Snídaně z TikToku: proč kombinace 2 ingrediencí vyvolala takový hype

Snídaně z TikToku: proč kombinace 2 ingrediencí vyvolala takový hype

Ok, vejce už nikdy nebudu jíst jinak!
Oli Egler
——
7. října 2023

Foto: Getty Images

Není to tak dávno, co jsem si dala osobní challenge jako Julia Roberts ve filmu Nevěsta na útěku. Pro ty, co si nepamatují romantickou klasiku – hlavní hrdinka mění své životní preference jako chameleon v závislosti na tom, co má rád její aktuální partner. Tak trochu jako se Brad Pitt mění vždy „k obrazu ženy své“.Julia Roberts však zcela asimiluje své koníčky i chutě – s každým partnerem jí proto chutnají vejce jinak – natvrdo, nahniličko, míchaná atd. Není totiž nadto mít svůj vlastní „styl“ přípravy vajec.

Místo toho, abych se vrhla na přípravu tradičních druhů, jsem se rozhodla předem udělat rešerši na sociálních sítích. Ty se totiž dnes hemží recepty od personálních šéfkuchařů a michelinských wunderkinds. Tak jsem narazila na tento virální recept o dvou ingrediencích, které mám doma, i když je lednice doslova prázdná. Feta-vejce. 

Zaujalo mě, že místo toho, aby se sýr feta použil jako posyp na vejce, byl recept zcela opačný – nejdřív se sýr na horké pánvi rozpustí na křupavé kůrky, kam se vlije vejce.  Tento již na první pohled absolutně jednoduchý recept splňoval tři zásadní podmínky, které mám pro všechny své pokrmy – je dost rychlý i pro super náročná rána, je zdravý (plný proteinu, který je pro snídani velmi důležitý) a je dost unikátní na to, aby mě nenudil.

@lovelydelites I have been making these viral feta fried eggs almost every day for breakfast! They are so simple to whip up but loaded with so much flavor. the feta gets gooey and then crispy, and then I threw on a touch of chili oil crunch which isn’t insanely hot, but adds just a touch of heat. Pair that on top of a tortilla that is smashed with avocado and lime juice and then finish it off with a drizzle of honey which gives it a sweet, spicy and savory taste. I broke it down step by step on my website, link in bio! SAVE this one and TAG me when you try it! #friedeggs #fetaeggs #fetafriedeggs #fetacheese #healthybreakfast #highprotein #breakfastideas ♬ original sound - Lovelydelites

Jak na to:

Na horké pánvi se ohřeje oblíbený olej – zde je mimochodem také možnost experimentovat. Já zvolila avokádový, ale skvělé bude i ghí či sezamový nebo ořechový olej pro extra aroma.

Tip: Volte ten, který má vysoký kouřový bod, což bývají rafinované nebo částečně rafinové.

Do olejové lázně vysypte hrst feta sýru a nechte řádně osmahnout. Někde se doporučuje nasypat sýr na vnější okraj pánve, aby se vytvořila jamka, do níž se poté vylije vejce.
Budete mít tendence už po chvíli na silném ohni rychle začít lovit sýrovo-vaječnou směs, ale nedělejte to – tak by vám vzniklo vejce s roztaveným sýrem. Nechte fetě dost času na to, aby se proměnila na křupavou kůrku.
Hlavní indikací by měly být okraje sýra – jakmile zhnědnou (cca 5 minut), je čas vylovit svou snídani.

Tip: Pokud preferujete tvrdý žloutek před tekutým, přikryjte pánev poklicí, tak se vejce rychleji uvaří zevnitř.

A jak tuto kombinaci podávat? Právě zde můžete receptu dát svůj vlastní styl. Dá se totiž servírovat na máslovém croissantu, na toastu s plátky rajčat, bazalkou s avokádem nebo jen tak s několika kapkami chilli.  Bon appétit!

Oli Egler

Tři věci, které ji nikdy nepřestanou fascinovat, jsou módní historie, kultovní filmy a to, jak někdo může přežít jediný den na bezkofeinové kávě.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu