Brekkie of the day: Protizánětlivá snídaňová miska

Přinášíme sérii sobotních snídaní s vysokým obsahem vlákniny, které si zamilujete. Zdravé, chutné a prospěšné pro zažívání i krásnou pleť.
Alice Filatova
——
15. listopadu 2025

Foto: Getty Images

Už vás omrzely vaše každodenní ovesné kaše? V sérii článků Brekkie of the day představíme snídaně s vysokým obsahem vlákniny a proteinů, které neobsahují umělá sladidla, a přesto vám dodají vše, co ráno potřebujete – energii, vlákninu a #guiltfree start dne.

Protizánětlivá snídaňová miska je ideální pro líná rána v posteli. Obsahuje živiny, barvy i textury – od křehké pečené brokolice přes jemně nasládlou dýni až po zemitou chuť červené řepy. Spolu s quinoou, černými fazolemi a dokonale vařeným vejcem s krémovým žloutkem vytvoří ideální první jídlo dne, které vás zasytí i povzbudí.

Benefity

  • Quinoa a černé fazole jsou skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny – pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi a zasytí na dlouhou dobu. Quinoa nabízí také kompletní rostlinné bílkoviny a má příjemnou oříškovou chuť.

  • Řepa obsahuje antioxidanty zvané betalainy, které pomáhají tělu chránit se před chronickým zánětem a zároveň je skvělá na zažívání.

  • Dýně je plná hořčíku a vlákniny, podporuje trávení a zdravou hladinu glukózy.

  • Brokolice přispívá ke zdraví kostí a srdce díky kombinaci vitamínu K, vápníku a draslíku.

  • A vajíčko je ideálním zdrojem cholinu, omega-3 mastných kyseliny, luteinu a zeaxantinu.

Než se do toho pustíte:

Pečte zeleninu na dvou plechách. Dýně a řepa potřebují delší čas v troubě, brokolici přidejte až na posledních 15 minut, aby byla křehká, ale ne spálená. 
Využijte zbytky. Pokud máte z předešlé večeře pečenou zeleninu jako květák, zelené fazolky nebo růžičkovou kapustu, použijte je – zkrátíte si ranní přípravu.
Pečená zelenina je lepší na trávení, avšak ti, kteří preferují ráno zeleninu čerstvou (nebo si chtějí ušetřit čas přípravy), můžou nahradit paprikami, rajčaty, salátovou okurkou a strouhaným čerstvým zelím.

Ingredience:

  • 1 menší dýně (máslová nebo hokaido) oloupaná, zbavená semínek a nakrájená

  • 2 malé červené řepy, oloupané a nakrájené na kostky

  • 4 lžíce olivového oleje (extra panenského)

  • 1 lžička soli

  • ¾ lžičky mletého kmínu

  • ¾ lžičky (uzené) papriky

  • ¾ lžičky pepře

  • 1 střední brokolice, rozdělená na růžičky

  • 4 vejce

  • 4 lžíce tahini

  • ¼ šálku citronové šťávy

  • 2 lžíce vody

  • 1 malý stroužek česneku, nastrouhaný

  • 3 šálky uvařené quinoy

  • 1 plechovka černých fazolí, propláchnutých a bez soli

Postup

Předehřejte troubu na 220 °C a připravte dva plechy – jeden umístěte do spodní, druhý do horní části trouby.

Na první plech rozložte dýni a řepu, promíchané se 2 lžícemi oleje, ½ lžičky soli, ½ lžičky kmínu, uzené papriky a pepře. Pečte asi 30 minut, dokud nejsou měkké a lehce karamelizované.

Mezitím promíchejte brokolici se zbylým olejem, kořením a solí. Přidejte ji do trouby, když se bude dýně s řepou blížit dopečení (cca po 15 minutách). Pečte dalších 15 minut, dokud nezíská zlatavé okraje.

Vejce vložte do vroucí vody a vařte 6 minut pro krémový žloutek (jammy style). Ihned přendejte do ledové vody na 2 minuty, poté oloupejte.

Dresink: V misce vyšlehejte tahini, citronovou šťávu, vodu, nastrouhaný česnek a špetku soli do hladké, krémové omáčky. 
Tip: Vodu a šťávu přidávejte ja ko poslední – podle chuti a konzistence. 

Servírování: Do misek rozdělte horkou quinou, přidejte fazole, pečenou zeleninu a polovinu vajíčka. Nakonec pokapejte tahini dresinkem. 
Bon apetit! 

Alice Filatova

Lifehacky slavných, dobré a zdravé jídlo a (kultovní) filmy jsou její hlavní obsesí, o kterou se ráda podělí s čtenářkami Harper’s Bazaar.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu