Eating jet lag aneb Když víkendový režim rozhodí hlad i chutě

Přestože by měl víkend sloužit k odpočinku, právě dva dny volna mohou běžný rytmus vykolejit. A to někdy natolik, že se tělo na začátku týdne chová jako po přeletu do jiného časového pásma.
Tereza Zajíčková
——
27. listopadu 2025

Foto: Profimedia

Zatímco během pracovního týdne se stravování řídí jasně daným plánem, víkend často vypadá úplně jinak. Večery se protahují, rána mají pomalejší start a snídaně se posouvá až k polednímu brunchi. Organismus přitom tyto změny citlivě vnímá a reaguje na ně způsobem, jenž připomíná lehkou verzi pásmové nemoci.

Co je eating jet lag a jak se projevuje?

Eating jet lag označuje stav, kdy se tělo během víkendu octne v jiném režimu, než na jaký je nastavené v pracovní dny. Vnitřní hodiny, které určují optimální chvíle pro příjem potravy, trávení i odpočinek, fungují nejlépe tehdy, když jsou jednotlivé části dne alespoň trochu předvídatelné. Pokud se však jídlo i spánek přesunou do pozdějších hodin, organismus ztratí orientaci v tom, kdy očekávat energii a kdy zpomalit.

Tento nesoulad se často projeví slabším ranním hladem, výraznější chutí na sladké v pozdější části dne nebo pocitem zpomalení, jenž bývá nejcitelnější právě v pondělí. Přidat se může i méně obnovující noční odpočinek – pokud si poslední jídlo dopřejete těsně před ulehnutím, organismus je ještě zaměstnaný trávením a hůř přechází do hlubší fáze spánku.

Jak víkendový režim zvládnout lépe

Aby se eating jet lag vůbec neprojevil, vyplatí se udržet si o víkendu alespoň několik drobných návyků, které tělo zná z pracovních dnů. Nemusí být úplně totožné, stačí jen neodkládat snídani až na poledne a večer se najíst v rozumném časovém odstupu před spánkem. Pokud se vám však změně režimu nepodaří vyhnout, pomůže začít nový týden menší snídaní v obvyklou dobu a nechat před spaním tělu dost prostoru na zklidnění. Díky tomu se vnitřní rytmus během jednoho či dvou dní opět srovná a únava typická pro pondělní rána rychle odezní.

Tereza Zajíčková

Beauty a self-care redaktorka vyhledávající (a bořící) mýty kolem krásy a zdravého životního stylu si při psaní ráda zdokonaluje i vlastní pečující rutinu, která je pro ni stejně důležitá jako šálek dobré kávy.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu