Když americký kardiochirurg Robert C. Atkins v roce 1972 vydal knihu Atkins' Diet Revolution, předznamenal obrovský trend v hubnutí. Popisovaný nízkosacharidový plán se na prvních příčkách nejoblíbenějších diet drží i v současnosti. Důvod? V první řadě je to jedna z mála diet podložených dlouhotrvajícím výzkumem (který v tomto případě trval úctyhodných 40 let), u lidí ale určitě vítězí fakt, že omezením sacharidů lze dosáhnout rychlých výsledků. Přes lákavý zevnějšek Atkinsonovy diety byste ale měli nahlédnout i pod jeho povrch.
Princip Atkinsonovy diety
Tento dietní plán se logicky zaměřuje na sacharidy, přesněji řečeno sacharidy obsažené v pečivu, škrobové zelenině nebo ovoci. Cílem je jejich omezení a naopak zvýšení konzumace potravin s vysokým obsahem bílkovin, sýra, ořechů, semínek a zeleniny s nižším obsahem sacharidů.
Každá low-carb dieta vychází z předpokladu, že právě sacharidy jsou hlavním viníkem přibývání na váze a jejich snížením bude tělo snáze spalovat tuky. Z pohledu Atkinsonovy diety jsou při hubnutí nejvhodnější potraviny s nízkým glykemickým indexem, které mimo jiné nezpůsobují takový nárůst hladiny cukru v krvi. Právě prudké střídání energie totiž často vede k chuti na další nezdravé potraviny s vysokým glykemickým indexem.

Dnešní podoba diety
S ohledem na to, jak dlouho tu s námi Atkinsonova dieta setrvává, je přirozené, že se v průběhu let musela vyvinout. Její moderní pojetí zahrnuje tři různé typy nízkosacharidových plánů, mezi nimiž lze jednoduše „přepínat“ a přitom zachovat věrnost celkovému cíli low-carb života. Tyto tři typy se liší v omezení denní konzumace sacharidů na 20, 40 a 100 gramů. Plán si můžete vybrat podle svých osobních preferencí, cílů v oblasti hubnutí, ale samozřejmě i s přihlédnutím k vlastnímu zdravotnímu stavu.
Atkinsonova dieta 20 je považována za původní, klasický plán doktora Atkinse. V tomto programu začínáte s omezením konzumace sacharidů na pouhých 20 gramů denně, v rámci svého jídelníčku si pak můžete dovolit sýry, libové maso, schválenou zeleninu a zdravé tuky. Po 14 dnech přidáte další zdroje sacharidů bohaté na vlákninu, a to po pěti gramech. Postupně se tak naučíte zařazovat do svého života více zdravých sacharidů, což vám údajně pomůže udržet si cílovou hmotnost.
Atkinsonova dieta 40 nabízí o něco volnější program, od prvního dne totiž můžete konzumovat 40 gramů sacharidů denně. A to aniž byste museli vyřazovat určité skupiny potravin. Doporučují se jíst tři porce bílkovin denně, a to včetně masa, ryb, vajec a dalších potravin.
Atkinsonova dieta 100 patří mezi nejvolnější stravovací programy, a proto se také často stává životním stylem. Povoluje 100 gramů čistých sacharidů denně bez dalších omezení. Je tak určena pro všechny, kteří si chtějí udržet současnou hmotnost, ale zároveň dávají přednost co nejširšímu výběru potravin.
Jaká jsou pro a proti?
Největší výhodou Atkinsonovy diety je bezesporu to, že není obtížné ji držet. Pokud se nechcete zdržovat s vážením a počítáním, stačí vyřadit nebo omezit pár skupin potravin. Namísto toho pak pravděpodobně zařadíte zdravější jídla s vyšším obsahem živin, což pomůže zvýšit příjem důležitých vitamínů, minerálů a makronutrientů, jako je vláknina a bílkoviny. A právě konzumace bílkovin a tuků je dalším bonusem, tráví se totiž pomalu a mají vysokou míru sytosti. To znamená, že vás jejich konzumace udrží spokojenější s jídlem déle než jiné redukční diety.

Propagátoři Aktinsonovy diety dále uvádějí, že tento způsob stravování pomáhá zabránit závažným zdravotním potížím, nebo je přinejmenším zlepšit. Řadí sem cukrovku, vysoký krevní tlak a srdeční choroby. Jedna studie ukázala, že u lidí, kteří se drží tohoto dietního plánu, se zlepšila hladina triglyceridů, což poukazuje na lepší zdraví srdce. Nebyly však provedeny rozsáhlejší studie, které by potvrdily, že zmíněné výhody budou trvat dlouhodobě.
A nevýhody?
I ty tu bohužel jsou. Podle Mayo Clinic studie z dlouhodobého hlediska ukazují, že nízkosacharidové diety (včetně Atkinsonovy) nejsou při hubnutí o moc účinnější než standardní redukční plány. S jejich pomocí sice zhubnete, ale výsledek bude pouze krátkodobý. Většina lidí podle výzkumů znovu přibere na váze bez ohledu na to, jaký dietní plán si zvolila. Registrovaná dietoložka a majitelka společnosti Happea Nutrition, Paula Doebrich, říká: „Z low-carb se rychle může stát dieta s vysokým obsahem potravin, které nejsou pro zdraví příliš přínosné.“ Pokud tedy budete špatně plánovat a zařadíte jídla s vysokým obsahem nasycených tuků a živočišných produktů, zvýšíte riziko chronických onemocnění, zejména těch srdečních. V neposlední řadě se při snížení příjmu sacharidů mohou vyskytnout i vedlejší účinky, jako jsou bolesti hlavy, únava, změny nálad nebo zácpa.
Takže co si z toho odnést? Jak je vidět, Atkinsonova dieta má nejen své plusy, ale i minusy, a pokud ji chcete vyzkoušet, musíte s nimi zkrátka počítat. Desítky let vědeckých výzkumů nás ostatně neustále utvrzují v tom, že v rámci hubnutí neexistuje žádný univerzální přístup a každý si tu správnou cestu musí objevit sám. Nakonec i Jennifer Aniston, která low-carb dietu držela desítky let, s přibývajícím věkem přiznala, že skoncovala se strachem z těstovin a chleba. Její osobní cesta ji nakonec dovedla k přerušovanému půstu, který je pro její životní styl přirozenější.