Tip Kristýny Mazánkové: 7 foodie tipů, díky kterým bude červen více než chutný

Nakládané okurky, nejsladší jahody, pikantní víno a slupky z mrkve. Tohle jsou suroviny, které vám zajistí nové chuťové zážitky.
Kristýna Mazánková
——
10. června 2025

Foto: Getty Images

1. Okurková sezóna: Pickles jsou všude

Vypadá to, jako kdyby celý svět měl těhotenské chutě, každopádně trend fermentované zeleniny, pickles, jede ve velkém. Nakládané okurky veškeré nakládané zelenině vládnou, a objevují se jako součást hlavních jídel, ale i dezertů a drinků. K řízku a v burgeru je to klasika, ale pickles se vlastně hodí ke všemu. Dua Lipa si prý trochu nakládaček přidává do své oblíbené dietní coly… Lák z okurek je i novou oblíbenou přísadou klasických drinků – například takovou margaritu si můžete připravit s okurkovým nálevem, a okurku použít jako ozdobu místo limety. Funguje to, protože v nakládané zelenině je kyselost v kombinaci s chutí umami.
A pokud by někoho zajímal recept na nejlepší nakládané okurky, které jsou křupavé a vyváženě sladkokyselé, mám ho – ladil ho celý život náš soused Řípa.

2. Turistou ve vlastním městě: Hotelové restaurace

Na pražské scéně je několik nových úžasných hotelů, které stojí za návštěvu, i když v nich neplánujete strávit noc. Stačí si zajít do restaurace a dopřát si pocit výjimečnosti prostřednictvím jídelního lístku. Například hotel W Prague na Václavském náměstí má stylový Le Petit Beefbar au Grand Café, kde se zaměřují především na přípravu kvalitního hovězího masa. Takže pokud máte rádi steaky, zamiřte sem.

Zážitek nabízí i restaurace Zlatá Praha v hotelu Fairmont Golden Prague v Pařížské. Jde o střešní fine-dining restauraci s dechberoucím výhledem na historické centrum. Zaměřují se tu na moderní pojetí české kuchyně.
Nejnovějším přírůstkem je hotel Sir Prague v Náplavní ulici. Menu restaurace Seven North, které se denně obměňuje, čerpá inspiraci z domácí kuchyně Středomoří, Francie, Německa a Itálie. Všechna jídla jsou navržena tak, aby se přirozeně sdílela a vzájemně doplňovala. Koncept vytvořil uznávaný šéfkuchař Eyala Shaniho, který věří, že emoce jsou tou nejzásadnější ingrediencí zážitku.

3. Sběr bylin a dobrot

Jahodárna Vraňany pořádá v sezóně, která je právě teď a potrvá ještě několik dní, možnost samosběru jahod. Je to zážitek, díky kterému budou už tak sladké jahody ještě sladší. České jahody jsou právě teď nejlepší, a není nic „červnovějšího“ než se jich přejíst. I když, jde to vůbec? Zkuste sníst půl kila na posezení, dát si je s cukrem a mlékem, upéct z nich koláč a knedlíky a nakonec je zařadit i do slaných pokrmů, třeba do salátů, nebo si je vychutnat společně se slanou šlehanou fetou.
Teď je také ideální sezóna na sběr různých bylin, ještě chvíli pokvete bez, který se dá sušit na čaj nebo se jeho květenství dá usmažit, a z každé procházky se můžete vrátit s pár zázraky, třeba s listy lesního ostružiníku, jahodníku a maliníku, květy chrpy a třeba i výhonky z jehličí či větvičkami šípků.

4. Trochu ostré víno: Jalapeño Sauvignon Blanc

Je to poněkud kontroverzní nápad, který se žene především TikTokem a pro některé představuje drink léta. Jiní, hlavně someliéři, jsou k nápadu ochutit si sklenku kvalitního vína Sauvignon Blanc několika plátky mražené jalapeño papričky, poněkud skeptičtí. Ale pokud se k vínu nechováme s nábožnou úctou, může být plátek papričky bez semínek novou zábavnou chuťovou zkušeností, která svěžímu vínu dodá trochu divokosti a pikantnosti.

@hannahhryann Why am I just now discovering this? It is divine. Thank you lol @@grace :) ♬ Talk to me. - Bolden.

5. Nový trend v kavárnách: Obláčková káva

Mají to tak rádi hlavně v Japonsku, ledové cloud coffee je nejčastěji z kokosové vody a našlehané kávové pěny. Jde o osvěžující a lehký nápoj, který se hodí do letních dní. Výhodou takového nápoje je jeho nadýchanost, která u jiných ledových kávových nápojů chybí. A tak se i my, kteří pijeme i v největším parnu latté, protože si potřebujeme vychutnat hedvábnost mléčné pěny, těšíme, až cloud coffee přijde z japonských kaváren i do těch českých.

6. S jasnou hlavou: Nealko drinky

Vychutnat si drink s čistou hlavou je velké téma. Oblíbený Aperol Spritz si můžete dát v absolutně nealkoholické variantě, u které zůstává plná chuť. Bez alkoholu můžete sehnat celou řadu perlivých vín a také citrusové Mionetto Aperitivo. Výborné drinky se dají vytvořit i s pomocí Crodina, například v kombinaci s pomerančovým freshem a trochou sodovky.

7. Už nikdy do koše: Slupky ze zeleniny

Zero-waste je pořád nutný a relevantní gastronomický trend, který nemizí ani ze špičkových restaurací. To, co dřív mohlo skončit v koši nebo alespoň na kompostu, čím dál častěji zůstává ve hře i při vaření. Řeč je o slupkách! Dají se povařit, přidat k nim agar, až vznikne želé, nebo se mohou spálit na popel, kterým se dají dochucovat pokrmy.
Doma si ze slupek z brambor, mrkví, petržele či celeru můžete udělat například chipsy, když omyté slupky promícháte se solí, případně kořením, olivovým olejem a upečete v troubě.
Nad novými způsoby skromného a uvědomělého vaření se zamýšlí food specialistka Hana Michopulu a při té příležitosti vydala i knihu receptů a rad Skromné jídlo.

Kristýna Mazánková

„Někdy stačí si přečíst ve správnou chvíli jednu správnou větu, která dovede dát životu nový směr nebo zavede přemýšlení do jiných končin.“

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu