Food Of The Month: Rajčata
Foto: Imaxtree
Foto: Imaxtree
Milovaná i proklínaná, plná vitamínů, antioxidantů, neodmyslitelná součást jednoho z nejoblíbenějších jídel na světě.
Původ tolik oblíbených rajčat nalezneme v Jižní Americe, přičemž jejich velikost byla původně ještě menší než velikost cherry rajčat, jak je známe dnes. Během 16. století se rajčata začala šířit po celém světě a stejnou rychlostí, jakou si je lidé zamilovali, se objevovaly i nejrůznější teorie o tom, jaké účinky tyto chutné plody mají. Hovořilo se o nich jako o afrodiziaku, halucinogenu, aristokraté je dokonce považovali za smrtelně jedovaté a označovali je jako „ďábelské“.
Kde se toto označení vzalo a proč?
Lidem z nižších vrstev se po jejich konzumaci nikdy nic nestalo, zato aristokraté po jejich pozření mnohdy umírali. Nejednalo se však o žádné prokletí vyšších vrstev. Za vším stála neznalost reakcí. Časem se totiž ukázalo, že boháče nezabíjela samotná rajčata, ale chemická reakce, kterou rajčata vyvolávala v kombinaci s cínovým nádobím, jež se ve vyšších kruzích běžně používalo ke stolování. Rajčata tedy pomalu, ale jistě ztrácela na oblibě a lidé začali mít z jejich konzumace obavy. Za jejich velkolepý návrat a trvalé usazení se na výsluní může Itálie a pizza, pro kterou se stala rajčata či protlaky z nich nepostradatelnou součástí – a tato symbióza na jednom z nejoblíbenějších jídel světa funguje dodnes.
Podle výživových poradců patří rajčata mezi nejzdravější druhy zeleniny, která by nám rozhodně neměla chybět v jídelníčku. Jsou plná zinku, vitamínů B6, K, E, C, A a díky barvivu lykopenu (které se nachází ve slupce) se o nich traduje, že fungují jako elixír mládí! Masky z rajčat zklidňují podrážděnou pleť a zároveň ji vypínají. Léčí také pokožku hlavy, posilují vlasy či podporují růst a pevnost nehtů. Nejen v oblasti beauty jsou ale rajčata malým velkým zázrakem. Konzumace rajčat snižuje cholesterol, podporuje dobrý zrak a imunitu, posiluje srdce a srdeční činnost a chrání před civilizačními chorobami. Díky velkému množství vitamínu C se o nich hovoří také jako o účinné prevenci proti rakovině a v neposlední řadě je ocení i lidé, kteří touží odlehčit svému tělu, co se přebytečných kil týče. Rajčata totiž odbourávají tuky, přirozeně čistí střeva a mají minimum kalorií.
Rajčata se díky své odolnosti dají pěstovat i v pohodlí vašeho domova, a to i s absencí prostorné zahrady či skleníku. Postačí vám širší květináč či truhlík, kvalitní hlína a hnojivo, semena či keř konkrétního druhu (vybrat si můžete z několika typů – keříčková, tyčková, lahůdková, masitá…) a trocha trpělivosti. Rajčata pěstovaná v domácím prostředí potřebují dostatek světla, tepla a vzduchu. Důležité je také pravidelné zalévání a odlamování suchých částí listů. To vše urychlí jejich růst a vy se tak budete moci těšit na brzkou sklizeň těchto zázračných plodů. A pojďme si říct, že odskočit si během přípravy jídla pro vlastnoručně vypěstovaná rajčata posune vaše kuchařské umění nejen o jeden level výše. A co teprve ten pocit, že jste do něčeho vložili usilí, energii a výsledek máte přímo na dosah ruky… Dokonale obohacující pocit.
Fun tomato fact: Dlouhou dobu se vedl spor o tom, zda jsou rajčata ovoce, či zelenina. Pro botaniky je rajče ovoce, naopak pro pěstitele či kuchaře jde bezesporu o zeleninu. Tomuto tématu se dokonce v roce 1893 věnoval Nejvyšší soud v USA, který se zabýval případem obchodníka Johna Nixe. Ten v roce 1886 přivezl do New Yorku rajčata a odmítl zaplatit clo s tvrzením, že se jedná o ovoce, nikoli o zeleninu. Nejvyšší soud však jeho tvrzení popřel a uznal rajčata jako zeleninu.