Není to tak dávno, co jsem si dala osobní challenge jako Julia Roberts ve filmu Nevěsta na útěku. Pro ty, co si nepamatují romantickou klasiku – hlavní hrdinka mění své životní preference jako chameleon v závislosti na tom, co má rád její aktuální partner. Tak trochu jako se Brad Pitt mění vždy „k obrazu ženy své“.Julia Roberts však zcela asimiluje své koníčky i chutě – s každým partnerem jí proto chutnají vejce jinak – natvrdo, nahniličko, míchaná atd. Není totiž nadto mít svůj vlastní „styl“ přípravy vajec.

Místo toho, abych se vrhla na přípravu tradičních druhů, jsem se rozhodla předem udělat rešerši na sociálních sítích. Ty se totiž dnes hemží recepty od personálních šéfkuchařů a michelinských wunderkinds. Tak jsem narazila na tento virální recept o dvou ingrediencích, které mám doma, i když je lednice doslova prázdná. Feta-vejce.
Zaujalo mě, že místo toho, aby se sýr feta použil jako posyp na vejce, byl recept zcela opačný – nejdřív se sýr na horké pánvi rozpustí na křupavé kůrky, kam se vlije vejce. Tento již na první pohled absolutně jednoduchý recept splňoval tři zásadní podmínky, které mám pro všechny své pokrmy – je dost rychlý i pro super náročná rána, je zdravý (plný proteinu, který je pro snídani velmi důležitý) a je dost unikátní na to, aby mě nenudil.
Jak na to:
Na horké pánvi se ohřeje oblíbený olej – zde je mimochodem také možnost experimentovat. Já zvolila avokádový, ale skvělé bude i ghí či sezamový nebo ořechový olej pro extra aroma.
Tip: Volte ten, který má vysoký kouřový bod, což bývají rafinované nebo částečně rafinové.
Do olejové lázně vysypte hrst feta sýru a nechte řádně osmahnout. Někde se doporučuje nasypat sýr na vnější okraj pánve, aby se vytvořila jamka, do níž se poté vylije vejce.
Budete mít tendence už po chvíli na silném ohni rychle začít lovit sýrovo-vaječnou směs, ale nedělejte to – tak by vám vzniklo vejce s roztaveným sýrem. Nechte fetě dost času na to, aby se proměnila na křupavou kůrku.
Hlavní indikací by měly být okraje sýra – jakmile zhnědnou (cca 5 minut), je čas vylovit svou snídani.
Tip: Pokud preferujete tvrdý žloutek před tekutým, přikryjte pánev poklicí, tak se vejce rychleji uvaří zevnitř.

A jak tuto kombinaci podávat? Právě zde můžete receptu dát svůj vlastní styl. Dá se totiž servírovat na máslovém croissantu, na toastu s plátky rajčat, bazalkou s avokádem nebo jen tak s několika kapkami chilli. Bon appétit!