S prvním suchým listem na stromě přichází i čas posilovat svou imunitu před sezónními chřipkami. V tom by nám měla pomoci celerová šťáva, která krom silného spojence naší imunity představuje také zřejmě nejoblíbenější superfood pro krásnou pleť, což vám potvrdí herečky a modelky.

Během pandemie supermodelka Naomi Campbell sdílela na svém instagramu oblíbený tip od lifestyle gurua a autora bestsellerů o zdravém životním stylu Anthonyho Williama, známějšího jako @medicalmedium – a to pití celerové šťávy. Právě tento muž představil světu celerové kúry slibující lepší pleť, funkci střev a jater a celého imunitního systému.
Jeho metoda je jednoduchá – vypít každé ráno přibližně 475 ml celerové šťávy na lačný žaludek a po zbytek dne dodržovat zdravou stravu. Tuto očistu bylo doporučeno praktikovat 10 dní, i když mnohé hvězdy jako Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow, Jenna Dewan nebo Miranda Kerr tento rituál praktikují každý den.

Na instagramu nasbíral #celeryjuice více než 340 tisíc příspěvků a mnohé modelky a herečky na něj nedají dopustit. Je však důležité zmínit, že tento druh kúry není rozhodně vhodný pro všechny a někomu může uškodit. Týká se to především lidí se syndromem dráždivého tračníku nebo těch, kteří mají problém s krevním tlakem, ale i těhotných žen – celerová šťáva je totiž velmi bohatá na sodík. Navíc obsahuje i typ škrobu, který ve střevech fermentuje a může tak způsobit zažívací potíže, nadýmání a určité nepohodlí.

Nehledě na skepticismus a omezení pro některé lidi je třeba uznat, že celer je opravdu unikátní potravinou, jejíž pozitivní účinky byly vědecky prokázány. Obsahuje velké množství prospěšných látek – vitamíny A, C a K, zinek, měď, folát a biotin. Konkrétně celerová šťáva má vysoký obsah rostlinných sloučenin nazývaných fytonutrienty, které mohou snížit záněty v těle. Ty působí jako antioxidanty a pomáhají snižovat oxidační stres. Jedná se o luteolin – složku, kterou obsahuje také brokolice nebo špenát, a methoxatin, který je v zeleném čaji, tofu nebo papáje.
Některé studie (a očividně i zkušenosti hereček a modelek) potvrzují, že pití celerové šťávy podporuje střevní mikrobiom. V neposlední řadě je samotný celer bohatý na vlákninu, a pakliže šťávu konzumujete, je důležité nevynechávat dužinu, která vás zasytí o to lépe.