Halloweenská sezóna s sebou nese tuto unikátní zeleninu, která se může hrdě zařadit mezi #skinfood potraviny. Je totiž plná vitamínu A, plná antioxidantů a navzdory své sladké chuti obsahuje jen malé množství kalorií. A navíc se dá připravit na sto způsobů!

Benefity pro pleť – silný antioxidant a #proaging přítel
Dýně je jedním z nejlepších zdrojů vitamínu A (konkrétně ve formě alfa karotenu a beta karotenu), který ve skincare žargonu známe jako retinol. Jen 250 g dýně obsahuje 245 % doporučené denní dávky vitamínu A, ale také vitamín B2, C a E. Zejména beta karoten chrání pokožku před škodlivými ultrafialovými (UV) slunečními paprsky. Alfa a beta karoteny neutralizují volné radikály a chrání tak buňky před poškozením a předčasným stárnutím. Vysoký obsah vitamínu C zase zvyšuje produkci bílých krvinek, které pomáhají imunitním buňkám pracovat efektivněji a urychlovat hojení ran a jizviček. Dalším pomocníkem při získání a udržení pevné, zdravé a zářivé pleti je vitamín E, který je však výrazně více zastoupen v dýňových semínkách, která se doporučují konzumovat pro redukci oxidačního stresu.

Benefity pro tělo: redukce šedého zákalu, zlepšení srdeční činnosti, přítel štíhlé linie
Obsah silných vitamínů má pozitivní vliv nejen na naši pleť, ale i na celé naše tělo – studie potvrzují, že vitamín A, železo a folát posilují imunitní systém v boji proti infekcím. Naopak lidé s nedostatkem vitamínu A mohou být náchylnější k chřipkám i vážným onemocněním. Konkrétně v případě efektu vitamínu A na tělo bylo v rámci některých testů prokázáno snížení rizika rakoviny kůže i očních chorob. Dýně navíc obsahují lutein a zeaxantin – dvě sloučeniny bojující proti šedému zákalu a věkem podmíněné molekulární degradaci. Draslík posiluje srdce a vláknina pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi.
Na rozdíl od pumpkin spice latte je dýně jednou z nejlepších potravin pro štíhlou linii – je totiž z 94 % tvořená pouze vodou. Dýně je dokonale variabilní ingrediencí a můžete ji konzumovat v jakékoliv formě – polévky, saláty (teplé a studené), dipy, pomazánky, rizota i těstoviny. Skvěle pochopitelně chutnají i v koláčích. V klasických i #LowCarb verzích.

HB recept: Dýňová krémová polévka se zázvorem
800 g dýně hokkaido nebo muškátové
2 šalotky
500 ml kuřecího (pro vegany zeleninového) vývaru
4 stroužky lisovaného česneku
1 menší zázvor (cca 5 cm)
olivový olej
smetana (volitelné)
feta (nebo veganská feta) a dýňová semínka na podávání
Sušené bylinky:
kurkuma, chilli, muškátový oříšek, sůl a pepř
Čerstvé bylinky:
tymián, koriandr
Omyjte a rozpůlte dýni, vyndejte semínka. Promažte vnitřek olivovým olejem a mírně osolte. Nechte péct v troubě 40 minut na 180 °C. Vytáhněte z trouby a odstraňte z dýně kůru (v pečené podobě se loupe snadněji). Mezitím v hrnci osmahněte šalotku a česnek. Poté přidejte kusy dýně a tymián, kurkumu, chilli, muškátový oříšek, sůl a pepř. Opékejte, dokud se ingredience a vůně nespojí (cca 10 minut). Následně přidejte vývar a vařte na mírném ohni dalších 15 minut.
Rozmixujte ručním mixérem, přidejte smetanu, nastrouhaný zázvor a koriandr. Podávejte s fetou, dýňovými semínky.
Tip: Pro větší pikantnost poslední stroužek česneku přidejte 5 minut před koncem varu.
