#Challenge: jak (a proč) skoncovat s cukrem
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Omezení nebo úplné vyřazení cukru z jídelníčku se stalo fenoménem posledních let – a není se čemu divit. Při eliminaci cukru dochází k velkému množství pozivotních změn ve vašem těle: v první řadě si zjednodušíte proces hubnutí, ale také výrazně přispějete k lepšímu fungování těla.
Nadměrná konzumace cukru vede k řadě závažných onemocnění – oběhového systému, cukrovce, zvýšené hladině cholesterolu, vysokému krevnímu tlaku a v neposlední řadě také obezitě. Dnes ani není tajemstvím, že cukr je hlavním důvodem zánětlivých procesů vedoucím mimo jiné i k akné a dalším kožním problémům či špatnému zažívání a onemocnění střev.
Není to ale jen tak jednoduché – podle studií je cukr totiž návykovější než kokain. Jak tedy příjem cukru efektivně omezit, obzvlášť když se stal běžnou součástí vysoce průmyslově zpracovaných potravin a mnohdy se nachází i tam, kde bychom jej nejméně čekali?
Není cukr jako cukr
V první řadě je důležité si stanovit, že do kategorie potravin, které byste měli zcela eliminovat, patří průmyslově zpracované sladkosti, džusy, sirupy a slazené nápoje, čokolády, sladké pečivo a vše, v čem se cukr nevyskytuje přirozeně. Oproti tomu můžete změnu začít potravinami, které v sobě přirozeně onen cukr obsahují, a to ovoce – čerstvé i sušené (pochopitelně to bez přidaného cukru), mléčné výrobky (pozor na rostlinné varianty) nebo med. Ty mohou být dobrou přestupnou stanicí, u níž nemusíte mít výčitky.
Kdo je připraven, není zaskočen – aneb vytvořit si efektivní stravovací plán se jeví jako klíč, díky němuž si své nové návyky udržíte natrvalo. Snažte se vyhnout jakýmkoliv extrémům a zvykejte si na svůj nový styl stravování pomalu a postupně. Pakliže víte, že nejste schopni konzumaci cukru zcela eliminovat ze dne na den, odborníci doporučují prvních pár týdnů jeho příjem alespoň snížit na minimum. Například pokud konzumujete během dne sladkou kávu, ale zároveň jíte ráno cereálie a k obědu nebo večeři malý dezert, omezte se jen na jednu sladkost denně – tedy buď dezert (v podobě ovoce či potravin bez přidaného cukru), nebo sladká snídaně. Vaše chuťové buňky si tak zvyknou na méně sladký životní styl a ve finále zjistíte, že potraviny s vysokým obsahem cukru vám už nebudou ani tolik chutnat jako dříve.
Žádný učený z nebe nespadl, proto i k životu bez cukru je potřeba notná dávka edukace. Skryté cukry jsou totiž i v potravinách, u kterých byste to nejspíš vůbec nečekali – pečené fazole, krekry, tacos, chléb (a to i ten celozrnný), rostlinné náhražky mléka a mléčných výrobků nebo veganská masa. Nejjednodušší způsob, jak vyloučit skryté zdroje cukru, je začít se zajímat o složení – číst výživové údaje a seznam obsažených složek na etiketách. Myslete na to, že cukr se na etiketách často udává v gramech na jednu porci nebo na 100 g, což může být často matoucí. U jiných si navíc budete muset vyhledávat info na internetu a pomoci vám mohou také nejrůznější aplikace jako například Fooducat. Toto vyhledávání vás ale čeká pouze na samém začátku vaší nové cesty. Časem si totiž vše budete pamatovat a tento krok vám tedy zcela logicky odpadne.
To, že na etiketách není výslovně napsáno slovo „cukr“, neznamená, že jej daná potravina neobsahuje. Má totiž mnoho záludných přízvisek, jejichž odhalení vám ale může velmi pomoci. Jakýmsi obecným pravidlem je, že většinou všechny položky končící „-óza“ obsahují různé formy cukru. Například tedy laktóza, fruktóza, glukóza, sacharóza atd. Mimo jasně označených cukrů se můžete setkat i s jinými podobami jeho označení, jako je například melasa, nejrůznější sirupy, agáve či koncentráty ovocných šťáv. Stejně jako zkoumání etiket se může zdát složité i rozpoznání cukrů ve všech jeho formách a podobách. Opět myslete na to, že s těmito složitostmi se budete potýkat pouze na startu.
Letní sezóna s sebou nese chutě konzumovat veškeré čerstvé ovoce, které nám tak chybělo v chladných měsících. Tržnice jsou plné lesního ovoce, vodních melounů, třešní a po všem se sbíhají sliny. Mnoho z nás má zažitou představu, že se ovoce „nepočítá“, a na posezení tak můžeme bez výčitek spořádat celý meloun nebo kilo hroznového vína. Byť je ovoce bez pochyby stokrát lepší než tabulka čokolády nebo kyblík zmrzliny, i tady je dobré mít se na pozoru, co se týče kvantity. Nadměrné množství sladkého ovoce může také vyvolat skok glukózy v krvi, což bude mít za efekt následné „chutě“ o pár hodin později, nemluvě o možném překyselení žaludku a jiných zažívacích potížích. Ovoce je nepochybně naprostým #must v našem jídelníčku i skvělou přestupnou stanicí z nezdravých sladkostí. Nenahradí nám však pestrou stravu a rozhodně byste jím neměli nahrazovat klasická jídla během dne.