Pět letních potravin pro dokonalou pleť

Poznejte 5 potravin, které stojí za to jíst denně pro krásnou pleť, a nejjednodušší recepty, které si zamilujete.
Alice Filatova
——
8. července 2025

Foto: Spotlight

Především v létě všichni toužíme po dokonale hydratované a zářivé pleti, která nepotřebuje ani kapku make-upu, přičemž právě v létě naše pokožka dostává pořádně zabrat – UV záření, sůl, chlor i klimatizace vysávají z pleti vláhu, zvyšují riziko zánětů a podporují předčasné stárnutí. Co s tím? Pomoc není jen v drahé kosmetice, ale hlavně na talíři. Tyto sezonní superpotraviny dodají vaší pleti potřebnou výživu, ochrání ji před oxidačním stresem a přinesou benefity i celému tělu. Bonus? Jsou chutné, lehce dostupné a právě teď na vrcholu své sezony.

Rajčata

Rajčata nejsou jen hlavní hvězdou středomořské kuchyně, ale i superpotravinou pro pleť. Za jejich účinky může především lykopen – silný antioxidant, který pomáhá chránit kožní buňky před škodlivým UV zářením. Studie publikovaná v British Journal of Dermatology (2001) ukázala, že denní konzumace rajčatového protlaku vedla po 10 týdnech k 33% zvýšení ochrany pleti proti spálení sluncem.
Rajčata navíc obsahují vitamíny A, C a E, které podporují regeneraci pleti a pomáhají předcházet vráskám.
Mimochodem, lykopen se nejlépe vstřebává po tepelné úpravě – nejlépe tak uděláte, když rajčata upečete nebo ugrilujete.

Harper's Bazaar Tip: Letní pečená rajčata s tymiánem a česnekem

Ingredience:  cherry rajčata olivový olej tymián česnek sůl, pepř

Postup:  Omytá a napůl rozříznutá rajčata pečeme 20 minut při 180 °C.
Očistěte slupku, přidejte slisovaný česnek, pepř a sůl. Můžete rozmixovat a podávat jako gazpacho, pesto na tapas nebo „pan con tomate“.

Borůvky

Borůvky jsou letním elixírem krásy – chutné, šťavnaté a plné antokyanů, které bojují proti volným radikálům. Podle Journal of Agricultural and Food Chemistry (2004) patří borůvky mezi nejbohatší přírodní zdroje antioxidantů, které chrání kolagenová vlákna, redukují zarudnutí a zpomalují stárnutí pleti.
Podporují také zdraví mozku a srdce, snižují krevní tlak a pomáhají při regeneraci po fyzické námaze.

Harper's Bazaar Tip: Borůvkový sorbet 

Ingredience: 2 hrnky mražených borůvek, šťáva z ½ citronu, 4–5 lístků čerstvé máty, 1–2 lžíce vody (podle potřeby), volitelné: pár kapek stévie nebo datlový sirup pro sladší verzi

Postup: Všechny ingredience vložte do výkonného mixéru nebo food processoru.
Mixujte, dokud nevznikne hladká, krémová hmota. Pokud je směs příliš tuhá, přidejte po lžících trochu vody. Dochuťte sladidlem, sirupy nebo medem podle potřeby.
Nechte ztuhnout v mrazáku 1–2 h nebo podávejte rovnou.

Okurka

Okurka je z 96 % tvořena vodou a díky obsahu křemíku, vitamínu K a kyseliny askorbové působí jako přírodní hydratační tonikum zevnitř. Podle Fitoterapia Journal (2010) mají výtažky z okurky antioxidační a protizánětlivé účinky, které zklidňují podrážděnou pleť a snižují otoky.Okurka také podporuje trávení, a tím čistí náš „druhý mozek“, tedy i naši pleť.

Harper's Bazaar Tip: Chladivá okurková polévka s kefírem

Ingredience: 1 větší salátová okurka nebo 8–10 nakládaček 250 ml kefíru (lze použít i podmáslí nebo naředěný řecký jogurt), šťáva z ½ citronu, 1 lžíce kvalitního olivového oleje, hrst čerstvého kopru (můžete nahradit i mátou, případně kombinací), sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti, volitelné: 1 malý stroužek česneku – pouze pokud preferujete výraznější chuť

Postup: Okurku nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na drobné kostičky – záleží na tom, zda preferujete jemnou, či strukturovanější konzistenci. V míse smíchejte okurku s kefírem, citronovou šťávou, nasekaným koprem, olivovým olejem a případně prolisovaným česnekem.
Dochuťte solí a pepřem, dobře promíchejte a uložte alespoň na 30 minut do lednice. Před podáváním ještě jednou promíchejte a ozdobte čerstvými bylinkami nebo kapkou olivového oleje. Polévka krásně vynikne, pokud ji naservírujete do vychlazené skleněné misky a doplníte ji plátkem celozrnného chleba nebo pár kolečky ředkvičky.

Avokádo

Avokádo je beauty superfood par excellence. Obsahuje zdravé tuky, především kyselinu olejovou (omega-9), která zlepšuje elasticitu a hydrataci pleti. Dále je bohaté na vitamín E, který chrání buňky před oxidačním stresem, a vitamín C pro tvorbu kolagenu. Studie z Journal of Cosmetic Dermatology (2022) potvrdila, že pravidelná konzumace avokáda pomáhá zlepšovat pevnost a pružnost pleti a snižuje výskyt jemných vrásek. 

Harper's Bazaar Tip: Salát z klíčků s avokádem 

Ingredience:  avokádo balení rukoly klíčky mungo fazolí řecký jogurt  nasekané mandle sůl, pepř 

Postup:  Rukolu, nakrájené avokádo a klíčky mungo vložte do misky, přidejte dvě lžíce řeckého jogurtu, mandle, sůl, pepř, a je to!

Tip: Pokud neseženete klíčky mungo, můžete je snadno nahradit vařenými fazolemi mungo, fazolemi cannellini nebo třeba francouzskou čočkou (lentils Du Puy) či černou čočkou Beluga. Navíc si můžete vypěstovat i vlastní klíčky z pohodlí domova, a to už za pár dní.

Třešně

Třešně nejsou jen chuťovým symbolem léta – jsou i výživovou bombou. Obsahují antokyany a vitamín C, které pomáhají chránit kožní buňky před záněty, podporují syntézu kolagenu a pomáhají při akné a zarudnutí pleti. Navíc působí mírně detoxikačně a podporují kvalitní spánek díky obsahu melatoninu. Podle studie publikované v Journal of Nutrition (2006) třešně snižují zánětlivé markery v těle a podporují regeneraci tkání.

Harper's Bazaar Tip: Třešňové smoothie s kokosovým mlékem

Ingredience: hrnek vypeckovaných třešní 100 ml kokosového mléka lžička medu  kostka ledu

Postup: Rozmixujte vše dohromady a podávejte chlazené. Ideální i jako lehká snídaně na cestách.

Alice Filatova

Lifehacky slavných, dobré a zdravé jídlo a (kultovní) filmy jsou její hlavní obsesí, o kterou se ráda podělí s čtenářkami Harper’s Bazaar.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu