Sezóna medvědího česneku oficiálně ohlašuje příchod jara. Kvete totiž od března do května – a pro tělo (i krásu) přináší nespočet benefitů.
Medvědí česnek pochází z lesů Evropy a západní Asie – Kavkazu. Proto se mu také říká česnek lesní nebo divoký. Na první pohled vypadá jako konvalinka nebo ocún jesenní, ale jednoduše jej rozeznáte podle jemné, česnekové vůně. Při lesním sběru na vlastní pěst tak nastražte čichové smysly – jeho zmíněná „dvojčata“ jsou totiž jedovatá.
Proti nadýmání, chřipce i jako homeopatikum
Medvědí česnek se tradičně v lidové medicíně využíval k očištění těla, jako antibiotikum i hmyzí repelent. Coby homeopatikum se také používal na takřka všechny bolesti a nemoci, a to pro schopnost redukovat záněty.
Tato zelená bylina je bohatá na vitamíny A, B, C, ale také minerály – hlavně železo, zinek, hořčík a vápník. Medvědí česnek obsahuje látky, které snižují cukr v krvi, podporuje funkci srdce a posiluje také imunitu. Byla navíc provedena studie, která zjistila, že s přidáním medvědího česneku do těstovin můžete umocnit sílu fenolických látek, flavonoidů a minerálů a také zlepšit jejich antioxidační schopnosti v těle. Flavonoidy mají navíc pomáhat chránit proti cukrovce, rakovině i poškození mozku.
Nic se však nemá přehánět – nadměrná konzumace medvědího česneku může poškodit žlučník.

Antiseptikum pro krásnou pleť
Medvědí česnek účinně funguje proti některým bakteriím, a to díky obsahu látky zvané alicin. Ta je známá jako přírodní dezinfekce trávicího traktu, pomáhá při infekčním průjmu, příznivě působí na funkci střev a zbavuje se těch špatných bakterií v nich. Přispívá tak k lepšímu zdraví a kráse pleti bez zánětů.

Jaké účinky má medvědí česnek na naše tělo?
- Podporuje imunitu,
- urychluje rekonvalescenci při chřipce, kašli a nachlazení,
- chrání proti zánětům,
- působí jako přírodní antibiotikum,
- detoxikuje trávicí trakt a podporuje funkci jater,
- pomáhá chránit před cukrovkou, rakovinou a poškozením mozku.

Využití medvědího česneku v kuchyni
Medvědí česnek se může používat jak v teplé, tak i studené kuchyni. Listy a stonky se dají jíst syrové třeba v salátu nebo dresinku. Skvělý bude ale i v teplých pokrmech. Není totiž tak agresivní jako klasický česnek, a proto dodá jen jemnou chuť a svěží, jarní aroma do těstovin, frittaty nebo polévek. Nejlépe si jej však vychutnáte na domácí bruschettě jako pesto.

Harper’s Bazaar tip: Pesto z medvědího česneku
Ingredience:
Čerstvý medvědí česnek, cca 100 g
Mořská nebo keltská sůl
Přírodní kešu oříšky
Nastrouhaný sýr pecorino, 50 g
Panenský olivový nebo ořechový olej, 150 ml
Postup: Listy medvědího česneku omyjte, osušte utěrkou a postupně v hluboké nádobě ručně drťte za přidání ostatních ingrediencí. Můžete použít také tyčový mixér nebo kuchyňského robota. Vytvořte hladkou pastu, kterou si podle chuti můžete dochutit pepřem nebo chili.