Houby, které přispívají naší kráse

Houbařská sezóna je v plném proudu, a byť nemusíte být vášnivým sběračem, určitě rádi využijete benefity hub – ty totiž mohou redukovat vrásky a akné a přispívat ke zdraví vlasů a nehtů.
Alice Filatova
——
5. srpna 2025

Na déšť se na konci léta těší asi málokdo – houbaři jej však vítají všema deseti, a to kvůli hojnosti hub. Nemusíte ale být vášnivým sběračem, abyste je našli všude na marketech i na poličkách obchodů. , které nejsou známé pouze svou chutí, ale spíše svými benefity – a to pro zdraví a krásu. Znáte je všechny?

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná se již stala fenoménem pro všechny, kteří prahnou po vyšší imunitě. V Čechách roste po celý rok, a to jak v divoké přírodě, tak i na farmách, kde ji pěstují.
Houba přímo naboostovaná prospěšnými látkami – najdete v ní aminokyseliny, proteiny, vitamíny B, C, D a K, železo, zinek, jód a mnoho dalšího, například látku pleuran, který vykazuje silnou imunostimulační aktivitu a má rozsáhlé protizánětlivé účinky.

Je navíc unikátní v tom, že kromě redukce krevního tlaku podporuje zdraví kloubů a mírní alergické projevy organismu, a to i na kůži. Dokonce může hojit akné a bradavice na těle.

Jak na ni? Její příprava je jednoduchá. Stačí omýt a očistit, nakrájet a následně přidat do polévek (kde ji stačí vařit 25 minut), smažených pokrmů nebo omáček (30–42 minut).

Hřib smrkový

„Pravý“ hřib je jednou z nejoblíbenějších hub v našich lesích, kterou houbaři mají rádi pro její výbornou chuť a široké využití v tradiční kuchyni. Je však také považován za léčivou houbu, a to pro obsah zdraví prospěšných látek.
Je plný vitamínů skupiny B, vitamínu D, draslíku, železa, vlákniny nebo selenu. Má také vysoké antioxidační vlastnosti, které pomáhají chránit buňky před poškozením a také obsahuje beta-glukany, které mohou podporovat imunitní systém. V tradičním lékařství se používal proti bolestem krční páteře a houseru nebo bolestech končetin. 

Jak na něj? I hřib je relativně jednoduchý na přípravu. Tepelně jej po umytí stačí opracovat okolo 20 minut. Můžete jej přidat do omáček a polévek nebo jej nabídnout jako hlavní chod v podobě vegetariánského řízku nebo smaženice.

Žampiony 

Na stole se jedná o houby s největším potenciálem – v první řadě jsou dostupné všude (a vždy) a díky jejich elegantnímu vzhledu z nich vytvoříte krásný finger food
I tato houba je plná prospěšných látek – najdeme v ní vitamín A, vitamíny skupiny B, které přispívají ke zdraví pokožky a společně s antioxidanty, jako je vitamín D a selen, chrání buňky před poškozením a můžou chránit i před vznikem rakoviny pleti. Žampiony obsahují také měď redukující vrásky a akné a draslík, který napomáhá zpevňovat nehty a vlasy. 

Jak na ně? Tyto malé houby jsou vždy ozdobou stolu – můžete je upéct nebo usmažit se vším, co vás  napadne, avšak v deštivých dnech je nejlépe využijete do žampionového krému se smetanou a pecorinem. #Yum

Alice Filatova

Lifehacky slavných, dobré a zdravé jídlo a (kultovní) filmy jsou její hlavní obsesí, o kterou se ráda podělí s čtenářkami Harper’s Bazaar.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu