Vyléčit se z autoimunitního onemocnění tím, že budete jíst jen maso, je extrémní cesta. Ale někdy výjimečné situace vyžadují výjimečná řešení.

Jíst jako lev

Vyléčit se z autoimunitního onemocnění tím, že budete jíst jen maso, je extrémní cesta. Ale někdy výjimečné situace vyžadují výjimečná řešení.
Oli Egler
——
6. května 2024

Foto: Getty Images

Ráno na pánvi orestujete steak z hovězího, k obědu si dáte vepřovou krkovici a k večeři si dopřejete hamburger se slaninou. K dispozici máte maximálně sůl a pepř. Druhý den můžete hovězí vyměnit za jehněčí, či si místo mletého masa orestovat játra. Jakkoli zvláštně výše popsaný jídelníček zní, jde o reálný popis stravy těch, kteří jedí podle takzvané lví diety. Lion diet je eliminační dieta, kdy si dotyční nechají v jídelníčku jen ty nejméně zánětlivé a problematické potraviny. Nejčastěji se skládá pouze z masa přežvýkavců, soli a vody. Spíš než libové části masa vybírají to přirozeně tučnější a vnitřnosti. Žádné ovoce, žádná zelenina, žádné obiloviny, luštěniny, ořechy a semena. Odnoží liety je carnivore diet, tedy stravování pro masožravce, které není tak striktní a dovoluje vedle masa ještě sem tam ryby, vajíčka, slaninu, případně i mléčné výrobky s nízkým obsahem laktózy.

VEGAN, NEBO LEV

Obecné doporučení zdravé stravy se opírá o pestrost a rozmanitý výběr potravin z rostlinných i živočišných zdrojů. Nicméně i jeden z restriktivních způsobů stravování, který dnes už nevnímáme nijak výstředně, je i veganství a jeho vyznavačů je mnoho. Mezi argumenty, proč ze svého jídelníčku vyloučit cokoli živočišného původu, patří důvod zdravotní, tedy že někomu „maso prostě nedělá dobře“, důvod environmentální, tedy že dotyčný chce tím, že se vzdá masa, aspoň trochu snížit svou uhlíkovou stopu, či důvod etický, protože soucítí se zvířaty. Veganská strava není bez vedlejších účinků, její vyznavači musí dávat pozor na dostatečný přísun vitaminu B12, vápníku a bílkovin.
V posledních pěti letech se ovšem zvýšil zájem o opačný způsob stravování, kdy se z jídelníčku eliminují veškeré rostlinné potraviny. Původ masožravé stravy sahá až do pravěku, kdy byli lidé zvyklí přežít jen na porcovaném mamutovi, či k Inuitům, kteří na severním pólu konzumují především maso dodnes, nemajíce v mrazech k dispozici zahrádku s čerstvou zeleninou. Tisíce lidí dnes carnivore či lion stravu propagují kvůli zdravotním výhodám, které mají vyzkoušené na vlastní kůži. Často se ti, kteří výhradně masité stravě věří, sdružují ve skupinách na sociálních sítích a na Facebooku je i několik uzavřených skupin i pro české „masožrouty“, přičemž každá má několik tisíc příznivců. Lidé si na nich například vyměňují recepty, i když o nějakém velkém invenčním vaření nemůže být řeč, prostě se orestuje maso, osolí a sní, a sdílejí především své zkušenosti, s jakými obtížemi jim čistě masitá strava dokázala pomoci.

Obracet se v tomto případě na vědce moc nefunguje, studie o dlouhodobých účincích neexistují, jen ty krátkodobé. Carnivore dietě se věnoval například jeden výzkum na Harvardské univerzitě, kdy více než dva tisíce výhradních masožravců vyplnilo dotazník týkající se jejich stravy a zdraví. Otázky v průzkumu zjišťovaly motivaci, způsoby stravování, nežádoucí účinky a spokojenost. Účastníci uváděli vysokou míru spokojenosti a zlepšení celkového zdravotního stavu, zmiňovalo to dokonce 95 % dotazovaných. Proti očekávání se u dospělých, kteří konzumovali masitou stravu, projevilo jen málo nežádoucích účinků, a naopak uváděli zdravotní přínosy a vysokou spokojenost. Nutno dodat, že nešlo nijak ověřit přesnost informací, a tak je třeba výsledky interpretovat s opatrností.

Když informace ze studie sdílím s nutričním specialistou Davidem Erbanem, diví se: „Jedná se totiž o velmi striktní dietu, při které je zbytečně vynecháno velké množství potravin, které by daný člověk mohl v pořádku konzumovat, ale bojí se jich, protože nezapadají do ideologie carnivore diety. Zároveň carnivore dieta může sama o sobě vést k mnohým zdravotním problémům, protože je konzumováno nadměrné množství nasycených mastných kyselin a není konzumována žádná vláknina. Chybí jí pestrost a je potenciálně zdraví nebezpečná, nikdy bych ji nikomu nedoporučil. Velké množství nasycených tuků může v nadměrném množství vést ke zvýšení cholesterolu, což zvýší riziko kardiovaskulárních onemocnění. Zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění bude u této diety i z důvodu příjmu nadměrného množství červeného masa, které je dále spojeno i s vyšším rizikem cukrovky 2. typu a rakoviny. Nedostatečná pestrost je určitě také další nevýhodou, kdy při carnivore dietě může docházet k nedostatku mnoha důležitých látek. Problémový bude například vitamin C, hořčík, vápník a různé fytonutrienty a antioxidanty,“ upozorňuje specialista.

BEZ CUKRU A LEPKU

Zatímco nutriční odborníci jsou vůči čistě masité stravě skeptičtí, pro lidi, kteří trpí syndromem chronické zánětlivé reakce, pro který se v angličtině ustálila zkratka CIRS, může mít masová dieta svůj velký význam a po letech zkoušení všeho možného i nemožného a obcházení lékařských ordinací to je pro mnohé z nich východisko. CIRS je multisystémové autoimunitní onemocnění s mnoha příznaky. Probíhající zánět může postihnout prakticky jakýkoli orgán v těle. Navenek se může projevovat jako deprese, úzkost, posttraumatická stresová porucha, alergie či chronický únavový syndrom, vše často doprovázeno nespecifickými bolestmi. Léčba příliš nezabírá, v zásadě lze autoimunitní choroby jen uspat a uklidnit neadekvátně rozbouřenou imunitu, která se obrací proti vlastnímu tělu. Většinou dostanou pacienti léky na důsledky choroby a vágní doporučení, ať se zaměří na zdravou výživu s dostatkem zeleniny a ovoce, libového masa a celozrnného pečiva. A hlavně ať jedí to, co je nedráždí.

Jednou ze zastánkyň lvího způsobu stravování je Mikhaila Fuller, americká podnikatelka, youtuberka a influencerka, která je přesvědčená o tom, že jí právě lví dieta vyřešila celoživotní vleklé zdravotní potíže. Od dětství se potýkala s různými projevy autoimunitních zánětů. Když jí bylo sedm, diagnostikovali jí juvenilní revmatoidní artritidu, přičemž první příznaky se objevily už v jejích dvou letech, ale dalších pět let trvalo, než jí stanovili diagnózu. „Když mi bylo osm, dostala jsem léky na potlačení imunity, které se aplikovaly injekčně dvakrát týdně. Od dvanácti let jsem se léčila s těžkou depresí a později bipolární poruchou. Zničené klouby vedly až k tomu, že jsem v sedmnácti šla na operaci a mám umělý kyčelní kloub i kotník. Pořád jsem se cítila nemocná. Všude jsem hledala odpověď. Nakonec jsem našla vědecké důkazy, že k mým symptomům může přispívat lepek, tedy že nemizející vyrážka může být spojená s celiakií,“ popisuje.

Rozhodla se tedy, že rapidně změní své stravovací návyky, které byly typicky americké. Většinou jedla v restauracích, střídala indický, čínský a americký fast food, domácí strava pak zahrnovala především polotovary. Vynechala tedy všechny potraviny, o kterých se dočetla, že mohou být potenciálně zánětlivé nebo které mohou způsobovat imunitní reakce a alergie. Přestala konzumovat mléko, luštěniny, vejce, ořechy, semena, cukr a průmyslově zpracované potraviny. Její jídelníček zahrnoval jen zeleninu, především kořenovou, jako je pastinák a sladké brambory, maso a ryby. „Za měsíc se mi zahojila vyrážka, o tři měsíce později se zmírnila i moje únava a deprese. Moje autoimunitní porucha s neurologickým poškozením kvůli předepsaným antidepresivům natolik poškodily můj mozek a střeva, že mi nejmenší potíže způsobovalo jen hovězí, jehněčí a bizoní maso. Prostě nejlépe mi dělala lion diet,“ popisuje Mikhaila. Na lion diet, tedy na lví dietě žije i její otec, spisovatel a kontroverzní postava americké společnosti Jordan Peterson. Oba dva řeší potravinové intolerance, alergie, citlivost na chemické látky, psychické potíže a autoimunitní stavy, což je v jejich případě důsledkem genetické predispozice. Ta způsobuje, že imunitní systém nedokáže správně rozpoznat a eliminovat biotoxiny, plísně a některé bakterie a reaguje na ně zánětem. Lví dieta jim oběma pomohla, dokonce v takové míře, že díky ní mohli vynechat léky na symptomy, léky, které řešily vedlejší účinky léků, a další léky, které potlačovaly zase jiné nežádoucí účinky.

„MŮJ IMUNITNÍ SYSTÉM REAGUJE NA VŠECHNO. PROTO JE MOJE VELKÉ TÉMA ROLE STRAVY A VYHÝBÁNÍ SE TOXICKÝM PRODUKTŮM.“ – Mikhaila Fuller, podnikatelka a influencerka

V českých reáliích je stoupencem carnivore diety technologický specialista Petr Mára. Od svých dvaceti let řešil potíže s trávením až do diagnózy ulcerózní kolitidy, neléčitelné nemoci tlustého střeva, jejíž příznaky se daly jen potlačovat. Mára bral několik let nepřetržitě kortikoidy, načež nastoupil na biologickou léčbu. Necítil se zdráv, měl jen lepší či horší dny. Po mnoha letech na lécích hledal i další cesty. A našel zdroje, které doporučovaly eliminační dietu. Držel ji 600 dní a pomohla mu zbavit se léků. Díky téhle stravě se cítil dobře – a zdravě. „Carnivore mi hodně pomohla v podstatě jako eliminační dieta, hodně lidem s autoimunitními problémy pomáhá. Jen nechci tvrdit, že to je zdravý životní styl, ale řeší to určitě akutní problém. Teď je mi dobře díky kurkuminu, a už jím širší paletu potravin, pořád primárně bílkoviny, ale i zeleninu a ovoce,“ dodává Petr Mára.

TŘICET ZBYTEČNÝCH VYHAZOVŮ

Ke carnivore dietě se uchylují lidé, kteří už často vyzkoušeli mnohé a v zásadě se rozhodnou eliminovat vše, co by jim i jen potenciálně mohlo škodit. Nutriční specialista k tomu přistupuje opatrněji. „Pokusím se tento princip připodobnit. Představme si, že máme třicet zkušených zaměstnanců, kteří excelentně pracují a naše firma díky tomu prosperuje. Avšak najednou se dozvíme, že jeden z nich předává naše know-how konkurenci, ale my nevíme který. Rozhodneme se tedy, že všechny zaměstnance pro jistotu vyhodíme i přesto, že svoji práci dělají skvěle. Nikdo tedy již nepředává naše know-how konkurenci, ale pro naši firmu je to z dlouhodobého hlediska negativní, protože nemáme zkušené pracovníky a firma postupně přestává prosperovat. Lepší variantou by tedy bylo zapátrat a vyhodit konkrétního pracovníka, a ne zbytečně vyhodit všechny, kteří za nic nemohli. Ani v téhle stravě není správná cesta vyhodit většinu potravin. Naopak bude tisíckrát lepší si dát tu práci a najít konkrétní viníky, které následně vyřadím. Pokud za mnou přijde pacient s autoimunitním onemocněním, který se díky carnivore dietě dostal do remise, tak já vím, že pravděpodobně všechno, co nyní konzumuje, mu nedělá problém a můžeme na tom stavět při sestavování eliminační diety. Eliminační dieta funguje zjednodušeně na principu, kdy každé tři dny se přidá nová jedna potravina do stravy pacienta a zkoumá se, zda mu udělá nebo neudělá dobře. Můžeme tak udělat co nejpestřejší jídelníček a předejít výše vypsaným negativům, které carnivore dieta sama o sobě může přinést,“ říká nutriční specialista David Erban.

Ani u Mikhaily Fuller nebyla lví dieta samospasitelná. Vydržela na ní pět let. Postupně jídelníček rozšiřovala, ale už se do něj nikdy nevrátily a nevrátí průmyslově zpracované potraviny a vždy bude jíst to nejkvalitnější maso. Po sedmi letech v remisi, kdy porodila dvě děti, se u ní začaly znovu objevovat potíže. „Nikdy mi nebylo tak zle jako před dietou, ale příznaky se pomalu a plíživě vracely. Nejdřív se mi špatně spalo, pak jsem cítila více úzkostí, měla jsem stále pocit nachlazení i zažívací potíže. Mám imunitní systém, který reaguje na všechno, co většina lidí v malých dávkách snáší.“ A protože je zvyklá pátrat, proč a na co její tělo tak silně reaguje, zjistila, že žije v domě, kde je plíseň, která se ukázala jako obří zdroj jejích nových zánětů. Po vyčištění domu se reakce zklidnily.

Eliminační dieta není navždy, není to celoživotní směr. A netýká se zdravých lidí, kteří autoimunitními chorobami netrpí. Těm, kteří se s autoimunitními záněty celoživotně potýkají a s nespecifickými problémy už vyzkoušeli všechno, však může pomoci zjistit, co na jeho jedinečný organismus funguje a co ne.

Oli Egler

Tři věci, které ji nikdy nepřestanou fascinovat, jsou módní historie, kultovní filmy a to, jak někdo může přežít jediný den na bezkofeinové kávě.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu