Na první pohled možná jen další soutěž. Ve skutečnosti jde ale o globální událost, která definuje současné směry v mixologii – disciplíně, kde se chuť potkává s estetikou, technikou a emocí. Z více než padesáti zemí se každoročně vybírají ti nejlepší. Letošní ročník hostilo poprvé Toronto, a právě tam Luca předvedl, jak vypadá barmanství s příběhem.

Jako Head of Mixology v Minus One utváří tvář současné barové scény v Česku. Nepracuje jen s ingrediencemi – ale s atmosférou, okamžikem, kontaktem. V Kanadě ho ocenili právě kolegové – profesionálové z oboru, kteří mu hlasem vyjádřili respekt a uznání. A právě to je v soutěži tohoto formátu mimořádné.

„Chtěl jsem ukázat, že české barmanství má co nabídnout i za hranicemi,“ říká Luca. A přestože titul absolutního vítěze letos putoval do Norska, Cerquegliniho výkon nezůstal bez odezvy. Jeho přístup – promyšlený, přesto přirozený – připomněl, že mixologie není jen o technice, ale i o kultuře a otevřenosti.

Za každým drinkem se podle něj skrývá osobnost a rukopis – a právě to je možná důvod, proč zaujal i legendu mezi tvůrci rumu, Lorenu Vásquez. Cerquegliniho cesta ukazuje, že Česko dnes už na barové mapě světa nefiguruje jen jako pozorovatel.
* Pijte s rozumem