fantazie a pocit vyjádření samého sebe pomocí jídla nemá hranic. Všechny suroviny v kuchyni nám nabízí široké množství využití a zpracování – a je to jen o kreativitě a umění kuchaře přinést zákazníkům to nejlepší, co dokážeme vykouzlit.

S jakou ingrediencí nejraději experimentujete?

Miluji brynzu, okurku a kedlubnu!

V rámci menu sázíte na komplexní zážitek klienta. Jak velkou roli hraje vizuální přitažlivost pokrmu – ať už fotogeničnost, nebo element překvapení v rámci servírování?

Vizuál a přitažlivost pokrmu je jednou částí z komplexního zážitku. Tím, že jsem detailista, tak dbám na to, aby pokrmy byly precizně naservírované, úhledné, nepřekombinované a hlavně chuťově výrazné a vyvážené. Myslím si, že kuchaři jsou z určitého pohledu také umělci, a bílý talíř vnímám jako plátno, na které mám možnost se vyjádřit.

Máte nějaký svůj vlastní comfort food neboli „šťastné jídlo“, které vás vždy nakopne?

Určitě je to mísa plná ovoce nebo nějaká super kaše, kterou si vařím téměř každé ráno na snídani s rodinou. Například jedna varianta může být špaldová krupice, ovesné vločky, otruby, pohanka drcená, chia, lněné semínko, konopné semínko, kokos, rýžové mléko, mango, ceremoniální kakao. 

Jak chutná láska? Je sladká, slaná, hořká, nebo kyselá?

Za mě je láska balanc chutí, a to je i vyjádření mé kuchyně. Je jak slaná, tak sladká, taky kyselá, křupavá, čerstvá.

Jaká byla nejbláznivější kombinace ingrediencí, kterou jste kdy ochutnal?

Je to přesně brynza parfait s bílou čokoládou a cibulovým gelem, což máme v Alcronu jako signature dish. Právě tato souhra a kombinace chutí stvořila toto jídlo, a já chci, aby ho ochutnal opravdu každý, a potom pochopí ten balanc, který je dokonalým odrazem mě samého.

Jaká světová kuchyně je vaše nejoblíbenější? 

Miluji japonské techniky, jejich jednoduchost a plnost, preciznost a chutě francouzské kuchyně a bohatost československé kuchyně.


Rezervovat stůl můžete na alcronprague.cz/restaurace.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu