Bílkoviny vás zasytí mnohem víc než jiné živiny. Nevěříte? Pak si dejte jeden den k obědu ovocné knedlíky nebo lívance a další den krůtí maso s rýží. Rozdíl poznáte okamžitě. „Po sladkém jídle vás bude velmi rychle honit mlsná a brzy opět dostanete hlad. V tom druhém případě sáhnete po svačině nejdřív za pár hodin. A rozhodně nebudete hledat sušenky nebo čokoládu,“ vysvětluje fitness trenér a nutriční poradce Vladimír Koukal. Pravidelná konzumace bílkovin je tedy zároveň účinný způsob, jak spolehlivě zkrotit chutě na sladké, které nám dokážou zkomplikovat doslova jakoukoliv dietu.
Kolik je tak akorát?
V případě hubnutí je dostatečný příjem bílkovin naprosto klíčový. Alespoň co se udržení svalové hmoty týče. V opačném případě totiž shodíte nejen kila, ale i svaly. „Je prokázáno, že i když nebudete posilovat, ale zvýšíte příjem bílkovin, ztratíte víc tuku a naberete svalovou hmotu,“ podotýká Koukal. A mít svaly, to je jedině dobře. Zrychlí se vám metabolismus, což znamená, že budete lépe spalovat. A to nejen při cvičení, ale třeba i v době, kdy sedíte za pracovním stolem. A ideální množství? Jsou to jednoduché počty: v celkovém denním příjmu by měly být proteiny zastoupeny asi z 10 nebo 15 %, v případě budování svalů je vhodné příjem ještě o něco zvýšit. Ale ne nijak radikálně – příjem vyšší než 2,5 gramu na kilogram hmotnosti by už organismu mohl uškodit.

Zlatá střední cesta
Tělo totiž nadbytečné množství bílkovin nemusí dobře strávit, takzvaně „do zásoby“ si je zkrátka neuloží. A pokud byste jich konzumovali až příliš, potrápili byste nejen břicho, ale i ledviny nebo játra. Pokud tedy zrovna nevyznáváte lví dietu aka carnivore diet, kterou byste vždy měli předem konzultovat se svým lékařem.
V každém případě vždy platí pravidlo zlaté střední cesty: dbát na dostatečný příjem, ale v rámci mezí, a hlídat si poměr rostlinných a živočišných zdrojů. I proteiny je totiž vhodné kombinovat. Vždyť najít je můžete téměř kdekoliv, rozhodně to není jen o mase a rybách. Bohaté jsou na ně třeba mandle, vajíčka, hrášek, quinoa, čočka, fazole a mléčné výrobky.