Food of the month: květák

Food of the month: květák

Díky silným oxidantům chrání pleť před radikály, redukuje zarudnutí a navíc pomáhá při hubnutí. Připravte jej s tahini omáčkou ve stylu Středního Východu.
Alice Filatova
——
7. prosince 2023

Foto: Imaxtree

Jedním z velkých benefitů květáku je jeho vysoký obsah vlákniny, což jej činí skvělou svačinou a/nebo lehce stravitelnou, nízkokalorickou večeří. Studie navíc potvrzují, že strava s vysokým obsahem zeleniny bohaté na vlákninu, jako je právě květák, je spojena s nižším rizikem onemocnění trávicího traktu, ale také srdečních chorob, rakoviny a cukrovky.

Lepší imunita 

Podobně jako ostatní brukvovité zeleniny, kam květák patří, má zvláště vysoký obsah glukosinolátů a isothiokyanátů – dvou skupin antioxidantů, u kterých bylo prokázáno, že zpomalují růst rakovinných buněk. Květák také obsahuje sulforafan – silný antioxidant, který byl velmi intenzivně studován díky svému příznivému efektu na boj s rakovinotvornými buňkami. Studie potvrdily, že je tato látka zvláště užitečná pro potlačení rozvoje rakoviny tím, že inhibuje enzymy, které se podílejí na rakovině a růstu nádorů.

Zářivá pleť 

Květák je bohatý na vitamín C. Jen 100 gramů květáků obsahuje 58 % denní dávky tohoto vitamínu, který je skvělý nejen pro posílení imunity, ale také jako bodyguard naší pleti před volnými radikály. Díky vysokému obsahu antioxidantů také tlumí zánětlivé procesy v těle, čímž přispívá k hladší pleti. Vysoký obsah vlákniny pomáhá podpořit lepší krevní oběh a tak i prokrvení pokožky, čímž jí dodá krásnou barvu a zářivý tón. Výše zmíněný sulforafan pak dokáže chránit pokožku před poškozením ultrafialovým zářením a rakovinou kůže.

Zdravé buňky

Květák má vysoký obsah cholinu – živiny, kterou často podceňujeme. Ta má na starosti udržování integrity buněčných membrán, syntézu DNA a podporu metabolismu. Podílí se také na vývoji mozku a produkci neurotransmiterů, které jsou nezbytné pro zdravý nervový systém. A co víc, pomáhá předcházet hromadění cholesterolu v játrech. Podle studií nedostatek cholinu může zvýšit riziko onemocnění jater a neurologických poruch, jako je Alzheimerova choroba.

Nejlepší přítel při hubnutí i udržení váhy

Květák má nízký obsah kalorií, sacharidů a tuků a je skvělou náhradou za brambůrky nebo pšeničnou mouku. Květák totiž můžete proměnit na mouku, z níž uděláte pizzu, nebo jej opečete do křupava v troubě s oblíbeným kořením a poslouží místo chipsů. Je navíc velmi sytý (díky vysokému obsahu vlákniny) a chutná fantasticky jako příloha k masu a rybě nebo i jen tak jako samostatný chod.

HB tip: Zapečený květák s tahini 

Ingredience: 
1 hlavička středního květáku 
extra panenský olivový olej
vločková mořská sůl
kurkuma
drcený kmín
lískové oříšky (můžete nahradit pistáciemi nebo plátky mandlí)
sušené brusinky 
nasekaná čerstvá máta

Na tahini omáčku
tahini
pár lžiček ledově studené vody
šťáva z půlky citronu
velký stroužek česneku
sůl a pepř

Postup

Zbavte listů a odřízněte spodní části květáku tak, aby mohl stát rovně na plechu. Květák vcelku spařte ve velkém hrnci vroucí vodou asi 8 minut. Vyjměte z hrnce a nechte okapat a vychladnout.
V misce spojte olivový olej, kurkumu, kmín a sůl a potřete touto směsí celou hlavičku květáku tak, aby nezůstalo žádné holé místo. 
Potřete dostatečným množstvím olivového oleje a posypte kořením a solí. Položte na plech a pečte v troubě přibližně 45 minut na 230 stupňů, dokud nebude mít zlatohnědou barvu.

Mezitím připravte tahini. Vezměte polévkovou lžíci tahini, do té vlijte citronovou šťávu a slisovaný česnek a řádně promíchejte. Texturu omáčky následně regulujte přidáváním ledové vody (ta zachová chuť) a přidejte sůl a pepř. 

Vychladnutý květák umístěte na talíř a polijte jej tahini omáčkou. Následně posypte oříšky, mátou a brusinkami. Yum!

Alice Filatova

Lifehacky slavných, dobré a zdravé jídlo a (kultovní) filmy jsou její hlavní obsesí, o kterou se ráda podělí s čtenářkami Harper’s Bazaar.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu