Šampaňské je víno s osobností
Foto: Getty Images / archiv
Foto: Getty Images / archiv
Už téměř dvacet let propojuje festival Grand Jour de Champagne svět prestižních šampaňských domů s lidmi, kteří v tomto výjimečném víně nacházejí víc než jen degustační zážitek. Letošní ročník, konající se 6. listopadu v pražském Kaiserštejnském paláci, opět nabídne setkání s těmi, pro které je šampaňské symbolem noblesy, tradice a radosti ze života.
Na jednom místě se představí jak velká jména – Billecart-Salmon, Henriot, Le Mesnil či Piper-Heidsieck –, tak i menší rodinné domy, které zůstávají věrné svému terroiru a předávají šumivou eleganci z generace na generaci. Mezi nimi nebude chybět ani Champagne Paul Déthune, rodinný dům z Ambonnay, který se řadí mezi přední představitele tzv. grower champagne – šampaňských vyráběných přímo pěstiteli z vlastních vinic.
Zakladatel festivalu Ondřej Balík často říká, že šampaňské je jediné víno, které nikdy nepil sám. A právě tato myšlenka sdíleného zážitku prostupuje i celou filozofii rodiny Déthune. Jejich práce s vínem není jen o preciznosti a respektu k přírodě, ale i o vztahu – k půdě, k tradici a k lidem, kteří jejich šampaňské otevírají při významných chvílích svého života.
O tom, co pro ni znamená tradice, udržitelnost a ženský pohled na svět šampaňského, jsme hovořili se Sophií Déthune, majitelkou a duší domu Champagne Paul Déthune.
Je pro nás velkou ctí být součástí takto výjimečné události věnované šampaňskému v České republice. Je to nesmírná radost – mít možnost sdílet a předávat výsledky naší náročné práce publiku, které si víno umí vychutnat a má opravdový zájem o kvalitu. Děkujeme za tuto mimořádnou pozvánku – účastníme se festivalu vůbec poprvé.
Sloužit přírodě znamená především ji chránit, aby z ní mohly mít radost i budoucí generace. Pracujeme s ní v harmonii a symbióze, abychom odhalili všechny její obrovské kvality – naše cuvée parcellaire jsou toho krásným důkazem.
Závazek k ekologickému vinařství pro nás v první řadě znamená chránit zdraví naše i našich týmů, které každý den pracují ve vinicích. Zároveň tak zajišťujeme, že naše šampaňské je pro spotřebitele produktem té nejvyšší potravinové bezpečnosti.
Už od roku 2004 vyrábíme díky fotovoltaickým panelům tolik elektřiny, kolik sami spotřebujeme. Respekt k terroiru, půdě a životnímu prostředí je pro nás naprostým základem.
Naše rodina pěstuje révu v Ambonnay od roku 1610. Jsme desátá generace a naše dcera Emma, která se k nám připojila v roce 2020, představuje už jedenáctou. Naším cílem je předat štafetu dál – zachovat a zlepšovat náš vinařský dům co nejšetrnějším způsobem.
Je to o rovnováze mezi tradicí a moderními technologiemi. Spojit obojí je velká výzva, ale právě v tom vidíme budoucnost.
Šampaňské je především grand vin – víno s osobností, které se skvěle snoubí s těmi nejrafinovanějšími pokrmy, ale dokáže pozvednout i ty nejjednodušší. Má doprovázet svátky i běžné chvíle života – potřebujeme ho ve chvílích radosti i smutku. Je to elegantní víno s přirozenými euforickými vlastnostmi, které dokáže potěšit v každém okamžiku.
Terroir je naprosto zásadní. Dokazují to naše tři cuvée parcellaire, všechna vyrobená stejným způsobem – v dubových sudech o objemu 205 litrů, ze 100% pinotu noir, a přesto mají díky rozdílné půdě a podloží zcela odlišnou aromatiku.
Úkolem vinaře je tento potenciál terroiru ještě pozvednout a neustále se přizpůsobovat klimatu.
Neexistuje žádný zvláštní okamžik, který by byl „ten pravý“. Stačí jen chuť užít si přítomný moment s výjimečným vínem. Dopřát si chvíli radosti, potěšení, vůní, chutí i sdílení – prostě okamžik čistého štěstí.